Romania Curată

Tolo.ro: Plăți de 5 milioane de euro pentru medicii din România de la primele cinci firme farmaceutice ale lumii. Update: Poziția firmei Sanofi Zantiva

UPDATE. Poziția companiei Sanofi-Zentiva: ”Dl. Prada Gabriel ocupă funcţia de membru independent neexecutiv în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva SA. Această funcţie nu implică niciun fel de atribuţii și responsabilităţi manageriale / operaţionale cu privire la activitatea societăţii, aceste atribuţii precum şi conducerea societăţii fiind în sarcina Directorului General. Având în vedere cele precizate anterior considerăm că poziţia ocupată de către Dl. Prada Gabriel în cadrul Consiliului de Administraţie al Zentiva nu este o funcţie managerială vizată de normele legale care reglementează situaţiile de incompatibilitate. De asemenea, în cazul în care această evaluare internă va fi infirmată de decizii finale ale instituțiilor abilitate, vom efectua o reevaluare internă şi vom avea în vedere implementarea unor măsuri corespunzătoare.

Text inițial

Pfizer, Novartis, Merck, Roche și Sanofi-Zentiva adună, împreună, aproape 12.000 de contracte de sponsorizare și consultanță pentru cadrele medicale, scrie astăzi Tolo.ro, într-o investigație semnată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

”E nevoie de al treilea.

Pentru ca doctorul Gabriel Prada, director de spital public, să poată fi plătit 6 ani în Consiliul de Administrație al companiei Zentiva, fără ca nimeni să reacționeze, cineva a tăcut și tace.

Ministerul Sănătății întregește Nesfînta Treime, Director – Corporație – Guvern.

În MS există un Compartiment de Integritate, fondat în 2011, exact anul în care Sanofi-Zentiva îl angaja ca administrator pe Gabriel Prada.

Compartimentul de Integritate din minister, codurile de integritate ale Sanofi-Zentiva și integritatea directorului au mers umăr la umăr, fără să se disturbe reciproc.

Sanofi-Zentiva tace

Gazeta Sporturilor a adresat ieri o nouă serie de întrebări către Sanofi-Zentiva, Ministerul Sănătății și ARPIM.

În documentele sale publice de dinainte de apariția cazului ”Ana Aslan”, firma franceză susține că ”Sanofi Romania salută modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 2/2014, iar datele companiei privind transferurile de valoare efectuate către profesioniști și organizații din domeniul sănătății pot fi accesate pe website-ul Agenției Naționale a Medicamentului”.

Frumos zis, dar chestia e că unele nu pot fi accesate.

Contractul lui Gabriel Prada nu poate fi găsit pe website și, la întrebarea ”De ce nu ați declarat, conform legii, contractul cu directorul Prada la Ministerul Sănătății?”, Sanofi-Zentiva nu a răspuns încă.

Asociația producătorilor internaționali răspunde: fiecare pe barba lui

Un alt povestitor homeric este Asociația ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

”Integritatea unui profesionist din domeniul medical în decizia de prescriere a unui medicament este unul din pilonii sistemului medical. ARPIM recunoaşte că interacţiunile dintre industria farmaceutică şi profesioniștii din domeniul medical pot crea un eventual conflict de interes. În consecinţă, ARPIM a adoptat coduri şi instrucţiuni pentru a se asigura că aceste interacţiuni îndeplinesc standarde etice înalte de integritate la care se aşteaptă pacienţii, guvernele şi alte părţi interesate”, susține ARPIM.

Codul său etic este, de asemenea, o capodoperă.

Ziarul a întrebat ARPIM:

  1. Este conform Codului de Etică al ARPIM ca un producător de medicamente să angajeze în Consiliul de Administrație un director de spital public?

Răspunsul ARPIM pentru opinia publică este:

”Codul de Etică al ARPIM reglementează exclusiv activitatea de promovare a medicamentelor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi/sau activităţi strâns legate de aceasta şi interacţiunile companiilor farmaceutice membre ARPIM cu profesioniştii din domeniul sanitar.

Prevederile Codului de Etică nu reglementează şi nu intervin, în niciun fel, în modul de organizare internă a unei companii membre ARPIM. Este responsabilitatea fiecărei companii membre ARPIM de a se asigura că îşi desfăşoară activitatea conform cu legislația în vigoare”.

Știm că e puțin confuzant, cam așa comunică instituțiile din România,  fie că sînt publice sau private.

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Plăți de 5 milioane de euro pentru medicii din România de la primele cinci firme farmaceutice ale lumii. Update: Poziția firmei Sanofi Zantiva

  1. Adelin2

    Cica „Dl. Prada Gabriel ocupă funcţia de membru independent neexecutiv” pai da, era o functie onorifica, nu era sa-i dea pe mina o functie de decizie. deciziile in interesul companiei le lua in spital, la companie doar afla ce are de facut ca sa fie sefii multumiti.
    Cei mai vinovati sint oficialii care au acoperit chestii de genul asta desi jobul lor era sa verifice ca asa ceva sa nu se intimple.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *