Romania Curată

Tolo.ro: DNA se pregătește să deschidă un dosar pe corupția Hexi Pharma din spitale

În timp ce ancheta Parchetului General se concentrează pe diluarea biocidelor produse de Hexi Pharma, DNA deja audiază martori și va începe o anchetă referitoare la corupția din spitale și la autoritățile care au favorizat compania lui Dan Condrea, spun surse citate de Tolo.ro. În același timp, Parlamentul tace deși a avut nu mai puțin de 27 de interpelări pe subiectul infecțiilor nosocomiale, iar de fiecare dată răspunsurile miniștrilor sănătății au fost aceleași.

Citiți mai jos un nou episod din investigațiile echipei de ziariști de la GSP pe tema dezinfectanților diluați.

  • Contre și suspiciuni între Dan Condrea și directorul general Flori Dinu.
  • Asociația Colectiv cere desecretizarea informărilor SRI, iar Dacian Cioloș vorbește în favoarea lui Hellvig.
  • În schimb, Parlamentul, cel care ar trebui să vorbească, tace, deși Camera și Senatul au avut 27 de interpelări pe infecții nosocomiale.
  • Directorul Spitalului de Copii din Brașov: „Sunt paralizat de frică pentru că am pus în pericol viața pacienților mei!”.
  • Auditorul aceluiași spital: „Contractele erau astfel alcătuite încît să cîștige Hexi Pharma”.
  • La Congresul ATI de la Sinaia, în fața a sute de șefi ai Sănătății nu s-a vorbit nici un moment despre criza dezinfectaților!

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

„În firmă s-a produs o ruptură între Dan Condrea și restul lumii. Patronul vine, intră în birou și ceilalți abia îl bagă în seamă”, descrie o sursă a Gazetei atmosfera din aceste zile din Hexi Pharma.

„Din prima zi, toți au aruncat vina pe Condrea și-l consideră responsabil”, spune omul.

Inclusiv directorul general Flori Dinu le-a spus colegilor că „habar n-aveam după ce formule se fac dezinfectanții, numai Condrea ținea legătura cu fabrica!”.

Oamenii vorbesc cu procurorii DNA
Dacă, până acum cîțiva ani, Flori Dinu contrasemna rețetele de Thor, Suprasept și celelalte substanțe diluate, ultimele rețete, diluate și ele, sunt semnate doar de directorul de producție Mihail Leva.

„Leva răspundea doar la comenzile lui Condrea”, spune Flori Dinu. Între ea și Condrea a apărut o suspiciune reciprocă.

Concediați, oamenii de la Hexi Pharma denunță procurorilor aranjamentele din firmă.

Pe acest teren, DNA a început de câteva zile propriile cercetări.

„Parchetul General va înainta pe pista diluării biocidelor, iar DNA va deschide un dosar pe corupția spitalelor și a autorităților sanitare care au favorizat Hexi Pharma contra banilor negri”, explică o sursă judiciar felul cum își vor împărți competențele și dosarele.

„Agenții Hexi Pharma, dar și directorul general erau oamenii care aranjau lucrurile cu managerii spitalelor și ai sistemului. Dar nu doar șefii luau bani. Când venea camionul cu produse de la Hexi până și portarul lua 200 de lei, cam asta era reputația firmei!”Sursă a Gazetei

„Vrem adevărul despre moartea copiilor noștri”
În paralel, crește numărul celor care solicită ca informările pe care SRI susține că le-a dat autorităților despre infecțiile nosocomiale și dezinfectanți să fie făcute publice.

Asociația Colectiv i-a cerut președintelui Iohannis să desecretizeze informările SRI.

„Vrem să aflăm adevărul despre moartea copiilor noștri”, spun părinții victimelor de la Colectiv.

Ei acuză corupția din sistemul medical, care a întreținut și a acoperit infecțiile intraspitalicești.

Cioloș ne asigură că le-a văzut el!
Cel care a încercat să ajute SRI a fost premierul Dacian Cioloș.

Folosindu-și prestigiul de om care dorește să scoată la iveală adevărul în chestiunea dezinfectanților, prim-ministrul a spus că „Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii”.

Apoi l-a invocat pe Eduard Hellvig, șeful SRI: „Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocomiale”.

Dar Dacian Cioloș nu are nicio autoritate legală să controleze SRI! Și nu de la premier așteaptă publicul confirmarea că SRI și-a făcut treaba.

Ci de la Parlament.

Iar în Parlament s-au petrecut, de-a lungul timpului, mai multe decât se știe în chestiunea infecțiilor nosocomiale.

Răspunsuri copy-paste în fața Parlamentului
O analiză realizată de think-tank-ul Median Research Center (MRC) arată că în ultimele trei legislaturi mai mulți parlamentari i-au chestionat pe miniștrii Sănătății în legătură cu infecțiile nosocomiale.

27de interpelări și întrebări despre infecțiile nosocomiale, dezinfectanți și igiena din spitale au avut la adresa Guvernului parlamentarii în ultimii 10 ani

Inițiativa MRC a venit după ce Dragoș Pătraru a dezvăluit în „Cațavencii” că ziarul Făclia din Cluj a relatat pe larg în 2013 una dintre aceste interpelări, cea a deputatei PSD Aurelia Cristea.

Răspunsurile miniștrilor, indiferent de partidul din care proveneau, au fost aproape standard, a descoperit ONG-ul.

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *