Romania Curată

Tineri din satele și comunele din țară au venit la București pentru a le spune parlamentarilor care sunt problemele lor

Tineri din întreaga țară, provenind din mediul rural și mic-urban, au participat, în perioada 5-8 decembrie 2021 la vizita de studiu organizată în cadrul Acceleratorului de implicare civică pentru tineri, proiect implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă. Timp de patru zile, liderii #CivicAcc s-au reunit în format hibrid pentru a stabili cum vor dezvolta comunitățile din care fac parte, prin intermediul instrumentelor de advocacy.

Cei 24 de tineri selectați pentru a deveni ambasadorii implicării civice în comunitățile lor își propun să convingă autoritățile să finanțeze școlile, asigure bursele elevilor conform legii, să construiască centre de tineret în care tinerii își pot petrece timpul liber sau chiar să dezvolte noi politici de mediu, care să aibă drept efect creșterea calității vieții cetățenilor. Pentru a reuși, tinerii mizează pe legea privind transparența decizională și cea care obligă autoritățile să transmită cetățenilor interesați informații de interes public, dar și pe mecanisme de presiune publică, precum comunicarea cu presa locală, organizarea de dezbateri cu cetățenii și petiționarea autorităților.

Tinerii au organizat propria lor simulare de consiliu local, pentru a înțelege cum funcționează politica la firul ierbii. Astfel, în cadrul Consiliului Local Civicești, tinerii au îmbrăcat haina de consilier local, au negociat în grupurile politice sprijinul pentru proiectele realizate chiar de ei și au aprobat hotărâri de Consiliu Local care rezolvă o parte din problemele tinerilor. Și-au exersat abilitățile de public speaking și au aprofundat tehnici de negociere, educația civică pe înțelesul tinerilor fiind o parte esențială în proiectul Acceleratorul de implicare civică pentru tineri.

Mai mult decât atât, tinerii lideri civici au învățat cum funcționează legislativul, asistând la o ședință de plen a Senatului României, urmată de o discuție aplicată despre politici pentru tineret și educație cu doi senatori în cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport. Monica Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ și senator de București, alături de Adrian Hatos, președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie și senator de Bihor, au răspuns întrebărilor formulate de participanți, care au ținut să afle care sunt planurile acestora pentru un învățământ de calitate, accesibil pentru toți tinerii. Pentru mulți dintre aceștia, vizita la Parlament a fost o premieră, având în vedere faptul că nu foarte mulți tineri din satele și orașele mici ale țării ajung să vadă cum funcționează forul în care se dezbat și votează majoritatea legilor.

Înainte de a se întoarce în localitățile lor, tinerii și-au promis că vor organiza propriile dezbateri în comunitățile lor, pentru a se asigura că bugetele locale pentru anul 2022 vor reflecta nevoile tinerilor.

Proiect derulat de Societatea Academică din Româna, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este transformarea a 24 de tineri (15-26 de ani) din 24 de localități din urbanul mic și din rural în vectori ai schimbării la nivel local, prin participarea la sesiuni de formare și suport în realizarea unor acțiuni de advocacy pentru adresarea unor probleme identificate de ei la nivelul comunității, în cadrul unui program de mentorat și coaching întins pe durata a șapte luni.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *