Romania Curată

Tolo.ro: Secția ATI de la Spitalul de Arși, renovată fără a fi dezinfectată

Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Arși, închisă după ce au apărut în spațiul public imagini video cu bolnavi pe ale căror răni se plimbau viermii, a fost renovată fără a fi dezinfectată, scrie Tolo.ro. Această parte a spitalului ar urma să fie inaugurată în scurt timp de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, după o investiție de circa un milion de euro.

Investigația publicată de Tolo.ro demonstrează, cu buletine de analize prelevate din pereții secției ATI, dar și cu înregistrări ale discuțiilor cu muncitorii, că renovarea s-a făcut fără a fi îndepărtați germenii patogeni din pereți. Printre cele mai periculoase microorganisme prezente acolo se numără Proteus mirabilis, Sphingomonas paucimobilis, Acinetobacter și specii de ciuperci virulente (printre care Fusarium moniliforme).

Ancheta arată că fostul ministru s-a lăudat că va avea loc o dezinfecție completă. De fapt, muncitorii au dat jos tencuiala, dar cărămizile din pereți nu au fost tratate așa cum ar fi trebuit, ci totul a fost acoperit cu plăci de rigips. Mai mult, lucrarea a costat de patru ori mai mult decât se prevăzuse. Nici măcar muncitorii care au lucrat la renovare nu au fost înștiințați să folosescă măsuri speciale de protecție.

„Bacteriile și ciupercile au rămas neatinse și așteaptă să taie panglica împreună cu autoritățile. Publicul are dreptul să știe acest lucru: conducerea spitalului și Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereți. Infecțiile nosocomiale vor reveni rapid!”, a declarat, sub protecția anonmatului, unul dintre medicii Spitalului de Arși.

„Nu ne-a spus nimeni că trebuie să decontaminăm pereții. Și deșeurile s-au aruncat cam așa: dă-i bătaie, Gogule, să nu ne vadă vecinu’!”, a descris unul dintre muncitori felul în care s-a lucrat la una dintre cele mai periculoase zone ale spitalului.

Autorii investigației – Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan – au lansat, către decidenți, o întrebare publică: „A existat un control microbiologic în timpul lucrărilor? Dacă da, cine sînt specialiștii care au supravegheat și coordonat aceste teste și care sunt rezultatele lor?”

Citește materialul integral pe Tolo.ro.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *