Romania Curată

„Task Force Roșia Montană”. Miniștrii Guvernului Cioloș au anunțat un proiect pilot de dezvoltare pentru Apuseni, cu implicarea societății civile

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat sâmbătă că pe 16 februarie va avea loc o întâlnire a membrilor guvernului pentru crearea unui plan de dezvoltare pentru Roșia Montană, societatea civilă fiind invitată să își desemneze reprezentanți la discuții până săptămâna viitoare.

Anunțul a fost făcut de ministru la deschiderea evenimentelor legate de Ziua Roșiei Montane, care au avut loc la Bucureşti, sâmbătă și duminică, la Muzeul Țăranului Român.

Vineri, ministrul Culturii a semnat, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă pentru Patrimoniul Mondial. Alexandrescu a declarat că această decizie a fost luată „în urma unor studii foarte serioase făcute de instituțiile statului”, dar și „în urma unei lungi perioade de așteptare și amânare”. El a adăugat că galeriile romane de la Roșia Montană sunt „unice în Europa”.

„Aș vrea să anunț o inițiativă a Guvernului României de dezvoltare durabilă la Roșia Montană. (…) În 16 februarie va avea loc o primă întâlnire între reprezentanți ai ministerelor Mediului, Apelor și Pădurilor, Culturii, Economiei, Fondurilor Europene și Agriculturii în care o să încercăm să punem cap la cap toate ideile pentru o dezvoltare durabilă în zonă, care să respecte patrimoniul cultural și patrimoniul natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene și naționale”, a afirmat el. Ministrul, care a invitat societatea civilă să își desemneze membrii participanți la această reuniune, a numit grupul de lucru „Task Force Roșia Montană”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, prezentă la eveniment, a spus că Roșia Montană este ceea ce se poate numi, din punctul de vedere al criteriilor UNESCO, „peisaj cultural”. Potrivit demnitarului, modelul de dezvoltare din Roșia Montană „ar putea fi replicat”. Președintele Alburnus Maior, Eugen David, a punctat că înscrierea Roșiei Montane în lista indicativă a României pentru UNESCO vine „după 17 ani de luptă”. „Dacă cineva se va opune ideilor bune în ceea ce privește Roșia Montană și nu le veți duce la îndeplinire, vă rog să veniți în stradă cu noi”, le-a transmis el celor doi miniștri.

eugen davod a;exandrescu cristiana pasca palmer

Miniștrii Culturii și Mediului, primind din partea moților, Proclamația Marii Adunări de la Câmpeni, din 19 octombrie 2013

Miniștrii Culturii și Mediului, primind din partea moților, Proclamația Marii Adunări de la Câmpeni, din 19 octombrie 2013

Ziua Roșiei Montane, la Muzeul Țăranului Român

Ziua Roșiei Montane, la Muzeul Țăranului Român

Eugen David și miniștrii Culturii, Vlad Alexandrescu, respectiv Mediului, Cristiana Pașca-Palmer

Eugen David și miniștrii Culturii, Vlad Alexandrescu, respectiv Mediului, Cristiana Pașca-Palmer

Foto: Facebook/ Rosia Montana in UNESCO World Heritage


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “„Task Force Roșia Montană”. Miniștrii Guvernului Cioloș au anunțat un proiect pilot de dezvoltare pentru Apuseni, cu implicarea societății civile

 1. Adrian

  Ar fi util ca această dezbatere „punctuală” să fie tratată într-un cadru mai larg, de pildă ineficiența (cel puțin) a agențiilor județene de mediu, fără însă ca dezbaterea să fie deturnată de la proiectul propriu-zis. În cadrul „sesiunilor paralele” ce vor trata aceste chestiuni mai largi și care nu ar trebui „închise” odată cu subiectul principal s-ar putea primi observații și propuneri online.

  Reply
 2. Gabi Tocut

  Aceasta actiune trebuie dusa pina la capat,pentru ca numai in acest fel Rosia Montana,va fii salvata din miinile vinzatorilor de tara si neam!!!

  Reply
 3. OvidiuB

  Ultima poza mi-a provocat asa, un fior…acum 3 ani asa ceva parea de-a dreptul utopic: un ministru al mediului si un ministru al culturii de aceeasi parte a baricadei cu Eugen David!

  As zice totusi ca noi, ca tara, am progresat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *