Adrian Popescu

TOLO.RO: Primăria încalcă dreptul la liberă exprimare! De când administrația unui teatru aflat în grija Gabrielei Firea decide ce gândesc cei de pe scenă?

Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent califică drept ”o execuție politică” ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Excelsior. ”Cerem Primăriei Capitalei demiterea urgentă a conducerii Teatrului Excelsior și transmiterea unui mesaj fără echivoc că instituțiile subordonate trebuie să funcționeze în interesul cetățenilor, libere de influențe politice sau de altă natură care le afectează activitatea și îndeplinirea misiunii legale”, susțin cele două ONG-uri.

Aseară (la 30 martie), la Teatrul Excelsior, de pe Strada Academiei, urma să aibă loc un eveniment al publicației ”Decât o revistă” (DoR).

Evenimentul a fost anulat pentru că șefii teatrului au cerut ziariștilor să elimine din filmul de prezentare a publicației imaginile cu demonstrațiile recente din București și din țară.

”E de datoria noastră, ca instituție de cultură publică, să rămânem neutri față de sfera politicului, să nu aderăm la niciun fel de manifestare cu caracter politic în sfera publică. Or, o mică parte din evenimentul vostru, cu sau fără voie, frizează sfera politică față de care noi trebuie să ne păstrăm echidistanți”, motivează administrația teatrului aflat în subordinea Gabrielei Firea.

Revista nu e de acord cu ceea ce consideră ”un act de cenzură”. Evenimentul se anulează. Momentul este unul extrem de semnificativ. Și nu doar pentru că Teatrul Excelsior este inconsecvent în acțiuni.

Așa cum consemnează Pagina de media, în 2016 la Excelsior s-au organizat evenimente pur politice, cum ar fi lansarea listei PSD pentru alegerile parlamentare și depunerea jurământului consilierilor generali ai Capitalei.

Și nu sunt singurele exemple la nivelul Capitalei. Dacă am accepta explicația teatrului, nici pe Stadionul Național, un spațiu al sportului prin definiție, aflat de asemenea în administrarea Primăriei, nu se putea organiza în septembrie 2014 lansarea candidaturii lui Victor Ponta în cursa prezidențială.

Dincolo de aceste exemple concrete, vorbesc principiile grav încălcate. În primul rând, Primăria nu deține imobile, fie ele teatre, stadioane sau spitale. Ea doar le are în grijă!

Ceea ce  e o diferență enormă. Nu Primăria e proprietara, ci municipiul București. Cetățenii mai direct spus.

Acest lucru pare o nuanță, dar nu e. Dovadă că dacă vrea să vândă un imobil, administrația Primăriei nu o poate face, așa cum face orice român cu bunul său privat. Primăria intră în proceduri complicate, în care cetățenii, prin reprezentanți, sunt parte a deciziei de vânzare.

Pe scurt: ”Excelsior” e un bun public cultural, al Bucureștiului, nu al lui Gabi Firea!

În al doilea rând, câtă vreme mesajele nu sunt extremiste sau discriminatorii, conținutul a ceea ce se petrece într-un spațiu cultural nu e treaba administrației.

Citiți articolul integral pe Tolo.ro

Redăm mai jos comunicatul comun al CJI și ActiveWatch:

„Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch au cerut Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior după ce aceasta s-a opus arbitrar difuzării, în cadrul evenimentului DOR Live – Revista prinde viață, a unui clip video cu imagini din timpul protestelor din luna februarie 2017.
Găsiți mai jos textul integral al scrisorii adresate PGMB.

Către Primăria Municipiului București

În atenția doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice.

Managerul general Adrian Găzdaru și directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfășurarea unui eveniment organizat de publicația Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deși au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetență și rea-credință. Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susțină că evenimentul DoR “vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră”. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior (TE) demonstrează că instituția este subordonată puterii politice.

Confuzia pe care o face conducerea TE între reflectarea sau dezbaterea unor teme cu incidență politică și propaganda politică este o dovadă de incompetență și rea-credință. Evenimentul era organizat de o instituție de presă, așa că reflectarea sau dezbaterea unor subiecte privind viața publică sau politică nu ar fi trebuit să surprindă, având în vedere că tocmai asta este menirea jurnalismului. Un montaj video, o expoziție foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotație politică decât pentru niște persoane care se află într-o relație de subordonare față de puterea politică, care își datorează funcțiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeași instituție, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deține controlul asupra administrației Capitalei. Aceste acțiuni au avut întreaga caracteristică a unor acțiuni politice, fiind organizate de partide politice cu scopul de a promova programe politice și candidaturile unor politicieni. Atunci, de fapt, misiunea instituției a fost grav încălcată.

Cerem Primăriei Capitalei demiterea urgentă a conducerii Teatrului Excelsior și transmiterea unui mesaj fără echivoc că instituțiile subordonate trebuie să funcționeze în interesul cetățenilor, libere de influențe politice sau de altă natură care le afectează activitatea și îndeplinirea misiunii legale.”

Iată mai jos și filmul cenzurat de conducerea Excelsior care a generat anularea evenimentului din seara de joi, 30 martie:

 

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “TOLO.RO: Primăria încalcă dreptul la liberă exprimare! De când administrația unui teatru aflat în grija Gabrielei Firea decide ce gândesc cei de pe scenă?

  1. Olot Uinaru

    Erau radiatii de peste 2000 de ori pesté limita normala… Sa încerce la Muzeul de Geologie, e mai safe acolo…
    PS: dacă plătește,, DoR poate sa propage ce film vor din plin sponsorizatii ei de redactori… La munca, deci, nu la întins cultural mâna, dacă s-au terminat granturile…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *