Să ştiţi că pieţele financiare nu au avut o reacţie neapărat negativă după anunţarea rezultatului alegerilor din Grecia. Până la urmă, fiecare pasăre pre limba ei moare, iar dacă tot asistăm la o tragedie grecească, barem să ne bucurăm de spectacol, ca să avem de ce aplauda la sfârşit.
Vă mărturisesc că nu mă îngrijorează foarte tare faptul că, în Grecia, guvernul va fi format de către partidul de extremă-stânga Syriza. Deşi sunt mare fan, mai mult al Greciei, decât al grecilor, sunt la curent cu alunecările spre stânga, şi chiar spre comunism, pe care acceastă ţară le-a avut în ultimul secol.
În acest moment, mă fascinează mai mult capacitatea acestui neam de a se sinucide, la intervale regulate de timp, numai pentru a fi salvat spectaculos de către alţii. Aşa cum sugera colegul Vlad Petreanu, asistăm la repunerea în scenă a unei tragedii antice… şi să vedeţi de ce.
Alexis Tsipras a promis că va renegocia datoriile Greciei, iar votul popular primit este, de fapt, un mandat de a nu mai plăti datoriile, în caz de eşec în negociere. Dar este, oare, acest tip de condiţionare un avantaj la masa respectivelor negocieri? Aparent da, dar în final, nu. Mesajul dat, de către alegătorul grec Troicăi finanţatoare, este – uitaţi, v-am trimis un nebun care nu va mai plăti nimic, dacă nu vă înţelegeţi cu el să plătim mai puţin.
Bineînţeles că se vor înţelege, ceea ce nu exclude, totuşi, posibilitatea unor turbulente financiare, mai ales că euro nici nu trece prin cea mai bună perioadă din istoria sa. E ca un fel de ruletă rusească, pe care fiecare o înţelege, însă, altfel. Grecul crede că joacă această ruletă cu pistolul întins spre neamţ, iar neamţul nu înţelege de ce crede grecul ăla, care îşi ţine singur pistolul la cap, nu înţelege şi el, la rândul lui, că dacă apasă pe trăgaci asta îl va afecta şi pe el.
Alegătorul grec a mandatat partidul de extremă-stânga să-i negocieze interesele în faţa Europei, deşi sondajele arată faptul că grecii nu doresc să iasă, nici din zona euro, nici din Uniunea Europeană.
Deci, ce vor? Spectacol, lacrimi, suspans, dar nu un final tragic, ci un happy-end american. Dar nu, populismul nu poate fi o soluţie, nici pe termen mediu, nici pe termen lung.
Contextul european este foarte prost şi asta mă îngrijorează, cu adevărat. Nu Grecia. Grecia este doar manifestarea mai spectaculoasă a unor fenomene mult mai periculoase, aşa cum sunt Marine Le Pen – în Franţa, Viktor Orban – în Ungaria, sau UKIP – în Marea Britanie.
Sunt convins că, până la alegerile din 2016, politica românească va replica acest model extremist care, dacă va accede, sau nu, la o putere în regulă, nu ştiu să vă spun. Depinde doar de alegătorul român.
sursa: biziday.ro
Sant mult mai interesati grecii , sa incheie un acord repede ca EU. Cand nu ai bani , si ai nevoie te desumfli repede. Syriza nu prea pare de stanga. Este numai unul ce face galagie si atat.
Eşti un trepăduş periculos (fiecare pasăre pre limba ei moare).
Dle Moise Guran, ați împrumutat vreodată vreun prieten cu bani?
Daca da:
1. I-ați pus vreo condiție despre ce să facă cu viața lui, ce să cumpere cu banii, samd?
2. I-ați cerut dobândă la suma pe care i-ați împrumutat-o?
Cum ați numi pe cineva care v-ar împrumuta bani și ar face cele de mai sus?
Eu unul l-aș numi PROFITOR, nicidecum prieten, și m-aș feri să iau bani de la el. Dacă totuși o fac, e un semn de prostie, trebuie să recunosc.
Asta ca să înțeleagă orice om de bun simț ce hram poartă FMI-ul și instituțiile financiare care cică ajută popoarele lumii.
Pe de altă parte, Grecia poate alege să nu plătească toată datoria pe care în prostia ei a contractat-o de la ”troika”, sau să plătească doar o parte (excluzând dobânzile, de ex), și să își asume consecințele ce derivă de aici: no more FMI-UE money. Și de fapt asta cred că au votat grecii prin Syriza: nu vrem să mai avem de-a face cu acești PROFITORI. Iar acest vot trebuie salutat, ca un semn de trezire al oamenilor.
Toate cel bune!
nu mai flacau, nu-l intreb ce va face cu banii imprumutati, dar il intreb cand mi-i da inapoi! si daca n-are de gand sa mi-i dea, pot sosi cu musculosii la usa lui, sa-l string de gat.. cand s-a imprumutat, trebuia sa gandeasca….grecii s-au obisnuit sa cheltuiasca mult peste ce castiga, apoi, se imprumuta si cand isi dau seama ca-s faliti, zic asa: nu va mai dam banii, ca n-avem de unde..asa ca, voi, aia din west, munciti si ne mai dati si noua cate ceva de cheltuiala!!! foarte interesant mod de gandire!!! ia imprumuta tu, tot ce castigi si nu mai cere nimic inapoi!
Tema :
Nea Ion , din Vladeni, vrea musai sa ajunga primarul comunei! Dar nu are bani de campanie… Ce-ar putea face?
Merge la Ghita Popandau, stiindu-l cu ceva avere stransa, si-i cere un mic imprumut ptr campaniei. Ghita, baiat istet, i-l ofera cu o conditie: cand nea Ion va ajunge primar , sa primeasca un contract de salubrizare in comuna, ptr un bun “prieten”. Zis si facut! Nea Ion este ales primar ( cu ajutorul imprumutului dat de Ghita si cu multe alte promisiuni facute satenilor) , firma isi primeste contractul, dar… Dar, ce? Pai , comuna, e cam falimentara. Eeee! Asta nu este o problema! De ce exista pe lumea asta Ghita Popandau? Si , uite asa, mai “ajuta” inca o data Ghita Vladeniul! Dar nici imprumutul asta nu este degeaba. Nuuuuu! Are un alt “prieten” cu o firma care se ocupa cu asfaltarile. N-ar putea primi o lucrare in comuna?
Ghita a dat imprumutul – de data asta cu dobanda ! – firma si-a capatat contractul, firma de salubrizare a fost platita(cu banii luati de la Ghita), primarul Ion mareste birurile ptr ca avea si el niste rude “sarace”cu afaceri in comuna si era mare nevoie de bani. Si comuna se afunda tot mai mult in datorii…
Intrebari:
1. Cine si de ce trebuie sa plateasca datoriile acumulate in numele comunei Vladeni?
2. Care este vina satenilor ptr datoriile acumulate , ei facandu-si treaba in mod constiincios pe ogor si platindu-si la timp toate birurile?
Inlocuiti personajele astfel incat tema sa se transforme intr-o “tragedie greceasca”. Puneti-va aceleasi intrebari.
P.S. Stand pe fotoliu acasa, in Romania, incercand sa explicam dezastrul finaciar al Greciei, mi se pare un pic cam fortata logica ca doar grecii sunt de vina si , tot ceea ce se intampla, este o tragedie greceasca! Este , la fel de bine, si o tragedie damboviteana sau argentiniana!
amu’ntzelegetzi cum is amicii lu’ Putin? daca astia-s (zicetzi voi, unii,) creshtini ortodocshi… :
(copy-paste: Alegătorul grec a mandatat partidul de extremă-stânga să-i negocieze interesele în faţa Europei
atata timp cat sistemul bancher va continuasa desrveasca intereslor cetatenilor sigur ca vom alege sistemul propus greciei
Garcea in filme de piraterie.