Romania Curată

Tolo.ro: Inspectorii sanitari se opun politizării activității lor. Bodog îi amenință

Sute de inspectori sanitari au semnat un document prin care se opun trecerii în subordinea șefilor numiți politic în județe! Ministrul Bodog i-a amenințat. E-mailuri scotocite și presiuni împotriva celor care crâcnesc. Ministrul Bodog: ”Știu de document, dar n-am amenințat pe nimeni!”

Credincios ideii că politica în sănătate a lui Vlad Voiculescu a fost una greșită, PSD reversează o serie de măsuri. Mișcarea e parte a balansului democratic normal.

Prin decizia Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, PSD vrea să treacă Inspecția Sanitară în subordinea DSP-urilor locale, după cum a dezvăluit Hotnews.

După descoperirea afacerii Hexi Pharma, dar și a altor crize din sănătate, ministerul decisese să separe inspecțiile sanitare de influențele locale.

Ministrul Florian Bodog, care a condus el însuși inspecția sanitară în 2011, își dorește acum să anuleze măsura lui Vlad Voiculescu.

Gazeta a explicat situația.

Miza este: în fața cui răspund inspectorii când controlează? Cine îi coordonează?

Șefii județeni vor ca inspecțiile din spitale și toate celelalte inspecții să revină la dispoziția lor, pentru că, susțin ei, ”așa vor fi mai eficiente”. Ministrul Bodog crede același lucru.

Până aici suntem în domeniul înfruntării a două idei diferite. Asta au crezut și inspectorii sanitari din teritoriu.

”Inițial, colegii noștri din câteva județe au întocmit un punct de vedere, în care au explicat de ce măsura pe care și-o dorește ministrul va avea consecințe negative asupra sănătății publice și siguranței pacientului din spitale. Sute de oameni s-au adăugat inițiativei”, povestește  un om din Inspecția Sanitară.

”Printre argumentele celor care au întocmit documentul: nu poți pune în mâna aceluiași om, directorul județean DSP, să și autorizeze unităților sanitare și să le și controleze!” Inspector sanitar

În fiecare județ, inspectorul șef are în subordine între 5 și 20 de oameni.

Sute de oameni din jumătate de județe, practic tot personalul inspecțiilor, au citit și au fost de acord cu argumentele colegilor lor. Au semnat documentul și l-au trimis la București. 

Ei s-au bazat pe ideea că e normal să existe și punctul de vedere al  celor care efectuează controlul, atunci când Comisia parlamentară de Sănătate va cere părerea Ministerului.

”Altă jumătate de județe au semnat, însă de frică n-au mai trimis semnăturile la București”,relatează o sursă.

De ce? Pentru că ministrul s-a supărat. Și nu numai el.

”Șefii județeni ai DSP-urilor au aflat și au început să-și amenințe oamenii. Ministrul Florian Bodog a convocat o ședință de urgență la MS, în care au încercat să depisteze cine sunt autorii inițiativei. Deși oamenii făcuseră un lucru normal, ei s-au speriat”, spune inspectorul sanitar.

”S-a ajuns să se rostească amenințări cu organele de cercetare penală pentru că niște specialiști și-au exprimat punctul de vedere!” Inspector sanitar

Potrivit documentului, pe care Gazeta îl prezintă publicului, sutele de oameni care l-au semnat atrag atenția asupra ”conflictului clar de interese în care vor ajunge directorii executivi ai DSP-urilor, care se vor ocupa și de autorizare și de control”. 

De asemenea, semnatarii atrag atenția că pot apărea mai ușor ”infracțiuni de corupție” dacă inspecția sanitară iese de sub coordonarea națională integrată și revine sub controlul direct al județelor.

Enervați, susțin surse din mai multe județe, șefii DSP au luat următoarele măsuri, susținuți de ministru:

  • S-a scotocit corespondența electronică, în căutarea inițiatorilor.
  • S-au schimbat e-mailurile inspecției sanitare, astfel încît ele să treacă întîi pe la șefii de DSP, înainte de a ajunge la București. Județele indicate sunt Alba, Dâmbovița și Teleorman.
  • Unii inspectori șefi care semnaseră punctul de vedere și-au pierdut responsabilitățile, chiar dacă au rămas formal pe funcții.
  • Alți inspectori au fost presați să renunțe ei și oamenii lor la semnături.

Până la redactarea acestui articol, Camera Deputaților n-a cerut un punct de vedere al Inspecției Sanitare.

Citește mai mult pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *