Adrian Popescu

Tudose rămâne premier: trei miniștri au demisionat, deși baronii PSD s-au opus

Victorie a lui Mihai Tudose după Comitetul Executiv maraton de joi seară: trei miniștri pleacă din guvern, din care doi cu probleme penale. Este vorba despre ministrul dezvoltării, Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, dar și despre Răzvan Cuc, ministrul transporturilor. PSD va decide vineri cu cine vor fi înlocuiți cei trei.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose au făcut declarații de presă după Comitetul Executiv Național al PSD. Discursul oficial după ședință a fost că, deși întreg partidul le-a cerut celor trei să renunțe la demisii, aceștia si le-au menținut din cauza ca “nu mai suportau presiunea exercitata asupra lor”. Dragnea a anunțat o noua ședință a Comitetului Executiv pentru vineri la ora 12 pentru a stabili cine va ocupa posturile din guvern ramase vacante. Premierul Tudose a declarat ca nu a fost un război si că nimeni nu a câștigat si a declarat ca nu are ce sa le reproșeze celor doua colege demisionare.

Speriați de Iohannis că le ia guvernarea, Tudose și Dragnea merg mai departe împreună

Dragnea: discuțiile din ședință au fost “destul de profunde”

“S-a discutat despre programul de guvernare, s-a discutat despre situația în care sunt cele două colege ale noastre, despre faptul că PSD nu dorește și nu acceptă ca instituții care nu trebuie să aibă competențe în a influența decizii guvernamentale sau remanieri guvernamentale și în această lumină toți colegii au adus argumente pentru ca cele două colege ale noastre să nu plece din guvern. După ce, inițial, la începutul ședinței, cele două colege au spus că s-au hotărât să prezinte colegilor decizia de a demisiona din Guvern, După toate orele de discuții și după o discuție cu ele separat, în care toată lumea, în unanimitate, le-a cerut să rămână în Guvern, au fost întrebate a doua oară, la finalul întâlnirii. Și-au menținut decizia de a demisiona. (…) Au spus că în primul rând nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD să rămână la guvernare și să afecteze activitatea guvernamentală. Sevil Shhaideh a spus că vrea să aibă demnitate să nu mai fie acuzată că se agață de scaun. Același lucru a spus și Rovana”, a spus Dragnea, citat de Agerpres.

El a adăugat că toți cei din CExN, inclusiv premierul, au apreciat “profesionalismul și calitatea de membri ai Guvernului” arătate de Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

“Aproape toată lumea din CExN a plecat supărată. Practic, nu voia să le lase să iasă din sală”, a menționat Dragnea.

Liderul PSD a afirmat că “Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune”

“Ea și familia ei nu mai pot duce această presiune infernală “, a susținut Liviu Dragnea.

Tudose: “nu a fost un război, nu este un câştigător”

„Atât Sevil, cât şi Rovana, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, au venit să-mi prezinte demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu, au venit şi alţi colegi şi am reuşit să le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de, ştiu eu, de degringoladă în guvern”, a afirmat premierul. El a spus că nu are nimic să le reproşeze şi că, mai mult, speră ca Sevil Shhaideh să accepte să lucreze în aparatul guvernamental. Premierul Mihai Tudose a mai susţinut că “nu a fost un război, nu este un câştigător”. „Dar cele două colege au ajuns la limita răbdării, în special Sevil o ţine aşa din decembrie. N-am absolut nimic, am spus-o, să le reproşez. Ba mai mult, vă anunţ, ca să nu fie o surpriză peste câteva zile, sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental, fiindcă chiar este extraordinar de bună pe ceea ce face. Apropo de război, unii dintre dumneavoastră ne-aţi mai sunat sau ne-aţi mai dat sms-uri: cine învinge? Fără niciun război. Da, am spus că îmi dau demisia dacă mi-o cere partidul, nu am venit cu Guvernul de acasă, sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să pun în îndeplinire programul de guvernare. Aşa că, din păcate pentru unii prieteni, cu ghilimelele de rigoare, nu a fost un război, nu este un câştigător. Încercăm ca după această seară lungă câştigător să fie partidul şi, prin partid, Guvernul şi ţara”, a declarat premierul Mihai Tudose, la sfârșitul şedinţei CEx.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Tudose rămâne premier: trei miniștri au demisionat, deși baronii PSD s-au opus

  1. CMC

    Cum intr-un stat care il mimeaza pe cel de drept, procurorii pot face dosare oricui, singura solutie ca procurorii sa nu puna si sa nu dea jos un guvern este introducerea obligativitatii existentei unei decizii judecatoresti de incepere a urmaririi penale impotriva unui ministru sau pentru ridicarea imunitatii.
    Ar fi doar o etapa intermediara de control, necesara avand in vedere posibilitatea actuala ca procurorii sa faca dosar penal oricui, chiar pentru fapte care nu exista in Codul penal (dupa cum s-a dovedit deja).
    Cu alte cuvinte, cand considera ca are dovezi, un procuror se duce la un complet de judecatori si cere acestuia sa decida daca se poate incepe urmarirea penala impotriva unui membru din guvern. Altfel se pote ajunge la situatii in care este eliminat un membru din guvern pentru acuzatii neintemeiate, riscandu-se imixtiunea procurorilor in actul de guvernare.
    Mi se pare atat de simplu…

    Reply
    • rO.

      Probabil că nu a contat numai lucrătura procurorilor (dacă o fi fost, lucru de care mă îndoiesc pentru că procurorii respectivi își pot pierde pâinea în orice moment).
      Este foarte posibil ca de miniștrii respectivi să mai fie atârnate niște tinichele invizibile nouă, publicul. La reprezentanții Comisiei de la București se “varsă” multe. Plus că și cei de la Bruxelles vin din state cu servicii de infromații care nu arată ca șvaițerul. Plus că cei aleși prin vot trebuie să fie aleși cu adevărat și cât mai presus de bănuieli. Ar fi un minim preț pentru privilegiile lor legale.
      Am văzut că pe magistrați îi unește o petiție împotriva ideilor lui TT, însă n-am văzut ca vreunul dintre ei să-l tragă de mânecă pe Tăriceanu pentru atacurile publice la munca procurorilor (DNA-ul face guverne, DNA-ul dă jos miniștri etc.). Așa ceva este pur și simplu inacceptabil. Este promovarea amestecării puterilor în stat de un înalt responsabil (prin fișa postului, nu prin conștiință) al statului. Ar trebui dat în judecată de DNA: dacă omul are dovezi, să le producă, dacă e doar tăricean de cap, să plece.

      Reply
  2. caineanuion

    Si Carmen Dan trebuie sa plece! Sunt atatia profesionisti in M.I., exceptionali ca pregatire, ce cauta inca aceasta persoana acolo?!

    Reply
    • CMC

      In UE, nu cumva M.I trebuie condus de civili si nu de “profesionisti din M.I.”? Stim ca multi ar vrea “profesionisti din binom”.
      Si acolo..

      Reply
  3. mircea

    Livache a inceput punerea in aplicare a programului de destructurare a PSD,visul de aur :Basescu;Iohannis,Coldea,Kovesi,Opris,Oprea,Pahontu,Lazar,numai luminati cu festila din catran,chiar ma mir ca lipsesc :Gusa,Bogdan Rares,Bogdan Chireac,…..

    Reply
  4. Dumitru Drinceanu

    Momentan si aparent, o victorie. Pe de alta parte, ambii lideri ai coalitiei au reiterat hotararea lor in Cex si presa de a nu se mai lasa usor trecuti prin ciur, sugerand chiar o actiune in care DNA si presedintele nu ar fi straini. Probabil ca alianta de la guvernare isi va pune tunurile nu numai pe DNA-Kovesi, ci si pe presedintele Iohannis. Daca pana atunci premierul nu transeaza pozitia de lider in partid, va fi decapitat fara tam-tam. Aparenta este demonstrata de psihologia premierului in expresie publica: un amestec de oboseala si lehamite dupa o lupta costisitoare, dar si supunerea fata de partid in viitor, exprimata fara echivoc – dovada a reprosurilor de pactizare cu presedintele Iohannis din aceste zile de foc. Deci tolba premierului s-a golit, in timp ce a liderilor celor doua partide se reancarca pentru revansa…

    Reply
  5. ??????

    Deocamdată, după remaniere, Mihai Tudose s-a declarat insuficient de capabil pentru a mai aplica Ordonanța “split TVA”, așa după cum a publicat-o, cee a ce arată, că miniștrii ce au fost remaniați erau ceva mai competenți decâ Mihai Tudose și probabil și Liviu Dragnea care a și anunțat că după îndelungi discuții referitoare la competențe ar putea propune guvernului “adoptarea prin procedură guvernamentală” (oare ce o înțelege din ceea ce zice) a unor reglementåri legale ? Considerați că Mihai Tudose, după “multiple specializări”, nu ar fi aflat că fiscalitatea nu este discriminatorie ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *