Magnitudine, efecte, replici
Pesemne că Victor Ponta și-a făcut un scop din a deveni primul prim-ministru care a să prindă două legislaturi. Deocamdată, nimic nu-i stă în cale. Să ne amintim: După ce Puterea a anunțat o reducere de TVA de la 24% la 20%, Opoziția a replicat că “nu se poate”. A doua zi a revenit – nu doar că se poate, dar că va fi chiar 19%. “Dă cineva mai puțin?” întrebam atunci, la finalul aparent al unei licitații pe care unii o “câștigaseră” cu prețul cufundării în penibil. Meritul strategilor guvernamentali este că au căutat răspunsul și l-au găsit: 9%!, acolo unde contează.
Pentru politică, e cel mult un șoc în registrul comic. Pentru economie va avea însă un efect comparabil cu introducerea cotei unice. Tăierea TVA pentru alimente va schimba mult mai multe lucruri decât numărul de calorii consumate.
În primul rând, la întrebarea dacă reducerea se va transmite în prețuri, răspunsul este “cu siguranță da”. Suntem în plin puseu deflaționist care a cuprins deja toată Europa și a început să atingă și România. Prețurile ar fi scăzut chiar și fără tăierea de TVA.
Acum, majoritatea comercianților speră să scape doar cu atât și să rămână cu marjele intacte. Însă realitatea îi va dezamăgi. Unii dintre comercianți nu vor rezista valului, tocmai aceia care rezistau prin fiscalizarea selectivă și care își văd acum “marjele competitive” teribil îngustate. Pe stârvurile lor se vor bate vulturii care vor să se extindă chiar și în contextul ăsta și care vor profita de ocazie pentru a supralicita. Vom vedea probabil cum unii “fură startul” în scopuri de marketing sau adaugă puncte în plus la reducere.
Scăderea TVA de la 24% la 9% ar trebui să contribuie la ieftinirea alimentelor cu 12,1%. La o pondere de 3/8 a alimentelor în coșul de consum, influența în rata inflației ar fi de 4,5%. O astfel de cifră depășește toate celelalte deflații din Europa de până acum. Însă dacă deflația aduce adesea șomaj și blocaje financiare, de data asta nu e cazul – pentru că banii curg dinspre visteria statului către consumul privat. Ca rezultat, este previzibilă o creștere economică peste potențial.
Producătorii români au șanse să fructifice oportunitatea, în caz că turau sub potențial, însă chiar și așa o bună parte din surplusul de consum va fi acoperită din importuri. Pentru micii producători agricoli vestea e de-a dreptul proastă. Ei oricum nu datorează taxe, așa că reducerea TVA lasă mai jos ceva ce funcționa ca o ștachetă protecționistă.
Însă printre marile câștiguri ale ultimilor ani se numără și creșterea continuă a exporturilor, care a tot îngustat deficitul comercial, respectiv balanța devenită excedentară în comerțul alimentar. Practic, România se află într-o poziție destul de solidă chiar și pentru situația în care va trebui să dea un pas înapoi.
“Încasările la buget”? O marotă contabilă obosită și infirmată cu aproape fiecare ocazie – ieftinirea alimentelor este oricum cea mai bună dintre “investițiile” pe care a fost în stare să le facă statul, spre comparație de exemplu cu “investițiile” Microsoft, EADS sau Bechtel.
Sigur, erau și alte impozite care meritau tăiate în România, poate chiar mai mult, că nu era TVA-ul singura taxă mare. Poate măcar la “licitația” următoare d-l Predoiu va ști cu ce să se prezinte.
Daca tot nu are de gand sa faca nimic (toate marile proiecte de infrastructura bat pasul pe loc, pentru ca fara sa iasa ceva nimeni nu da nicio aprobare de incepere), atunci sa reduca taxele. Multinationalele vor repatria marja ramasa si poate ca vor ciuguli ceva si romanii simpli. Si uite asa din cauza unui premier zevzec si perpetuu in campanie electorala, Romania mai rateaza o conjunctura favorabila in care putea sa-si amelioreze infrastructura si sa finanteze domenii precum Sanatatea sau Educatia.
Deci sînt șanse ca Ponta sâ mai râmînâ încâ un mandat . LA MAI BINE FRAȚI ROMANI .
Este plina tara de economisti, juristi si ziaristi, politicieni, care evident, sunt experti in orice domeniu…..Eu am patit-o cu gastele….dom’doctor, mor gastele…pai da-le niste prafuri, etc, etc..dom’doctor, tot mor….pai mai da-le niste apa cu pastille…pina cind au murit toate. Ma intilnesc peste un timp cu doctorul, si ma intreaba,ei, ce-ti fac gastele ? pai au murit toate..
– Imi pare rau, eu sfaturi mai am …….
Absorbtia fondurlor europene a ajuns la 53 % si toate marile proiecte de infrastructura sunt spre finalizare mai putin autostrada.
Scaderea tva va curata piata de firmele care nu lucrau corect si va fi o oportunitate pentru firmele corecte.
De semenea ea va influenta prin ricoseu turismul care va deveni mai ieftin si mai competitiv.
Bravo Ponta!
Cainii latra voi vedeti-va de treaba.
Incepem cu pasi timizi sa ne indreptam catre normalitate. Impactul mai mult sau mai putin benefic in acest experiment economic il vom simti peste cateva luni. Sa vedem daca si cum se compenseaza sumele de bani la bugetul central. Am mai avut ilustri economisti la finante si s-au invartit mai mult pt obtinerea de bani in favoarea lor si a grupurilor de interese. Dupa aia sunt invitati pe la posturi TV sa ne lumineze cu teoriile lor si sa ne dea lectii de economie. De astia sunt satul.
“Pe semne că Victor Ponta…” – nu cred, ia mai încercați încă o dată: http://dexonline.ro/definitie/pesemne