Romania Curată

Tolo.ro: George Soros și Nastratin Hogea- Gînduri pentru 2017

”Indiferent de credințe, de profesii și de pasiunile politice ne unește neliniștea în fața anului care a venit dar și presimțirea că nu-l putem îmbunătăți decît împreună. Ce putem face?”, se întreabă Cătălin Tolontan într-un articol publicat pe site-ul său.

”De la distanța a 800 de ani, doi oameni ne spun ceva despre 2017.

Primul este ”un evreu ungur de 86 de ani, cu o experiență formatoare în Ungaria ocupată de Adolf Hitler”, după cum singur se descrie George Soros.

A supraviețuit Holocaustului, a primit cetățenie americană după Cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit unul dintre cei mai aprigi adversari ai maeștrilor de ceremonii din societățile închise.

Pentru George Soros, societățile închise sînt cele în care conducătorii manipulează voința oamenilor, punîndu-i pe alegători să lucreze în beneficiul aleșilor și nu invers!

După o expresie clasică, el este un susținător al ideii că ”nu cetățenii trebuie să facă ceea ce doresc guvernele, ci guvernele trebuie să facă ceea ce vor cetățenii”.

În ultimul an, numele lui Soros a fost folosit în ritualurile voodoo prin care electoratul a fost speriat cu o putere ocultă taman de către cei care se pregăteau să preia sau să-și extindă puterea.

 • Viktor Orban îl consideră pe George Soros răul absolut.
 • Donald Trump i-a invocat numele în două dintre cele trei dezbateri finale.
 • În România, Soros a fost transformat în substantivul comun care definește o categorie de oameni gata să-și vîndă țara străinilor. Asta spre deosebire de cei care nu vor s-o vîndă pentru că, vînzînd-o ei în ultimii 27 de ani, știu că, în afara fricii și a divizării, nu mai au nimic de speculat.

Acum cîteva zile, George Soros a scris, în Project Syndicate, un text despre nevoia de apărare a societății deschise în 2017.

În opinia lui Soros, nu electoratul, ci elitele poartă responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor. Și pentru criza societăților deschise!

Indiferent că ne gîndim la Brexit sau la alegerile din SUA, la populismul care inundă deopotrivă Parlamentele și forumurile de internet, toate acestea sînt posibile pentru că mecanismul redistribuirii prosperității a eșuat. ”Globalizarea aduce țările sărace mai aproape de țările bogate, dar crește inegalitatea și în cele sărace, și în cele bogate”, observă Soros.

Celebra butadă potrivit căreia e suficient să crești tortul, în loc să te preocupi cu felul în care va fi el feliat, își arată limitele. Or fi crescut economia și tortul la nivel mondial, dar o bună parte a populației nu poate ajunge la blat pentru că are nevoie de o scară.

Cofetăria lui Gulliver în țara piticilor.

Cînd Thomas Piketty afirmă, bazîndu-se pe serii lungi de numere, că posesia de capital excede și, în final, declasează orice altă resursă aflată la dispoziția oamenilor, în primul rînd propria muncă, el este etichetat drept un marxist postmodern.

George Soros scrie că o democrație care transformă doar 1% din populație într-un beneficiar glorios al globalizării va pierde încrederea celorlalți, lucru care va fi speculat de dușmanii societății deschise.

Ceea ce se întîmplă.

Iar cîștigătorii sînt, de fapt, tiranii camuflați sau designerii statelor mafiote. Noi, în România, întîlnim trăsături ale ambelor versiuni iliberale de societate. 

Al doilea om care are ceva de spus în legătură cu 2017 se numește Nastratin Hogea.

Născut în primii ani ai lui 1200, înțeleptul călare pe măgarul său anatolian a trecut granițele Asiei Mici. Poveștile și snoavele sale au pătruns în cultura occidentală, în budism, în Rusia și în Balcani.

Într-un an de cumplită foamete, povestea apare în volumul lui Jean-Claude Carriere – ”Cercul mincinoșilor”, soția lui Nastratin Hogea îl îndeamnă pe înțelept să se urnească de acasă ”pentru că oamenii săraci nu mai au nimic de mîncare, au ajuns să le moară și șobolanii din case de foame”. 

-Și ce vrei să fac eu, nevastă?”

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tolo.ro: George Soros și Nastratin Hogea- Gînduri pentru 2017

 1. McTolo

  Așa și acum tratați domniile voastre subiectul George Soros ? Și dup-aia vă mirați că iese PSD-ul câștigător ?
  Mai bine i-ați fi luat un interviu d-lui Soros, ca să ne lămurească despre conceptul de piață deschisă (nu poți specula în societăți închise, nu ?). Și să ne zică ceva despre moralitate: „dacă n-o fac eu, o va face altul” (interviu pe youtube). Și despre sprijinul lui capital în trezirea unor societăți levantine și slave chiaune de comunism, care altfel ar fi emers și s-ar fi deschis la paștele cailor.
  Dacă l-ați fi situat între aceste puncte extreme, cu oarecare precizie, nu ar fi fost mai bine ? Și, ca oameni care au citit (și care predau) ceva politologie, sociologie, antropologie, istorie etc., să nu-l fi lăsat pe Tolo cu greul ? Că iese un articol-snoavă cu finalul Hai-tovarăși-să-facem-ceva!, după cum se vede …

  Reply
  • NC

   ”Așa și acum tratați domniile voastre subiectul George Soros ? Și dup-aia vă mirați că iese PSD-ul câștigător?”
   Dacă n-ar fi fost subiectul ONG-iștii sorosisti ar fi fost scoși din laboratoarele de manipulare a electoratului monarhiștii, homosexualii, ungurii/țiganii sau simpatizanții legionarilor, susținătorii primirii refugiaților musulmani ori agenții de influență pro-ruși/pro-americani etc., oricine ar fi fost suficient de diferit și puțin cunoscut personal de consumatorii canalelor de știri pentru a stârni valul de ură ce a devenit un ingredient obligatoriu în campaniile electorale de succes de peste tot. Efectul este garantat: victimele manipulării votează sub impulsul fricii și al urii (deci irațional) iar majoritatea electoratului în afara celui captiv/loial al partidelor politice -scârbit de nivelul campaniei- nu mai participă la vot. În plus, să fim realiști: influența unor publicații elitiste (cum ar fi ”Dilema”, ”22”, websitul de față sau cele promovate de acesta) este minimă într-o astfel de campanie murdară în care argumentele logice, de bun simț nu ajung decât la cei predispuși să le perceapă. Cultura politică de tip civic nu se realizeză pe durata unei luni de campanie odată la 4 ani.

   Reply
 2. Munteanu

  Domnule Tolontan analizati probleme foarte grave care au mai fost discutata anterior. 1) Alegerile. Lenin a anulat alegerile si a introdus dictatura proletariatului. Azi toti spun ca Lenin a fost un tiran sifilitic dar asta nu ajuta sa intelegem problemele lui Lenin nerezolvate nici azi. Bolshevicii se numeau asa pentru ca erau mai multi totusi ei pierdeau alegerile organizate de Czar cum si Clinton a pierdut alegerile cu 3 milione de voturi in plus. Curat democratic ! Si mai grav guverne democratic alese unele chiar de stanga au declansat WW1. Oare si-au ales alegatorii propria moarte ? Religia a fost si este dushmanul democratiei. Papa ii excomunica pe toti cei care votau. Azi exista inclusiv la putere partide democrat crestine. Toti cei spalati pe creier in biserica au votat cu Trump in SUA. Astfel de oameni care nu gandesc rational si asteapta fericirea pe lumea cealalta nu pot fi lasati sa voteze caci votul lor produce un dezastru pe care nimeni nu-l mai poate repara. 2) Soros este ateu. Ma mir ca Americanii fundamentalisti religiosi nu l-au assasinat deja. Religia nu este pasnica si Itzic Rabin ateu si el nu a avut norocul lui Soros. Au cazut rapusi de glontele religiei si Nicolae si Elena Ceausescu, Olof Palme si Ana Lindh, cavalerii Templieri, etc. Lenin a inteles ca preotul pe care nu-l ucizi te ucide el pe tine. Sper sa intelega si Soros asta si sa termine cu opozitia pasnica care nu duce nicaieri. 3) Inegalitatea si creerea de locuri de munca. Lenin ajuns la putere habar nu avea cum pot fi create locuri de munca deci a creat o comisie CeKa caria i-a dat sarcina creeri de locuri de munca. CeKa a constatat ca lupta de clasa exista si doar ucigand bogatii pot gasi saracii locuri de munca. CeKa a raportat asta lui Lenin care conducea deja dictatura proletariatului si asa a inceput colectivizarea si creerea de locuri de munca. Din cate stiu eu nici un alt guvern democratic ales nu a creat atatea locuri de munca doar Hitler ocupa un onorabil loc 2. Multi Americani stiu bine asta si vin la fostul servici de unde au fost concediati cu pusca mitraliera si creaza locuri de munca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *