Romania Curată

Turcia suspendă Convenția Europeană privind Drepturile Omului! Vezi ce articole vizează Guvernul Erdogan

După epurările în masă care au urmat tentativei de lovitură de stat, Turcia ia din nou o măsură șocantă: va suspenda Convenția Europeană privind Drepturile Omului.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a declarat joi, citat de Reuters, că țara sa va suspenda temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în Turcia a stării de urgență, luând exemplul Franței.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri introducerea stării de urgență pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autoritățile vor putea să acționeze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.

Franța a declarat starea de urgență în urma atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie anul trecut.

Numan Kurtulmus a adăugat că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună și jumătate. El a identificat ”probleme structurale și individuale” în timpul loviturii de state eșuate și a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.

Articolele din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului pe care Guvernul Erdogan vrea să le suspende se referă la măsurile luate în situații de război. Acestea sunt următoarele, potrivit unui articol Mediafax:

Articolul 15

1. „În perioade de război sau în cursul altor situaţii urgente care ameninţă o naţiune, orice parte semnatară poate aplica măsuri derogatorii de la obligaţiile acestei Convenţii, de amploarea necesitată strict prin situaţia respectivă, cu condiţia ca aceste măsuri să nu intre în contradicţie cu obligaţiile asumate prin reglementările internaţionale.

2. Prin aceste măsuri nu trebuie să existe nicio derogare de la Articolul 2, cu excepţia deceselor rezultate din acte legale de război, sau de la Articolele 3, 4 (paragraful 1) şi 7.

3. Orice parte semnatară care îşi acordă dreptul de a face aceste derogări trebuie să îl ţină la curent pe secretarul general al Consiliului Europei în legătură cu măsurile luate şi motivele acestora. De asemenea, trebuie să îl informeze pe secretarul general când aceste măsuri vor înceta şi când sunt aplicate din nou deplin prevederile Convenţiei”.

Articolul 2 al CEDO se referă la protejarea dreptului la viaţă. „1. Dreptul la viaţă al oricărei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzată cuiva în mod intenţionat, decât în executarea unei sentinţe capitale pronunţate de un tribunal când infracţiunea este sancţionată cu această pedeapsă prin lege. 2. Moartea nu este considerată ca fiind cauzată prin încălcarea acestui articol în cazurile în care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesară la forţă: a. pentru a asigura apărarea oricărei persoane împotriva violenţei ilegale; b. pentru a efectua o arestare legală sau a împiedica evadarea unei persoane legal deţinute; c. pentru a reprima, conform legii, tulburări violente sau o insurecţie”.

Articolul 3: Interzicerea torturii

„Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Articolul 4: Interzicerea sclaviei şi a muncii forţate

1. „Nimeni nu poate fi ţinut în sclavie sau în condiţii de aservire”.

Articolul 7: Nicio pedeapsă fără lege

„1. Nimeni nu poate fi condamnat pentru o acţiune sau o omisiune care, în momentul săvârşirii, nu constituia o infracţiune potrivit dreptului naţional sau internaţional. De asemenea, nu se poate aplica o pedeapsă mai severă decât aceea aplicabilă în momentul săvârşirii infracţiunii. 2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecării şi pedepsirii unei persoane vinovate de o acţiune sau de o omisiune care, în momentul săvârşirii, era considerată infracţiune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de naţiunile civilizate”.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Turcia suspendă Convenția Europeană privind Drepturile Omului! Vezi ce articole vizează Guvernul Erdogan

  1. Alex

    Din fericire nici un imam si nici un dictator nu ii poate porunci lui Alah pe cine sa primeasca la cer.
    Au murit soldati, niste copii care au ascultat ordinile care le-au fost date, dar este bine ca unii morti au alt statut si peste cativa zeci de ani vor sti unde sa ridice monumente eroilor. Valurile vietii sunt atat de schimbatoare si nimeni nu este nemuritor.
    Pacat ca o tara atat de importanta are un conducator atat de mic …..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *