Romania Curată

Tolo.ro: Sezonul mușamalizărilor și al imunităților

Cum se mușamalizează Colectiv, cum e salvat Gabriel Oprea și cum un procuror cu 23 de ani experiență a fost anunțat de pe o zi pe alta că i s-a luat dosarul Hexi Pharma, explică astăzi într-un articol pe Tolo.ro, jurnaliștii Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

”Multe lucruri nu se mai pot întâmpla până la alegeri. Sper să nu se mai organizeze un Colectiv”, îi spune Victor Ponta interlocutorului său, explicând cum va câștiga PSD alegerile.

”Vreți să spuneți că a fost organizat Colectiv!?”, nu scapă Victor Ciutacu momentul.

”O să ne lămurim, o să vedem la un moment dat”, răspunde fostul premier, dar nu rezonează la întrebarea legitimă a ziaristului și o cotește spre bășcălie: ”Vom afla ca la asasinatul lui Kennedy!”.

Asta se întâmpla seara.

Tot marți, dar cu câteva ore mai devreme, Liviu Dragnea insista în Parlament pe ideea că „Am fost înlăturați de la guvernare în mod nedemocratic”. De două ori a spus-o, după cum a remarcat  Ioana Ene Dogioiu în analiza sa din ziare.com intitulată ”Adio, Colectiv! Dragnea a dat semnalul”. 

Efectul Colectiv se mușamalizează. Și imunitățile revin. 

Multe fapte din ultimele zile converg către aceeași idee.

După luni de zile de absență publică, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a ieșit ieri pentru pentru prima oară public și a declarat la Antena 3 că Vlad Voiculescu n-a făcut ce trebuia să facă în chestiunea medicamentelor.

Nicolae Bănicioiu plecase din funcție în același timp cu Victor Ponta și Gabriel Oprea.

O vreme, el a mai comentat cît de cît, a explicat, a riscat sporadic. Dar dispariția publică totală s-a petrecut începând cu izbucnirea cazului Hexi Pharma.

Există o bună motivație, susțin sursele ziarului.

Nu e clar care e intenția autorităților judiciare în dosarul dezinfectanților falsificați, că pare că nu au ajuns cu întrebările nici măcar la personajele despre care SRI a spus că le-a informat.

În termeni cât mai simpli: a cercetat cineva dintre procurori dacă, pe vremea când era ministru, Nicolae Bănicioiu s-a întâlnit vreodată cu Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma?! 

Dacă mobilul autorităților e neclar, anumite lucruri sunt cât se poate de limpezi.

Sfătuiți și anturați, nici nu mai contează cum și de cine, cei din Guvern alternează transparența cu mutări care conduc la stingerea vibrațiilor Colectiv și ale neregulilor care au ieșit la iveală după.

Evident că cei a căror lume s-a cutremurat în noaptea de 30 octombrie 2015 abia așteaptă să se revină la starea inițială a sistemului.

Vă imaginați ce s-ar fi întîmplat dacă, în februarie 2016, să zicem, Parlamentul ar fi votat să-i păstreze imunitatea lui Gabriel Oprea?!

Vă puteți închipui cum ar fi reacționat oamenii dacă, imediat după dezvăluirile Hexi Pharma, în mai 2016, ar fi apărut procurorul general care să spună că ”dezifectanții sînt diluați, dar nu vă îngrijorați, poate că au fost eficienți, mai cercetăm”?

Acum toate acestea sînt posibile.

Un alt exemplu.

Ministerul Sănătății a hotărât ca toate biocidele care urmează să fie folosite în spitalele din România să fie validate prin două analize la laboratoare acreditate din străinătate. Toate, mai puțin cele de la care a pornit dosarul: produsele Hexi!

Cu alte cuvinte, statul își asigură pacienții că vor fi protejați de acum înainte, dar nu vrea să le spună cât anume i-a lezat până acum! Toate încercările de a acredita versiunea SF că produsele Hexi sunt eficiente, chiar și falsificate, nu vizează compromiterea unei campanii de presă. Să decredibilizezi mesagerul e o etapă intermediară.

Ca ziariști, noi suntem un pot prea mic. Miza reală e alta.

Iată trei știri care v-au fost ascunse până astăzi.

  1. Miza e suficient de mare ca procurorul Rodica Jercan, cu 23 de ani de experiență în magistratură, să dispară după doar câteva săptămâni din dosarul Hexi Pharma, fără ca publicul să știe nimic, ca și cum nu în numele interesului public lucrează, cercetează și acuză procurorul. Așa e că n-ați știut că Parchetul General i-a luat cazul procurorului? N-ați știut pentru că interesul e să nu știți!
  2. Miza e suficient de mare ca statul să numească ca șef la Institutul Cantacuzino un director cu studii la SRI și apoi să trimită ”analizele de eficiență” taman acolo! De ce e nevoie la Institutul Cantacuzino de un director instruit de SRI?!
    În materie de biocide, institutul nu e suficient de bun, spune chiar Ministerul Sănătății, ca să valideze dezinfectanții la punerea lor pe piață, dar e util când e de pus la cale o acoperire a unui trecut vinovat al autorităților.
  3. De ce s-au trimis substanțele pentru analiză doar la laboratorul din Praga, câtă vreme nici Praga, de una singură, nu e suficientă pentru o nouă licențiere?! Mișcările acestea au o logică doar dacă se urmărește izolarea scandalului Hexi cu pagube cât mai mici pentru sistem. Nici asta n-ați știut, că Parchetul a trimis analizele numai în Cehia, nu și în Germania, Anglia sau Franța. N-ați știut pentru că ei consideră că e bine să nu știți!

Dar ca să deschizi sezonul de mușamalizări și imunități ai nevoie de cooperare din multe părți. Inclusiv de la Servicii.

Citește continuarea articolului pe Tolo.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Sezonul mușamalizărilor și al imunităților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *