Romania Curată

Tolo.ro: Firma care a livrat echipamentul contrafăcut sportivilor de la Rio a încheiat 257 de contracte în România

Apar noi dezvăluiri în scandalul echipamentelor contrafăcute livrate sportivilor români care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio. Firma Pax Creative, fondată de Octavian Morariu, fost președinte al COSR, și Ioan Dobrescu, secretar general, au vândut echipamente și altor federații, cluburi și direcții județene de sport, scrie Tolo.ro. În cei 6 ani de existență, Pax Creative a semnat contracte de 800.000 de euro, doar potrivit datelor disponibile în SEAP.

Citiți mai jos articolul semnat de jurnaliștii Mirela Neag și Cătălin Tolontan:

Conducerea delegației României a cerut sportivilor din satul olimpic să returneze echipamentul Kappa care are deficiențe.

Sportivii au primit un formular.

E vorba de un proces verbal de predare-primire, în care ei vor semnala care dintre treninguri, tricouri și alte piese de echipament au probleme.

Hîrtia a ajuns la cei 96 de sportivi, dar date analizate recent arată că va fi nevoie de multe hîrtii răspîndite în cele patru zări ale sportului românesc.

Pentru că nu doar COSR, ci și multe alte cluburi, federații și direcții județene de sport au fost dotate cu echipament de către firma Pax Creative.

Cele mai cunoscute sînt CS Steaua, CSM București sau Federația de Scrimă și cea de Rugby.

Fondată de Octavian Morariu, pe atunci președintele COSR, și de secretarul general Ioan Dobrescu, ambii retrăgîndu-se la scurt timp din ea, compania Pax Creative a început imediat să primească angajamente din lumea sportului.

Majoritatea covîrșitoare a acestor contracte au fost fără licitație, prin achiziție directă: 240.

Valoarea achizițiilor directe a fost de 1.084.389 lei.

Datele apar într-o analiză făcută pentru Gazeta Sporturilor de către X-SPEND Consulting, o companie axată pe analiza datelor din SEAP.

Încă 11 contracte au fost realizate tot fără licitație, prin cerere de ofertă, în valoare totală de 1.307.119 lei, aici intrînd cele 10 contracte cu COSR, cel mai valoros partener al Pax Creative.

Toate achizițiile au ca obiect echipament sportiv, la unele fiind vorba de marca Asics, cea pe care Octavian Morariu a explicat că a adus-o în România printr-o înțelegere cu directorul general al italienilor și, totodată, șeful federației de atletism de la Roma.

”Când am văzut că e nevoie de contracte cu entități bugetare am realizat că e vorba de conflict de interese și am părăsit firma, lăsînd-o unui om în care aveam încredere: asistenta mea vreme de 10 ani”, a explicat Morariu într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Între timp, procurorii de la București anchetează firma sub suspiciunea că a livrat lotului olimpic echipamente Kappa contrafăcute.

Conform declarațiilor lui Morariu, acum membru CIO, el nu mai are nici o legătură prezentă. Și fosta lui asistentă a părăsit companie.

Primul mare partener al Pax Creative a fost Unitatea Militară 02301, adică CSA Steaua, care din 4 octombrie și pînă pe 8 noiembrie 2010 a încheiat 32 de contracte.

 

Citește continuarea articolului pe Tolo.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *