Romania Curată

Tolo.ro: Un medic și-a înregistrat șefa cum împarte viața și moartea: ”Dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

Un medic a înregistrat-o pe șefa ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București în timp ce stabilea ce pacienți merită să primească medicamente și cine nu: ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită!”, arată un nou articol publicat de Tolo.ro.

Citiți mai jos articolul:

 • Sf. Patelimon este spitalul de urgență care are grijă de peste 800.000 de oameni din două sectoare bucureștene.
 • Ascultați înregistrarea de luni, 30 mai 2016, în care șefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, le explică medicilor revoltați pe cine preferă să salveze, în condițiile în care, spune șefa, medicamentele nu sînt suficiente și, ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”.
 • Doctorii nu înțeleg cum nu sînt bani de medicamente, cîtă vreme programul AP – ATI costă România 70 de milioane de euro pe an. Guvernul României, indiferent că a fost Ponta sau Cioloș, a respectat acest program.
 • Dar la ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate sînt ținute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă!
 • Mai mult, personalul se întreabă cum de au apărut într-un dulap peste 800 de doze din antibioticul Colistin din programul AP- ATI, ”care în calculator figurau drept administrate pacienților!”.
 • #mergemdupăsistem.
 • Pentru prima oară de la începutul investigației, mărturia unui medic sursă este confirmată de un coleg cu nume și prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea.
 • ”Este foarte ciudat că am găsit în dulap sute de doze de Colistin care figurau în baza de date ca și cum fuseseră date pacienților”, declară Mioara Duvlea pentru ziar.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ascultăm înregistrarea.

În ea, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale.  

Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

Continuarea articolului precum și înregistrarea convorbirii pot fi găsite pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Tolo.ro: Un medic și-a înregistrat șefa cum împarte viața și moartea: ”Dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

 1. Adrian

  Fișa de consultație ar trebui dată și familiilor pacienților, măcar fotocopie( dincolo de faptul că monitorizarea se poate realiza și prin afișaj multiplu, familiile care au și medici printre ele putând evalua independent, ca o a doua opinie, tratamentul).

  Acești „selectori” de pacienți arată că nu mai au nici măcar curiozitatea să vadă reacția pacienților la niște medicamente mai vechi sau mai noi, la realizarea cărora probabil n-au contribuit cu nimic.

  Reply
 2. DAN

  Lipsa medicamentelor, efectele slabe a multora, etc DUC LA ACEASTA STARE DE FAPT.
  Ceeace s-a intamplat este EFECTUL(NU il apreciez de loc chiar il RESPING) hai sa umblam la CAUZA PE CARE STIM UNDE O GASIM.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *