Adrian Popescu

Tăriceanu: Americanii îşi fac afacerile în România cu sprijinul DNA (VIDEO)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a criticat dur pe ambasadorii străini la Bucureşti care îşi exprimă îngrijorarea privind respectarea independenţei Justiţiei şi a statului de drept. Liderul ALDE îi acuză, mai ales, pe americani că îşi fac afacerile în România, cu sprijinul DNA.
„În România s-a creat un sistem paralel de putere”, a spus Tăriceanu, care a mai afirmat că anumite „forțe încearcă cu disperare să-și păstreze pozițiile obținute în ultimii zece ani”.

„Sigur că nu pot să nu fac o referire directă la atitudinea unor ambasade și ambasadori. Mă surprinde și mă dezamăgește profund atitudinea ambasadei americane, pentru că și eu, ca și alți români, am privit cu admirație și la o Americă care este prin esență țara libertăților. Dacă un demnitar român ar promova o firma românească ar fi imediat acuzat, bineînţeles, de trafic de influenţă. Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul. Ei nu mai au nevoie să mai facă altceva decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firma importantă de lucrări publice românească, toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Digi24.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Tăriceanu: Americanii îşi fac afacerile în România cu sprijinul DNA (VIDEO)

 1. O.M.

  1) Ești un mare prost dacă la 60 de ani și trăit fiind în politică vezi încă America la modul idealist. Una sunt libertățile cetățenilor, alta este mediul economic și legăturile lui cu politicul. Ce libertăți a încălcat în România ambasadorul american? Ale cui? Sau ale cui drepturi?
  2) Demnitarii români, din Ministerul Economiei cel puțin, au chiar datoria să promoveze firme românești în afară. Du-te la acest minister și vezi ce haos este pe-acolo. Nici măcar statul nu promovează firmele românești. În logica asta, trebuia să ieși pe o motoretă cu o pancartă la vizita lui Macron și să manifestezi împotriva promovării intereselor Airbus. Ce-ai fi zis dacă Macron ar fi promovat Citroen în România?
  3) De promovarea afacerilor tale personale, pe când erai ministru al industriilor, ce părere ai? (vezi arhivele ziarelor din acea perioadă).
  4) Dacă DNA intervine și nu fabrică probe (lucru de care nu te poți plânge), înseamnă că te plângi că hoții sunt arestați. Te deranjează?
  5) Dacă vă face cu ochiul metoda Orban, să știți că nu merge aici. Sunt mari diferențe: Orban, e ungur sută la sută. Nici tu, nici Dragnea nu sunteți români 100%: nici la sânge, nici la gândire și foarte puțin la inteligență. În al doilea rând, v-ați ales prost momentul: UE și CE au început să înțeleagă mecanismele stilului Orban și n-o va mușca a doua oară.
  6) Ce-ar zice taică-tu, fost mason și colaborator al Securității statului, care s-a înscris la liberali riscând să fie arestat, văzându-te azi mardeiaș de presă și copil de casă la un boiernaș dubios de Teleorman? Dacă ai timp și mersul periodic la judecătorie, apoi ofițerul stării civile nu te ocupă prea mult, du-te în biblioteca familiei și citește asta: Dan A. Lăzărescu, 1996 „Imaginea poporului român în conștiința europeană”. Te vei recunoaște repede în multe personaje de boieri vânzători, boieri străini sau arnăuți. Și vezi ce părere avea taică-tu despre ei.
  7) Ca liberal, dacă SUA, țara libertăților „în esență”, nu e bună, dă-ne tu o altă direcție. Cu cine vrei să colaborăm? Cu Imperiul Putinian?
  8) Pune mâna pe hârtie și trimite o scrisoare omologului tău american ca să protestezi împotriva faptelor ambasadorului lor la București. Și, având funcția pe care o ai, dimpreună cu partenerii de guvernare, declanșează o ofensivă diplomatică în acest sens. Asta în caz că nu te-a trimis Dragnea să latri pe sticlă către proștii cărora le-ați mărit pensia cu 100 de lei din aprilie și cheltuielile cu 190 de lei, din octombrie.

  Reply
  • Dumitru

   1. E normal ca ambasada americana sa sustina firmele americane **prin mijloace legale**. In momentul in care avem un „dosar Microsoft” din care reiese ca Microsoft a facut contracte prin coruptie, dar nimeni de la Microsoft nu e implicat in dosar, atunci e o problema. Mai ales cand ambasada americana sustine dupa aceea frontal institutia care a exclus Microsoft din dosar.

   2. Tariceanu arata ca este adevaratul urmas al PNL, a carui deviza era „Prin noi insine” (adica prin incurajarea capitalului romanesc). Noi acum suntem intr-o configuratie complet opusa, in care capitalul strain beneficiaza nu numai de incurajare guvernamentala, dar si de imunitate juridica. Daca inteleg bine, pozitia Dvs. e mai apropiata de a vechiului PNT „cu ajutor din afara”.

   3. Ultima propunere (nr. 8) e probabil buna. Din pacate, americanii au probleme mai mare in partea cealalta a lumii.

   Pana la urma ambasadorul asta pleaca, sau nu ? Citisem prin ziare ca s-ar putea sa fie retras.

   Reply
   • Red.

    1) Există țări mari și țări mici. Egalitatea între state e o iluzie. Dacă Microsoft a practicat coruperea unor persoane (coruptibile la început și corupte în cele din urmă), autoritățile române n-au decât să intreprindă toate demersurile necesare. Un demers care n-are nici o legătură cu SUA, Ambasada sau Microsoft ar fi să-și condamne cetățenii vinovați (atâta timp cât aceștia mai sunt în țară și mai au cetățenie română).
    2) Nu știu cum a încurajat Tăriceanu capitalul românesc! Că s-a schimbat configurația surselor de capital acum, este altă poveste. N-am absolut nimic cu PNȚCD-ul, dar să fii liberal (în sfera economică) azi, într-o țară sărăcită de înapoiere și hoție, în condițiile mondializării, fără să faci apel la finanțele și tehnologia din afară este cam aiurea.
    3) Declarația lui Tăriceanu are doar rolul de a plăti public afilierea la PSD în continuare și la guvernare. El știe că reprezintă un partid (numit pompos ALIANȚĂ) mic, care nu mai are șanse să ajungă singur (prin ei-înșiși) în parlament. Și decât să riște plecarea de la butoane, face și el o vorbire în dodii. A propos, ce legături are marele liberal Tăriceanu cu liberalii europeni? Există o mișcare europeană la care se ratașează Tăriceanu și o arată prin asemenea declarații parcă desprinse din FSN-ul lunii februarie 1990?
    Tăriceanu e o găunoșenie cu lacune la folosirea dativului (în română).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *