Romania Curată

Times Higher Education: ”Guvernul român acaparează consiliile de cercetare”

Una dintre cele mai prestigioase publicații europene dedicate învățământului superior și cercetării,Times Higher Education, a prezentat în această săptămână dezastrul previzibil al cercetării din România după politizarea agresivă demarată de ministrul Șerban Valeca. Revista londoneză, apărută inițial ca supliment, apoi afiliată Times, a enumerat problemele grave ale cercetării românești sub Guvernul Grindeanu, de la deturnarea fondurilor către clientela politică, restructurarea arbitrară a consiliilor consultative și înlăturarea evaluatorilor străini din acestea. De altfel, pentru toate aceste lucruri, senatorul Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru învățământ, cercetare, tineret și sport, a solicitat, în numele USR, demisia sau demiterea ministrului Șerban Valeca,

Mai jos puteți citi articolul apărut în Times Higher Education (traducere de Elena Muscă și Oana Poenaru), iar aici (click) declarația politică a senatorului de Cluj Mihai Goțiu, prin care a solicitat demisia/demiterea ministrului Cercetării.

***

Guvernul român acaparează consiliile de cercetare

Conform acuzațiilor aduse, cercetătorii de la universitățile din străinătate și evaluatorii externi au fost înlăturați în cadrul unui plan de acaparare a puterii.

 

Sensei Serban Valeca face praf cercetarea românească

Cele mai importante universități din România solicită demiterea Ministrului Cercetării (Șerban Valeca – n.a.), după ce Guvernul a exclus cercetătorii de la universități din străinătate și evaluatori externi din componența consiliilor de cercetare naționale. Guvernul este acuzat că prin intermediul acestor măsuri urmărește preluarea controlului în cercetare cu scopul de a permite Bucureștiului să deturneze fondurile din cercetare pentru a-și răsplăti clientela politică și a bloca finanțarea academicienilor ce critică guvernarea.

Restructurarea a patru dintre consiliile consultative de cercetare din România a fost pusă în discuție în februarie, la scurt timp după ce noul guvern social-democrat a venit la putere. În ultimele săptămâni, cercetătorii care lucrează în afara României au fost forțați să părăsească consiliile, iar activitatea evaluatorilor internaționali a fost blocată, ceea ce a condus la depunerea de numeroase petiții din partea cadrelor universitare și a declanșat revolta unui consorțiu format din patru dintre cele cinci universități românești incluse în clasamentele internaționale, care acuză că sunt grav sub-reprezentate în noile consilii.

Cristian Dogaru, conferențiar universitar de origine română de la Universitatea din Suffolk, a fost înlăturat la sfârșitul lunii aprilie din poziția de membru al Consiliului Național de Cercetare Științifică (CNCS), ce oferă consultanță Guvernului cu privire la ce fel de proiecte de cercetare să finanțeze. Trei alte consilii au fost, de asemenea, reorganizate. “Este vorba despre control, despre control politic”, a declarat Dogaru pentru Times Higher Education. “Cercetătorii din afara României sunt cei mai vocali și mai puțin vulnerabili față de presiunile politice”, a adăugat el. Bugetul pentru cercetare al României reprezintă “bani care pot fi folosiți pentru clienții politici”, a declarat Dogaru, în timp ce controlul consiliilor ar putea fi utilizat pentru a refuza finanțarea celor ce critică guvernarea.

Solicitările și e-mailurile adresate ministerelor române de Educație și Cercetare de către Times Higher Education au rămas fără răspuns.

Cercetătorii din domeniile umaniste au fost, de asemenea, înlăturați din consilii, în timp ce guvernul, ce se confruntă, de la preluarea puterii în ianuarie, cu proteste masive privind încercările de reducere a sancțiunilor anticorupție, s-a îndepărtat de principiul finanțării excelenței în cercetare si se concentrează acum pe nevoi locale.

Daniel David, pro-rectorul pentru cercetare și dezvoltare al Universității Babeș-Bolyai Cluj, una din instituțiile care au solicitat demisia Ministrului, a declarat: “Concentrarea politicii noastre naționale de cercetare cu precădere asupra acestui aspect local va distruge competitivitatea noastră la nivel internațional în domeniul cercetării și va anihila efortul de a sprijini dezvoltarea universităților de nivel mondial din România“.

Modificările aduse consiliilor create în toamnă, practic anulează toată activitatea reformatoare a guvernului tehnocrat de anul trecut. Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii democratice la Hertie School din Berlin, care a scris în repetate rânduri despre corupția din învățământul superior din România, a declarat că prezentele măsuri vor “distruge” un sistem” care abia fusese creat pentru a asigura standarde mai bune”.

Această ultimă controversă nu este decât cel mai recent episod într-o luptă îndelungată de reformare a sistemului de cercetare al României și de aliniere a acestuia la standarde internaționale. În 2011, au fost adoptate mai multe măsuri reformatoare menite să asigure că fondurile din cercetare sunt alocate academicienilor bine cotați și, tot atunci, au fost aduși evaluatori externi. Totuși, în anul următor, odată cu schimbarea guvernului, aceste reforme au fost eliminate.

Cristian Dogaru a declarat că anticipează că cea mai recentă răsturnare de situație să exacerbeze exodul, deja grav, de creiere din România. “Fie te aliniezi politicii locale, fie pleci. Aceasta este problema”. Este dificil pentru Uniunea Europeană să intervină, a prezis el, “pentru că nu se poate spune că ceea ce fac ei este ilegal”.

david.matthews@timeshighereducation.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Times Higher Education: ”Guvernul român acaparează consiliile de cercetare”

 1. Dumitru

  Stim cu totii ca starea cercetarii din Romania este catastrofala. Si nu m-ar mira sa fie probleme legate de comisiile de care se vorbeste aici (desi Grindeanu nu cred ca a avut timp sa schimbe prea multe in 5 luni, si deci problemele nu pot fi numai ale lui). Insa de cand cu scandalul Ponta-Nature sunt foarte circumspect cu implicarea „presei independente” straine in problemele politice din Romania. Ca si activitatea DNA, activitatea presei straine a fost dirijata exclusiv impotriva PSD si a afiliatilor lui. Si nu prea-mi vine sa cred ca numai astia fac rau cercetarii. Pentru mine este vorba de scurgeri de informatie controlate de Sistemul securist. Sincer, de ce Nature (sau alte jurnale) n-au treaba si cu plagiatul sefei de la anti-coruptie ? Si cum de se vorbeste de „problemele grave ale cercetării românești sub Guvernul Grindeanu.” Nu prea ai cum sa creezi probleme grave in 5 luni… BTW, din ce-am auzit eu nici guvernul „tehnocrat” al lui Ciolos n-a fost teribil pentru cercetare.

  In concluzie : ca reusesc securistii sa infiltreze publicatii mari, e un fapt. Dar nu inteleg de ce Romania Curata marseaza in directia asta. Eu prefer informatia venita de la comentatori in care am incredere si pe care ii cunosc, chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu ei (e.g. AMP). In schimb, jocul asta al „jurnalelor straine” este o forma de presiune politica, verisoara buna cu sustinerea pe fata a lui Iohannis de catre Merkel.

  Reply
  • MIB

   Nu cred ca este chiar asa; activitatea PSD are parte de laude sustinute in presa straina. Nu in cea „independenta” ci in cealalta, de la centru. Iar functiile de sefa la anticoruptie si premier sunt poate echivalente pentru cei pentru care orice functie la stat echivaleaza cu accesul in calendarul ortodox; din ce retin guvernul administrat de presedintele partidului, ministerul justitiei acordat cumnatului, parlamentul dominat de partid decideau in privinta anticoruptiei (prin bugetul alocat acestei institutii) si nu invers. In plus mai exista o explicatie pentru lipsa de implicare a „presei independente straine” in demascarea plagiatului sefei DNA, absenta plagiatului in afara mass-mediei de agitprop si al adeptilor sai, de multe ori cu leziuni cefalice de durata…
   Pentru masuri ca cele descrise in articol nu trebuie mult timp, nici multa mediatizare. Un guvern capabil, ca cel PSD, poate lua astfel de masuri in 10 minute, intre doua diversiuni.

   Reply
   • Dumitru

    1. In Romania toata presa e de agitprop, asa ca argumentul dvs legat de asta e vid.
    2. Aveti dreptate, functiile de premier si sef DNA nu sunt echivalente. Din punct de vedere al vizibilitatii mediatice, in ultimii 10 ani, sefa DNA a fost mai importanta decat primul ministru. De departe. Eu as argumenta ca a fost mai importanta chiar politic, dar sa nu intram in discutii complicate.
    3. Daca romanii aleg in continuare, si cu procente mari, partidul nepotist, este dreptul lor democratic.
    4. Mesajul dvs transpira elitism si superioritate. Dar de ce oare elitistii ajunsi la putere fac mai multe daune decat adeptii nepotismului ? Nu cumva pentru ca numai gura e de ei, si pentru ca sunt incompetenti ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *