Guvernul Boc se lauda in continuare ca a taiat salariile “nesimtite” de la stat, insa pe teren situatia este cu totul alta. Smecherii cu sustinere politica au reusit sa fenteze legea, unii dintre ei castigand mai mult decat seful statului sau premierul in exercitiu. Pentru a ascunde sumele nejustificate pe care le primesc, unii angajati de la stat au ales sa nu-si treaca veniturile in declaratiile de avere si interese, chiar daca risca sa fie amendati de Agentia Nationala de Integritate.
Jurnalistii de la cotidianul Adevarul au descoperit ca presedintele CSA, Angela Toncescu, are un salariu anual de aproape 350.000 euro, mai mare decat al presedintelui SUA, Barack Obama sau al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
La Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, salariile sunt la secret
Angela Toncescu isi tine insa salariul la secret, trecand in declaratia de avere, la capitolul “Venituri”, mentiunea “conform fisei fiscale”.
Aceeasi secretomanie o intalnim si la ceilalti membri din conducerea CSA: Daniela Popa (fost presedinte al Partidului Conservator), Tudor Balta, Constantin Buzoianu, Albin Biro, Dan Constantinescu si Corneliu Silviu Moldoveanu.
La Turceni se practica nepotismul
Potrivit cotidianului Jurnalul National, directorul de Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Turceni, vicepresedinte al organizatiei PD-L Gorj, Corneliu Garjoaba, si-a angajat toata familia la Complexurile Energetice Turceni si Rovinari. “Pe nora mea am angajat-o la Complexul Energetic Rovinari in schimbul unei suprafete de teren data unitatii energetice ca front de lucru. Atat sotia mea, cat si fiul meu au fost angajati la Complexul Turceni, dar eu am dat mult teren la aceste companii. Da, am primit si bani in schimbul terenului, dar nu am negociat. Cat au dat, atat am luat, iar in contract scrie ca cei care dau terenul, pot sa-si angajeze si copiii. Care este problema?”, recunoaste senin Garjoaba, care mai are o fiica angajata la Ministerul Finantelor.
Topul directorilor cu salarii imense
Cum Guvernul nu a prelungit si pentru 2011 o ordonanta de urgenta adoptata anterior prin care salariile directorilor companiilor de stat erau plafonate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, salariile “nesimtite” au revenit in actualitate.
Potrivit unui top realizat de Money.ro, cele mai mari salarii se inregistreaza la Romgaz, Transelectrica,Transgaz si Oltchim.
Astfel, la Romgaz, directorul general al institutiei, Marcel Adrian Piteiu a inregistrat in 2010 venituri salariale anuale de 73.221 de lei, insa el este depasit cum mult de directorul adjunct Adrian Stancu (354.426 de lei anual), directorul departamentului de vanzari gaze Alpar Kramer (223.530 de lei pe an) si directorul departamentului economic Marius Veza (214.223 lei).
Si la Transelectrica se inregistreaza salarii de 200.000 de lei pe an. Razvan Purdila, director general adjunct divizia economica si comerciala a avut un salariu de 255.000 lei, in vreme ce Octavian Lohan, directorul general adjunct, a incasat in 2010 din salariu 252.000 de lei. Aceeasi situatie o intalnim in cazul directorului adjunct responsabil de conducerea tehnica, Diaconu Ciprian, ce a fost remunerat cu 181.703 de lei brut pe an.
Lucrurile stau la fel de bine si la Transgaz, unde Elena Rosu, directorul directiei juridice a primit anul trecut din salariu 180.000 lei, iar directorul general, Emil Cosma, s-a multumit cu doar 148.000 lei. El este intrecut si de alti directori: Traian Pintecan -156.000 lei, Aurel Mohan -156.203 lei, Ioan Chetan -152.513 lei, Ilie Lata (Directia Expoatare) -150.372 de lei, Viorel Barbu (director exploatare) -150.000 de lei.
Ceva mai modesti sunt sefii de la Oltchim, unde directorul general adjunct productie-investitii, Nicolae Olaru, a incasat in 2010 suma de 150.000 de lei, urmat de directorul si presedintele CA al societatii, Constantin Roibu, cu 85.838 de lei pe an, directorul pentru managementul calitatii, Negut Victoria, cu 80.487 de lei pe an si directorul comercial, Veronica Preoteasa cu 71.660 lei pe an.
ARC propune ca salariile nesimtite sa fie urgent reduse la un nivel rezonabil pentru bugetul statului, fara posibilitatea ca vreo portita a legislatiei sa poata fi exploatata in viitor. Abuzul, risipa banului public si nepotismul trebuie sa inceteze.
Angela Toncescu inainte de toate trebuie supusa examinarii de catre o comisie formata din cei mai valorosi psihologi, psihatri si astrologi pentru a constata daca e vorba despre un pamantean sau extraterestru. La fel trebuie procedat si cu cei care au hotarat sa o puna pe functie si sa-i acorde un asemenea salariu CAZUL ESTE EMBLEMATIC PENTRU CATA NESIMTIRE ESTE IN ROMANIA VIS-A-VIS DE RISIPIREA BANULUI PUBLIC.
Daca se permite o paralela, regimul comunist, in special ceausescu & consoarta, cheltuia banii iresponsabil, proiecte mari, care nu aducea beneficii populatiei. Astazi, banul public, bunurile publice (a se vedea rosia montana, de actualitate) sunt sursa majora de inavutire. Aceast fenomen, are loc de mai bine de 21 ani. Este pe fond vorba, strict de acelasi fenomen. Adevarat ca amplificarea fenomenului, se revendica de basescu, urmariti tertipurile/artificiile, samd acestuia si apropiatiilor lui, lazaroiu, udrea, boc, oltean, etc. Generalizarea ,,revolutiei/schimbarilor/modernizarilor,, permanente, a reusit sa creeze un haos, haos care este conditie necesara ptr. NAVIGARE spre nicaeri/niciunde, ptr. majoritatea romanilor. Ptr. cei interesati, revolutia culturala chineza din anii 60-80 a fost articulata, respectand dimensiuniile si specificitatiile, pe aceleasi cuvinte de ordine.
Un concurs pentru aceste institutii (vezi si Costea Eximbank) este numai pentru portar restul sunt numai pile politice,fel de fel de resapati politic care-si primesc salariul pentru serviciile facute altfel nu pot sa-mi explic ca dupa ce zbarnaie toate ziarele si nu de ieri sau azi ei tot acolo stau !
LA FEL DE IMPORTANT.
Managementul privat al companiilor cu capital majoritar de stat este, dupa judecata mea, este ocacealma.
Cine nu va intra inparlament va detine controlul companiilor deci a bugetului de stat( din AGA ajunge manager).
Viitorii manageri vor fi numiti de AGA(politic) nu vor cistiga prin concursul de oferte.
Sint de parere ca alegerea managerilor sa se faca de catre companii specializate de resurse umane nu pe baza de dosar de cadre.
Sa fie eliminati din concurs fostii membri AGA, fostii directori, copii si neamurile( sint fabricati prin diplome nu rezultatul unui proces de educatie) acestora si ai demnitarilor fosti si actuali.
Contractul de Management trebuie sa fie public fara documente clasificate.