Romania Curată

Turul ghidat al Revoluției, duminică, în București

”Au trecut 26 de ani de la acel moment în care sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate”. Și pentru a muri în numele ei! Vă chemăm să descoperim povestea oamenilor și locurilor în care s-a scris cu sânge și curaj Revoluția: epopeea Baricadei de la Intercontinental, rockerii și punkerii de la Romană, suporterii tribunei de stadion, studenții de la Universitatea București și mulți, mulți alții, pe care nu îi uităm și în fața cărora spunem Respect ’89”, se arată în invitația Asociației București, organizatorul Turului ghidat al Revoluției.

Ediția din acest an a turului va avea loc dumincă, 20 decembrie. Plecarea se face la ora 16 din Piața Universității de la Borna Kilometrul 0 al Democrației.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului (aici).

***

Prezentări în avanpremieră din Turul Ghidat al Revoluției

”Pe 21 Decembrie 1989, galeria Rapidului se adună în grup organizat, ca de obicei, însă nu are programat un derbi. Suporterii vin în Piața Universității pentru o altă confruntare, ce se va dovedi pe viață și pe moarte: contra dictaturii comuniste. Nu au cu ei steagul din fotografie, dar glasurile și revolta sunt prezente ca de obicei.

Se poate lesne bănui că au participat și sustinători ai celorlalte echipe bucureștene. Poate așa se explică rapiditatea cu care masa protestatarilor a preluat ulterior un cântec de meci adaptat momentului: Ole, ole, ole, ole, Ceaușescu nu mai e!”

rapid galerie

”A fi rocker sau punker era o misiune dificilă în timpul regimului comunist: muzica occidentală „decadentă” era interzisă, pletele sau crestele erau vânate pe stradă de către milițieni, a avea o geacă de blugi era mai mult o dorință decât o realitate în condițiile unei penurii generale.

În plus, este un pic mai greu să cânți la o chitară electrică când se taie curentul… în ciuda restricțiilor, numeroase grupuri de tineri încercau sa se exprime liber, deși trăiau într-o dictatură.

Când a venit vremea revoltei, ei au fost în primele rânduri. Al patrulea de la stânga la dreapta este Mihai Gâtlan, prima victimă a represiunii de pe 21 Decembrie 1989. Prietenii îi spuneau Micky Rockerul.”

rockeri 89


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Turul ghidat al Revoluției, duminică, în București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *