Romania Curată

Tolo.ro: Cazul Hexi nu e unic. Bacterii de hazna au fost descoperite la Elias în săpunul lichid produs de Romchim, dar scandalul a fost mușamalizat

O descoperire îngrozitoare a fost făcută în 2014, în Spitalul Elias, în momentul în care un copil nou născut și un bolnav de cancer au intrat în stare gravă din cauza infecțiilor nosocomiale. Doi doctori au găsit o concentrație foarte mare de bacterii, specifice haznalelor, în săpunul lichid folosit în spital și care provenea de la firma Romchim. Scandalul a fost însă mușamalizat la vremea respectivă, la fel cum s-a încercat și acum în cazul Hexi Pharma, arată o nouă investigație realizată de jurnaliștii de la GSP și publicată pe Tolo.ro

 • Dosarul dezinfectanților ar fi putut porni în 2014, cînd un copil nou născut și un bolnav de cancer au intrat în stare gravă pentru că au contactat infecții nosocomiale.
 • După cîteva zile, două colege de laborator din spitalul bucureștean Elias au găsit ceva care le-a îngrozit.
 • 2 milioane de bacterii pe mililitru de dezinfectant au fost descoperite din curiozitate profesională!
 • Era aceeași bacterie depistată în sîngele pacienților.
 • Ministerul condus atunci de Nicolae Bănicioiu a îngropat subiectul Romchim cu aceleași argumente cu care ministerul condus de Patriciu Achimaș a încercat să acopere dosarul Hexi Pharma.
 • #mergemdupăsistem.
 • Vedeți imagini șocante care arată cum, în 2014, autoritățile și purtătorii de cuvînt precum Alexandru Rafila au reușit mușamalizarea, deși dezinfectanții plini cu germeni au fost certificați la București, Târgu Mureș, Tîrgoviște, Arad, Galați și Focșani!
 • #mergemdupăsistem.
 • Ca să scape de Serratia marcescens, medicii de la Elias au fost siliți să înlocuiască tot sistemul prin care curgea săpunul lichid în saloane și săli de operație. ”Și acum, după doi ani, avem probleme”.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

– De ce face febră copilul nou-născut?
– Nu e singurul caz.

Directoarea medicală Daniela Safta se oprește din raportul de gardă.

– Cum nu e singurul? Cine mai e?
– Bătrânul de la oncologie. Și el face febră.

În această zi de iulie 2014, oamenii de la Spitalul de Urgență Elias din București sunt foarte aproape să declanșeze criza de azi a dezinfectanților.

S-ar fi economisit doi ani și, spun medicii, multe vieți.

Dar, deși Elias face, punct cu punct, „ceea ce datoria ne cerea să facem”, sistemul a înghițit undeva macabra întâmplare și a scuipat-o în grădina uitării.

Un musafir cu nume de floare: Serratia marcescens
Imediat, laboratorul de microbiologie de la Elias identifică tulpina din sîngele pacienților.

„Ne-am trezit cu o bacterie nouă pentru spitalul nostru: Serratia marcescens. O bacterie de hazna! Ceva nu era în regulă”, își amintește Daniela Safta, director medical.

Dar nu știu de unde s-o apuce.

Nou-născutul și bărbatul vârstnic, bolnav de cancer, sunt aproape în sepsis. Starea e gravă. Medicii le dau antibiotice și, după complicații, reușesc să-i stabilizeze.

Sentimentul de pericol rămâne. Au apărut infecții nosocomiale în spital și nu știu de unde provin!

Ridicând ochii din microscop
„Am obosit. Mă ridic un pic”.

Pe 30 iulie 2014, Mariana și Marilena, zici că-i textul unei cărți de desenat pentru copii!, privesc lamelele prin microscop. E o operațiune de rutină, fără legătură cu infecțiile nosocomiale descoperite.

Cele două femei lucrează în laboratorul de la parterul spitalului Elias.

Marilena, cea mai slăbuță dintre ele, se ridică, se întinde o țâră și se spală pe mâini. Chiuveta e un pic în dreapta, la cinci metri de scaunul său. Se săpunește, se șterge, așteaptă.

Revine lângă colega sa. „Ce Dumnezeu! Ce urât se vede!”.

Mariana își ridică ochii din microscop. E deconcertată. „Ce zici că se vede?”. „Săpunul. Despre el vorbesc. Săpunul ăsta parcă mi-a lăsat ceva pe mâini”, îi răspunde Marilena.

Mariana se duce, la rându-i, către chiuvetă. Își toarnă săpunul lichid în palmă și-l privește lung.

Parcă vede pentru prima oară lumea la dimensiuni marcoscopice.

De ce nu?

Au pus săpunul pe lamele
Pe 30 iulie 2014, Mariana Buzea și Marilena Filipoiu sînt primii doi doctori din România care descoperă bacterii într-un produs care trebuia să omoare bacteriile.

Mariana are ideea să preleveze imediat probe din săpunul lichid care le părea impur la ochi. La ochi!

„Am pus în laborator două lamele: una cu săpun din laborator și cealaltă cu săpunul de la asistente”, povestește doctorul Buzea.

„Pe una dintre lamele am scris NOI și pe cealaltă am scris VOI”, își amintește, râzând, colega ei, Marilena Filipoiu.

Ambele probe, NOI și VOI, proveneau din săpunul Maxil, produs de o fabrică din Târgu Mureș pe nume Romchim.

Peste o zi, ele privesc ce a crescut pe lamelele cu substanța dezinfectantă. „Ne-am îngrozit!”.

Este Serratia marcescens, un germene care se dezvoltă în rahatul uman.

2 milioane de bacterii pe mililitru
Directorul spitalului, Doina Dimulescu, trimite probele la Institutul Cantacuzino. „Am vrut să vedem ce concentrație de bacterii avea săpunul”, spune ea.

Rezultatul este pur și simplu de neacceptat pentru un microbiolog.

Citește continuarea articolului pe Tolo.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Tolo.ro: Cazul Hexi nu e unic. Bacterii de hazna au fost descoperite la Elias în săpunul lichid produs de Romchim, dar scandalul a fost mușamalizat

 1. George P

  Va rog frumos. DEX (online) nu are ,,nosocomial” ci doar nosocomión, nosocomioáne, s.n. (înv.) spital.

  Dat fiind ca stirea nu se publica intr-o publicatie de specialitate, ar fi mai potrivita o exprimare obisnuita, gen ,,infectii spitalicesti”.

  Mersi!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *