Romania Curată

Tolo.ro: Episodul Hotnews-Ponta. Ceea ce în alte părți e jenant, la noi te face erou!

O redacție care a greșit, a revenit și refuză fanatismul este sub asediul discursului urii tocmai din partea unui curent care se pretinde democrat și proccidental, scrie Cătălin Tolontan despre reacțiile publice la greșeala făcută ieri de un jurnalist de la Hotnews și care a încins spiritele în spațiul online.

”Astăzi dimineață, pentru 20 de minute, pe pagina de Facebook a Hotnews au stat cuvintele: ”Sper să crapi Victor Ponta!”.

Omul care se ocupa de fb în acel moment, un student la jurnalism, a adăugat unei știri de pe news.ro ceea ce el a numit ”o părere personală pe care am vrut s-o împartașesc pe propriul meu cont”. 

El n-a greșit gîndul, ci doar căsuța unde l-a înfipt. Sînt propriile lui explicații. 

A vrut omul să-și pună ideea pe contul personal și a pus-o pe cel al agenției unde lucra.

Hotnews a făcut ce ar fi făcut oricine în presa civilizată.

Și-a cerut scuze publicului, lui Victor Ponta și a anunțat că s-a despărțit de colaboratorul său.

Nu e o decizie ușoară, dar asta fac redacțiile și șefii de redacții. Își asumă.

A urmat o petiție online în favoarea tînărului concediat și un pogon de insulte pentru redacție. Și acum, cînd ziua trage să se încheie, Hotnews este sub asediul discursului urii.

Există în episodul 2 al seriei 3 din serialul”Newsroom” un moment interesant. Filmul spune povestea redacției unei televiziuni intitulată ACN.

O ziaristă cu experiență mare în online, Hallie Shea, interpretată de Grace Gummer, postează în noaptea maratonului de la Boston, după atentatul cu bombă, următorul mesaj de pe contul de twitter al postului: ”Republicanii se bucură că există în sfârșit o tragedie națională care nu implică arme”.

Era nu doar o glumă proastă.

Era o afișare a partizanatului într-un mod care jignea, deopotrivă, victimele și un întreg partid și pe susținătorii acestuia.

O făcuse din oboseală, era 2 noaptea, și sub presiunea că ”fusese un atentat și, de 6 ore, ACN nu postase nimic pe twitter”.

Așa funcționează redacțiile astăzi. Analiștii media îi spun ”hamsterizare”. Televiziunile, ziarele și siteurile se simt nevoite să fie mereu active pe net. Cum să nu postezi ceva, pe twitter, pe fb, pe blog, pe site, vreme de atîte ore? Mereu trebuie să fie ceva!

Jurnalista își dă seama de eroare. Ca și cei de la Hotnews, realizează extrem de repede.

În filmul din SUA, mesajul este scos în jumătate de oră, în realitatea din România, în 20 de minute.

Ziarista de la ACN elimină tweet-ul și așteaptă, copleșită de gînduri, pînă în zori, cu degetul lipit de F5 ca să vadă dacă cineva a sesizat mesajul.

”E vreo șansă să nu fi aflat nimeni?”, o întreabă un coleg a doua zi dimineață. ”Nu! Am venit să fiu concediată”, răspunde ea.

Și așa se întîmplă.

Presa află și preia tweet-ul pus în numele ACN. ”ACN nu se dezminte: un mesaj plin de ură”, sînt titlurile de pe net.

Ziarista intră în biroul șefului canalului de știri.

-Sînt furios pe tine. ”Republicanii se bucură”?!!! Peste 100 de oameni au fost răniți. Trei au murit. Printre care și un copil de 8 ani. 
-Da, domnule, aveți dreptate.

-Am o curiozitate, cînd ai postat mesajul, care era valoarea lui de informare?
-Să se distribuie în cît mai multe tweet-uri.”

Citește continuarea pe Tolo.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Episodul Hotnews-Ponta. Ceea ce în alte părți e jenant, la noi te face erou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *