Adrian Popescu

Topul transparentei ministerelor in privinta cheltuirii banilor publici ARC cere Guvernului sa scoata achizitiile publice la vedere

Majoritatea ministerelor refuza in continuare sa publice pe site-urile proprii ce contracte sunt in derulare si ce companii au castigat licitatiile, cati bani sunt alocati lunar pe bunuri si servicii si care este cuantumul cheltuielilor de personal. La aproape o jumatate de an de la preluarea puterii, Guvernul nu a facut mai nimic in directia transparentizarii cheltuirii banilor publici. Pasii timizi facuti de guvernul precedent, catre finalul mandatului, la puternicele insistente ale SAR, nu au fost continuati de actualul executiv.

ARC va prezinta o analiza a felului in care ministerele inteleg sa transparentizeze informatia referitoare la achiziţii publice si la bugetele si salariile din sectorul public prin publicarea pe site-ul institutiilor statului a tuturor acestor date.

Singura modificare vizibila facuta de actualul Guvern este in directia propriei imagini. La Aparare, Munca, Justitie, Mediu si Externe portalurile contin mai nou multe fotografii cu ministrii aflati in diverse vizite si intalniri.

O mentiune speciala pentru Ministerul Afacerilor Europene, condus de tehnocratul Leonard Orban, al carui site poate fi luat drept exemplu in sens pozitiv de celelalte institutii ale statului.

Nota maxima

Ministerul Afacerilor Europene. Desi este cel mai mic minister, ca structura si personal, institutia condusa de Leonard Orban este cea mai transparenta componenta a Guvernului actual in privinta achizitiilor publice. Pe site exista o sectiune speciala cu anunturi de achizitii publice (invitatii de participare, anunturi de atribuire a unor contracte si achizitii directe de produse si servicii). Este singurul minister care publica lunar ce bunuri si servicii a contractat. Accesul pe portal este usor si rapid.

Transparenta partiala

Ministerul Justitiei. Site-ul a fost modificat imediat dupa ce institutia a fost preluata de Mona Pivniceru. Nu a fost insa vorba de modificari de substanta. A fost pastrata sectiunea unde sunt publicate informatii despre bunurile scoase din uz si anunturile lansarii unor contracte. Este printre putinele ministere care ofera date despre bunurile scoase din uz, supuse procedurii de transmitere fara plata.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe site se gasesc anunturile cu atribuirea unor contracte, insa la rubrica „Plati efectuate” (deplasari externe, servicii de curatenie, telefonie, curierat, intretinere locuinte de serviciu, protocol) ultimele informatii sunt din aprilie 2012. Anterior, MDTR publica aceste date in fiecare saptamana.

Ministerul Sanatatii. Are o rubrica speciala de achizitii publice in care apar si contracte din 2012. Cu toate acestea, sectiunea este incompleta, deoarece aici nu sunt postate toate contractele care apar pe site-ul de licitatii publice e-licitatie.ro. Nu exista o lista cu sumele curente cheltuite de Ministerul Sanatatii pentru bunuri si servicii.

Ministerul Administratiei si Internelor. Are pe site o sectiune de achizitii publice, dar si o lista cu bunurile scoase din uz atat de aparatul central al MAI, cat si unele institutii subordonate. Ca si in cazul Ministerului Dezvoltarii, MAI a stopat insa publicarea lunara a listelor cu bunurile si serviciile achizitionate de catre minister, informatiile oprindu-se in luna martie 2012. In plus, nu exista sectiuni speciale pentru invitatii de participare, anunturi de atribuire a unor contracte si achizitii directe de produse si servicii.

Ministerul Educatiei. Are o rubrica speciala de achizitii si licitatii, unde a fost postata o lista veche cu contractele incheiate la inceputul anului 2012, respectiv din luna ianuarie a acestui an. De cand a preluat acest minister, Ecaterina Andronescu nu a publicat niciun anunt privind contractele derulate din luna mai si pana in prezent.

Ministerul Finantelor. Are pe site o rubrica speciala pentru achizitii, insa nu este actualizata, asa cum apar contractele pe SEAP. Mari lipsuri la rubrica de contracte acordate.

Ministerul Transporturilor. Rubrica de achizitii nu este actualizata, desi pe SEAP au fost lansate licitatii, dar care nu se regasesc si pe site-ul ministerului. De asemenea, nu exista o lista cu cheltuielile ministerului pentru bunuri si servicii.

Ministerul Mediului. Si in cazul acestei institutii sectiunea de achizitii publice nu este actualizata. De asemenea, nu exista o lista cu banii cheltuiti pe bunuri si servicii din minister.

Ministerul Muncii. Sunt postate anunturi privind lansarea unor licitatii, insa nu exista o situatie a cheltuielilor cu bunuri si servicii din anul in curs.

Ministerul Economiei. Pe site sunt publicate cateva licitatii lansate in 2012 pentru diverse contracte. Nu exista o lista cu bunurile si serviciile achizitionate de acest minister.

Ministerul Comunicatiilor. Este unul din putinele ministere care publica pe site situatia platilor, inclusiv in cazul unor unitati subordonate. Totusi rubrica achizitii publice nu a mai fost actualizata din aprilie 2012, desi in realitate institutia lanseaza aproape in fiecare luna licitatii.

Ministerul Agriculturii. Are publicat pe site doar o lista cu bunurile si serviciile cumparate in luna octombrie 2012, insa lipsesc cele din lunile anterioare. Rubrica nu are sectiuni speciale pentru anunturile de participare si cele de atribuire. Nu exista o situatie a cheltuielilor din minister pe bunuri si servicii.

Punctaj zero

Ministerul Culturii. Cea mai mare schimbare in sens negativ se intampla la acest minister. Daca pe vremea fostului ministru Kelemen Hunor pe site-ul institutiei erau publicate in fiecare luna lista de cheltuieli curente si cuantumul salariilor platite angajatilor, precum si anunturi ale unor contracte, liberalul Puiu Hasotti a stopat total acesta procedura. Mai mult, din sectiunea „Transparenta” au disparut si datele publicate pana in luna martie 2012 de Kelemen Hunor.

Ministerul Apararii. Singurul lucru nou fata de mandatul lui Gabriel Oprea este ca pe site este publicata o situatie generala a platilor efectuate in perioada ianuarie-septembrie 2012. In continuare, MApN nu are pe site o rubrica despre achizitii.

Ministerul Afacerilor Externe. Venirea lui Titus Corlatean la acest minister nu a imbunatatit cu nimic domeniul transparentei. MAE nu are pe site o rubrica pentru achizitii. De o lista cu cheltuielile de bunuri si servicii nici nu poate fi vorba.

Romania curata propune Guvernului ca pe pagina de internet a fiecarui minister sa existe o sectiune speciala de ACHIZITII PUBLICE (si nu ascunsa in alte sectiuni cum se intampla acum la unele ministere), unde sa fie postate, in fiecare luna, o lista cu banii cheltuiti pe bunuri si servicii si o alta lista cu contracte (anunturi de intentie, participare si atribuire), concomitent cu publicarea lor pe SEAP.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Topul transparentei ministerelor in privinta cheltuirii banilor publici ARC cere Guvernului sa scoata achizitiile publice la vedere

 1. Theodor

  Domnii ministri,in majoritatea lor,au obiceiul comunist de a nu da nimanui socoteala asupra deciziilor proprii.
  „Ce atata transparenta,ia sa-si vada de treaba lor,ziaristii astia”,spune tacerea lor.
  Aceasta atitudine nu va dispare decat atunci cand legile Romaniei vor fi scurte si clare,inclusiv la capitolul penalitati.Dar legi scurte si clare nu vor fi votate decat atunci cand in parlament vor ajunge cetateni cinstiti si cu mintea limpede,nu afaceristi pe banii statului.

  Reply
 2. Nick Sava

  „Este singurul minister care publica lunar ce bunuri si servicii a contractat.” Este vorba despre ministerul dlui Leonard Orban. Acesta este motivul ca s-a dorit atit de mult plecarea lui la… Bruxelles? Un mod de a scapa de persoanele… indezirabile, mostenit inca de la comunisti, este s-o „promovezi”… la dracu-n praznic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *