Romania Curată

Tinerii din ANOSR, CTR și CNE cer retragerea ordonanțelor privind grațierea și amnistia

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită retragerea actualelor proiecte de Ordonanță de Urgență a Guvernului referitoare la grațiere și modificarea codurilor penale, dar susțin alinierea legislației penale la deciziile Curții Constituționale a României (CCR) și ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), se arată într-un comunicat al celor trei organizații.

Reprezentanții tinerilor consideră că adoptarea propunerilor în afara Parlamentului, fără dezbatere publică reală și „într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar și o eventuală decizie ulterioară de neconstituționalitate creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc și diverse interese private și ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituționale care se doresc a fi adoptate și aplicate imediat”.

Organizațiile semnatare apreciază măsurile pozitive asumate de acest guvern, precum suplimentarea investiției în educație, măsurile de integrare a tinerilor fără ocupație sau dezvoltarea antreprenoriatului, dar se opun oricăror măsuri care elimină răspunderea funcționarilor publici pentru fapte de corupție și asimilate acestora. De asemenea, tinerii se declară împotriva grațierii în cazurile de corupție sau la cei condamnați pentru infracțiuni cu violență și infracțiuni sexuale, chiar dacă au peste 60 de ani.

„ANOSR, CTR și CNE solicită guvernului să supună dezbaterii parlamentare și publice corespunzătoare orice inițiative care vizează modificarea legislației penale și/sau a efectelor unor condamnări penale și să retragă actualele proiecte de Ordonanță de Urgență. De asemenea, solicităm Guvernului să renunțe la propunerile de modificare a legislației penale prin care îngreunează identificarea și condamnarea persoanelor care au comis infracțiuni și care nu sunt impuse explicit prin decizii ale CCR, inclusiv modificări prin care se îngreunează denunțul sau demararea anchetelor în cazul abuzului în serviciu prin termene limită restrictive, necesitatea unei plângeri prealabile sau prin stabilirea unui prag minim pentru prejudiciu”, se mai arată în comunicatul celor trei asociații.

Vlad Cherecheș

Vlad Cherecheș

Vom rămâne mereu consecvenți unor principii clare, solide. Apreciem că guvernul crește fondul pentru bursele studenților sau oferă acestora facilități pentru transportul feroviar, dar, în același timp, nu putem tolera vreun abuz din partea acestuia. Astfel, vom sancționa fiecare măsură a Guvernului României pe care o considerăm nepotrivită. Așadar, în concepția noastră, România trebuie să funcționeze bazându-se permanent pe niște valori solide, precum integritatea. Oricine se abate de la acestea trebuie să suporte consecințele. Avem nevoie de legislație clară, aplicabilă tuturor, și de sancțiuni pe măsura faptelor. Nu avem nevoie de legi făcute cu dedicație sau de clemență pentru corupți. Iar niște legi de o asemenea importanță nu pot fi adoptate în grabă, pe furiș, ci trebuie amplu dezbătute”, afirmă Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

Mihai Dragos patrat

Mihai Dragoș

„Pentru viitorul României este important și câți bani dăm la educație și cât de de bine ne apărăm de abuzuri, de furt din bani publici și chiar și de incompetență. Apreciem unele măsuri luate de actualul Guvern pentru tineri. Pe de altă parte, rămânem susținători fermi ai legalității și integrității în activitatea publică și considerăm că o parte din măsurile propuse și modalitatea prin care se doresc a fi adoptate sunt vădit contrare acestor principii. Proiectele de Ordonanță de Urgență a Guvernului care vizează grațierea și modificarea codurilor penale trebuie retrase imediat”, spune, la rândul său, Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România.

vlad stefan CNEIar Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor, a declarat că „demersurile legislative ale Guvernului legate de grațiere și modificarea codurilor penale reprezintă un afront adus democrației și principiilor și valorilor promovate în spațiul european referitoare la statul de drept. Este imperios ca aceste inițiative, care pot reprezenta un precedent periculos pentru justiția din România, să fie retrase. Elevii din România consideră că prioritățile Guvernului ar trebui să fie cu totul altele”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *