Romania Curată

TOP 30 MARI DATORNICI la bugetul de stat. De la fosta Rompetrol și European Food, la companii de stat, TVR, marii retaileri, Schweighofer și Prospecțiuni SA. Cât recuperăm?

Oilfield Exploration și European Food sunt cei mai mari datornici privați ai statului român, cele două companii ocupând prima și a treia poziție în Topul restanțierilor față de stat, cu obligații de plată de 921 milioane de lei, respectiv 401 milioane, conform datelor făcute publice de ANAF. Oifield Exploration este deţinută de KMG International, noua denumire a companiei Rompetrol. Datoria reprezintă de fapt așa-numita „creanţă Libia”, dosar nefinalizat încă în care a fost implicat fostul om de afaceri Dinu Patriciu si se referă la recuperarea banilor investiţi în timpul regimului comunist în exploatări petroliere in Libia. Banii ar fi ajuns în anii 90 la Patriciu, care apoi a vândut grupul Rompetrol kazahilor, dar nici ei nu vor să plătească datoria. Oficialii Grupului Rompetrol susțin încă de anul trecut că datoriile ar reprezenta de fapt suma în litigiu cu statul român. La rândul ei, firma fraților Micula contestă datoria pe care statul o pretinde.

Mai greu de constestat sunt sumele datorate de societățile care figurează pe pozițiile 2 și 4 în Top, ambele fiind, până la urmă, tot ale statului – Complexul Energetic Hunedoara, respectiv Societatea Română de Televiziune, cu 477 milioane, respectiv 352 de milioane de lei datorați. Top 5 e încheiat de Donau Chem, cu 111 milioane datorie, destul de puțin probabil a mai fi recuperați în condițiile în care patronul Ion Nicolae e la pușcărie și e greu de crezut că-i va mai subvenționa cineva profiturile și/sau datoriile.

Și de la Doly Com SRL, ocupantă a poziției a 6-a în Top, cu 104 milioane de lei datorii la stat, sunt șanse mici de recuperare. În cazul acestei firme (procesatoare de carne, deținută de cel mai bogat cuplu din județul Botoșani, familia Căzăcuț), în luna martie, a fost pronunțat falimentul. De altfel, intrarea în insolvență la sfârșitul anului trecut (și acum falimentul) a fost surprinzătoare (într-un moment în care compania făcea angajări) și nu este exclusă ipoteza că falimentul urmărește tocmai exonerarea de la plata acestor datorii.

Oarecum surprinzătoare e prezența aproape în bloc în TOP 30 Datornici a marilor retaileri: Metro (locul 9, cu datorii pretinse de stat de 49,6 mil. lei), Carrefour (locul 13, datorii: 34,1 mil. lei), Selgros (locul 15, datorii: 29,2 mil. lei), Mega Image (locul 21, datorii: 24,5 mil. lei), Auchan (locul 24, datorii: 23,8 mil. lei), Trei G Retail (locul 30, datorii: 17,9 mil. lei). Păi dacă nici măcar comercianții n-au bani să-și plătească obligațiile la bugetul de stat și la sănătate, atunci cine are?

Holzindustrie Schweighofer, compania devenită ”celebră” pentru aportul adus la măcelărirea pădurilor României se regăsește și ea în top, cu datorii de peste 25 de milioane de lei, dar și la fel de ”vestita” firmă a lui Ovidiu Tender, Prospecțiuni SA, cu 18 milioane de lei datorate.

***

TOP 30 MARI DATORNICI la stat (conform ANAF)

***

TOP 20 DATORNICI SĂNĂTATE

Top datornici sanatate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “TOP 30 MARI DATORNICI la bugetul de stat. De la fosta Rompetrol și European Food, la companii de stat, TVR, marii retaileri, Schweighofer și Prospecțiuni SA. Cât recuperăm?

 1. Catalin

  Pai daca ii aduni pe primii 10 aproape ca iese cat purcoiul de persoane fizice publicat ieri.

  Reply
 2. cosmin

  Cum de sunt lăsați sa acumuleze datorii așa de mari?
  Nu-mi vine sa cred, am și eu un srl. și odată am întârziat doua zile cu plata la „finante” da’ m-am trezit cu somație Cum ca mă vor executa silit, etc… Am sunat la ei și mi-au comunicat ca așa e procedura…. sa stau liniștit.
  Nu înțeleg de ce se permite acestor firme sa-si continue activitatea, după prima luna în care au rămas datori.
  Văd ca unele multinaționale nu plătesc, deși au profituri uriașe, deasemenea firme românești cu patroni putrezi de bogați fentează statul , în timp ce alții mai proști, plătim ca popa.
  SA NE EXPLICE CINEVA CU DE ESTE POSIBIL AȘA CEVA.
  ȘTIU CA EU DACĂ NU PLĂTESC ÎMI BLOCHEAZĂ CONTUL.
  ĂSTORA DE CE LI SE PERMITE ?????

  Reply
 3. Andre

  La fel di eu cu un srl de câte ori întârzii cu o luna mi se pune poprire pe cont! Lor de ce nu li se aplica aceeași regula?!?!? Pentru ca societatea se bazează pe fabula ” câinele si cățelul” !??? Mi-e sila de aceasta societate de rahat unde unii muncesc ca sclavii si altii nu numai ca nu respecta legile dar își bat joc de cei care muncesc!!!

  Reply
 4. DAN

  DATORNICI SANATATE
  Pe locurile 3 si 4 sunt doi producatori MARI (multinationale) de medicamente.
  Curat murdar, nene Iancule!!!

  Reply
 5. NC

  Și când te gândești cât se zbat producătorii și importatorii români ca să își vadă marfa pe rafturile supermarketurilor. Iar acestea pot fi băgate de stat (sau de orice furnizor neplătit la timp) în insolvență în orice moment. Și la datoriile pe care le au marii retaileri la stat e greu de crezut că într-o astfel de situație furnizorii vor mai recupera ceva prea curând.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *