Romania Curată

Tolo.ro: Spitalul de copii din Galați a retras pe furiș două produse Hexi Pharma. De ce a cerut Parchetul secretizarea rezultatelor

Cele 150 de rezultate cu probleme depistate de către spitale în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătății la dezinfectanții cumpărați de la firma Hexi Pharma sunt în acest secretizate, scrie Tolo.ro. Ministrul Sănătății a refuzat să dea numele lor invocând faptul că este o anchetă penală în curs. Ziariștii GSP au aflat însă că două dintre spitalele unde s-au găsit probleme sunt în județul Galați, unul fiind Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan” care a stopat deja două din produsele Hexi Pharma. Citește mai jos articolul de pe Tolo.ro.

  • Culise: după conferința de presă, procurorul de caz a sunat la Ministerul Sănătății și a cerut să nu se mai facă nici o dată publică despre controale.
  • Întrebarea este: ce lege îi permite unui procuror să oprească accesul pacienților la o informație de sănătate publică, precum lista spitalelor unde s-au găsit probleme?
  • Nemulțmirea în societate crește pentru felul în care statul a ascuns adevărul despre dezinfectanți în ultimii 10 ani. 
  • Într-o încercare de a restaura încrederea în sistem, Guvernul a anunțat măsuri urgente, inclusiv construirea primelor spitale noi din ultimii 25 de ani!
  • În timpul acesta însă, spitalele sînt împinse de către procurori să facă totul pe la spatele pacienților, precum Spitalul Pediatric ”Sf. Ioan” din Galați, care a stopat două produse Hexi Pharma în urma testelor.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele 150 de rezultate cu probleme, depistate de către spitale, sunt în acest moment refuzate publicului. Chiar dacă reprezintă doar 5%.

Ministrul Achimaș a evitat miercuri să comunice numele spitalelor unde s-au găsit probleme. „Există o clusterizare a lor”, e tot ceea ce a spus ministrul, în traducere liberă însemnînd că în anumite orașe și județe s-au găsit grupate mai multe probe neconforme.

Unde? „Nu putem spune, e o anchetă penală”, a răspuns ministrul.

Gazeta a aflat un astfel de județ: Galați.

Joi, am insistat la Ministerul Sănătății să facă publică această listă. Mai ales că nu e o listă a panicii, de vreme ce ministrul a asigurat că s-au luat măsuri în fiecare spital unde există suspiciuni. „Unde s-au găsit probe neconforme, s-a mers până la stoparea folosirii produselor respective”, a promis Achimaș-Cadariu.

”Nu ne lasă Parchetul”

Ieri am purtat următorul dialog cu un oficial din MS:
– De ce nu faceți, vă rugăm, publice datele?
– Nu putem, ne pare rău.

– De ce?
– Pentru că am primit o adresă de la Parchet în care ni se spune că aceste rezultate, precum și altele, sunt parte a anchetei penale?

– O secundă! De ce au procurorii acest drept, s-au făcut cumva testele la ordinul Parchetului, nu la ordinul ministrului Sănătății?!
– La ordinul ministrului Sănătății, evident. Dar avem acea adresă de la Parchet.

– Nu vă supărați, ce lege îi oferă procurorului puterea să secretizeze o chestiune de sănătate publică?
– Sincer, și eu cred că aveți dreptate. Dar așa a decis Parchetul. Ministrul a făcut mai mult decât e omenește posibil în acest caz, credeți-ne!

-Dar v-au cerut procurorii explicit să nu dați lista?
-După conferința de presă de miercuri, șeful corpului de control de la minister a fost sunat de procurorul de caz și i s-a spus să nu mai dea nici un fel de dată!

-Și vi se pare că asta poate fi decizia unui procuror de vreme ce vizează informarea publicului? Plus că spitalele sînt silite să acționeze pe furiș.
-V-am răspuns deja, îmi pare rău.

Ce spune Parchetul? Să avem răbdare. 

Următorul telefon e la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Da, noi cercetăm dosarul dezinfectanților”, au confirmat ei. Și cu asta, basta.

Le-am pus aceleași întrebări: de ce secretizează un procuror un rezultat al unui control al ministrului Sănătății?

De ce o informație de interes pentru pacienți e tratată drept secret de dosar penal și conform cărei legi are dreptul să facă așa ceva?

„Vă vom răspunde în scris”, a sunat răspunsul Parchetului.

”Le reface DSP-ul, poate că ies bine!”

Spitalul de copii „Sf. Ioan” din Galați și încă un spital din același județ sunt două dintre unitățile medicale unde s-au găsit probleme, susțin surse ale ziarului. Streptococul auriu a supraviețuit și după aplicarea produselor Hexi.

„Da, e adevărat. Însă, stați liniștiți că DSP-ul local s-a apucat deja să facă verificări cu propriile teste pentru că e posibil ca analizele să fie greșite”, confirmă unul dintre spitale.

Cum adică să fie greșite?

„Cine știe, poate nu s-au spălat bine pe mâini”.

Elocvent! Aceasta a fost tendința care a stat la baza controlului din teritoriu. Să iasă bine. Dacă ies rău, se refac analizele ca să iasă bine.

„Oamenii din spitale au acționat presați de sentimentul că vor ieși negativ în evidență. Totul s-a făcut în vinerea dinaintea Paștelui, într-un stil heirupist”, spune chiar cineva care a participat la controlul din Galați.

În plus, spitalele s-au temut că procurorii vor veni să verifice contractele de achiziție acolo unde substanțele nu-și vor dovedi eficiența, explică administratori de sănătate publică din mai multe județe. ”Cinstit vorbind, și acesta a fost un motiv pentru care n-au avut nici un interes să fie remarcați cu un rezultat prost”, spun ei.

Dar la Galați s-a întîmplat. Sînt grupate mai multe rezultate în care dezinfectantul n-a făcut față streptococului auriu.

”Oamenii să nu intre în panică, le-am înlocuit!”

Cele două substanțe a căror eficacitate e pusă sub semnul întrebării prin mai multe dintre testele de la Galați se numesc Hexio-Scrub și Clorhexin A, acum redenumit Hexio A.

Citește continuarea investigației pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *