Romania Curată

Tolo.ro: La aproximativ același număr de persoane, în ultimii 7 ani în centrele de asistență socială pentru dizabilități au murit 8.500 de persoane, față de 700 de oameni decedați în închisori

Cifre simple și seci, în investigația publicată de Tolo.ro: 28.000 de deținuți, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și 24.000 de persoane cu dizabilități aflate în îngrijirea statului, potrivit Ministerului Muncii; 100 de decese anual în închisori, conform ANP, 1.200 de decese pe an în centrele pentru persoanele cu dizabilități, din datele comunicate către Centrul de Resurse Juridice.

Comparația vine în contextul serialului de dezvăluiri despre Centrul de Boli Psihice Măciuca, publicate de Tolo.ro, dar și al discuțiilor privitoare la aglomerația din penitenciare și orodonanțele pentru grațiere și amnistia unor fapte de corupție prin modificarea Codurilor penale, inițiate prin ordonanțe de urgență de Ministerul Justiției, inițiative care au generat ample proteste publice și critici din partea asociațiilor de magistrați.

„Nu înseamnă că o viață din penitenciare e mai puțin importantă decît o viață în libertate sau decît una din centrele oamenilor cu dizabilități. Cei mai periclitați sînt însă românii instituționalizați și cu nevoi speciale, adică cei mai vulnerabili dintre noi! Cifrele sînt puternice. Dacă ești un român aflat într-un centru cu dizabilități ai de 14 ori mai puține șanse să trăiești decît dacă ești în închisoare. Orice moarte e prea mult. Dar cei mai periclitați sînt exact cei care nu se pot apăra singuri”, sunt concluziile anchetei.

Articolul integral pe Tolo.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: La aproximativ același număr de persoane, în ultimii 7 ani în centrele de asistență socială pentru dizabilități au murit 8.500 de persoane, față de 700 de oameni decedați în închisori

  1. AlinaP

    Cat mai asteptam sa rezolvam aceasta problema serioasa? Ce face ministrul sanatatii in acest caz? Ce fac echipele de control ale acestor centre pentru dizabilitati? Stim prea bine ca exista coruptie in spitale si peste tot unde sunt pacienti, oare asteptam DNA sa intervina si aici? Pana la urma, tara asta va avea nevoie numai de DNA iar restul institutiilor statului pot fi desfiintate, tot nu fac nimic.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *