Romania Curată

Tolo.ro: Cum au jonglat spitalele cu dezinfectantul falsificat Suprasept, plătindu-i lui Condrea un preț triplu!

Spitalele din România au încheiat sute de contracte pentru un dezinfectant Suprasept falsificat care are de 10 ori mai puțină substanță activă decât ar fi trebuit. Acest lucru s-a întâmplat trucând sistemul SEAP prin folosirea mai multor coduri CPV, arată o nouă investigație a jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, publicată de Tolo.ro

Citiți mai jos investigația.

”Același antiseptic pentru sălile de operații a fost cumpărat de sute de manageri din toată țara cu prețuri între 27 de lei și 70 de lei pe litru.

„Nu avem ce să le facem directorilor de spital care au achiziționat dezinfectanți pe mai multe coduri CPV”, a declarat acum două zile Laurențiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Potrivit lui, „ministrul Vlad Voiculescu nu are la dispoziție mijloace legale pentru a pedepsi un manager în materie de achiziții publice”.

Dar de premiat poate să-i premieze?

Nu au făcut mare lucru. Au trucat niște licitații și au primit, la schimb, un produs periculos pentru viața pacienților.

Să-i premieze pentru cele ce urmează!

Ce este Suprasept?

Din 2007 și pînă azi, peste 160 de autorități publice au folosit Suprasept.

Numai în anul 2015, 62 de spitale, penitenciare și unități militare au cumpărat produsul.

Potrivit etichetei, Suprasept este un dezinfectant de înaltă eficiență. Cu spectru complet.

Potrivit analizelor, este diluat cu 90%. La această falsificare, el nu omoară, ci întărește bacteriile. 

Vreme de zece ani, Suprasept a fost folosit diluat în saloanele ATI, în sălile de operație, pentru sterilizarea instrumentarului medical și în saloane.

În materie de sterilizare la rece, Suprasept a reprezentat vârful gamei de antiseptice pe care mizau spitalele de la Hexi. Adică vârful minciunii.

Cât costă Suprasept?

Depinde cine întreabă.

Să luăm anii pe rând.

Cele 200 de contracte încheiate în 2015 prin SEAP arată că prețul Suprasept s-a deșirat, pe suprafața locuită de cei mai drepți dintre traci, de la 27 de lei pe litru la 70 de lei pe litru.

Prețul mijlociu: 35 de lei pe litru

O medie a achizițiilor pe România arată că prețul mijlociu la acest dezinfectant este de 35 de lei pe litru.

Jumătate din autorități se plasează peste acest preț.

Și există recordmeni care merită celebrați.

Spitalul Orășenesc Oțelul Roșu a cumpărat, în același an, la două prețuri: la 50 de lei litrul și la 70 de lei litrul.

Spitalul Județean Alexandria a plătit 170 de litri de Suprasept la 50 de lei.

Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova, director Olguța Alice Gavrilă, realizează o dublă frumoasă: cumpără o cantitate mică la preț mic și o cantitate mare la preț mare.

Lăsați-i neatinși, merită premiați!

Povestea s-a repetat an de an, în ultimul deceniu

Este 2015 un an aparte?

Nu.

Aceeași repartiție a prețului de la simplu la dublu sau chiar la triplu se regăsește și în 2016.

Și, ca să nu mai ținem pe nimeni în suspans, aceasta este formula demonstrată caz cu caz în ultimii 10 ani!

Gazeta Sporturilor a făcut, în parteneriat cu o firmă de soft care analizează datele din SEAP, toate calculele pentru Suprasept din ultimul deceniu.

Ne-am prins noi urechile, am oftat, am învățat.

Numărătoarea de cornere ne-a prins bine. Sunt peste 1.200 de contracte.

Nu vom putea publica astăzi toate concluziile.

Contactele publice pentru Suprasept atestă însă dimensiunea hoției și mecanismulul care sifonează, prin complicitatea spitalelor, a forurilor de control și a zeilor neînduplecați din Ministerul Sănătății, contribuțiile din sănătate.

Citește continuarea pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Cum au jonglat spitalele cu dezinfectantul falsificat Suprasept, plătindu-i lui Condrea un preț triplu!

 1. Tempor

  Din păcate, recent a trebuit să asist la înmormântarea unei cunoștințe decedată într-un spital din RO la vârsta 54 de ani. La înmormântare însă am auzit păsul unei alte persoane care muncea în DE și plătea asigurările de sănătate acolo.
  Într-o scurtă vizită în Ro omul s-a îmbolnăvit dar medicii de aici nu au vrut să-l trateze pe motiv că asigurarea din DE nu este valabilă în RO. Omul a înțeles aceasta și a zis că plătește, banii pentru el nefiind o problemă, însă nu a găsit nici o înțelegere. Starea sănătății agravându-se a sunat la medicul de familie din DE, care l-a chemat de urgență în DE atenționându-l să nu conducă el mașina!!!
  După analizele refăcute în DE, omul a fost dus în stare de urgență în Olanda unde a fost tratat rapid, fără operație, cu ultrasunete, de blocaj intestinal prin încâlcire. Medicii știu ce înseamnă un blocaj intestinal.
  Problema este a mentalității:
  – cum a văzut medicul german problema de viață a unui suflet pe care l-a și avertizat să nu conducă, numai pentru a nu pune în pericol și alte vieți, și cum văd și pun problemele de viață ai noștri medici de pe la noi!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *