Romania Curată

Surpriza din dosarul Crinuța Dumitrean-ANRP. DNA spune că pentru Horia Simu s-a intervenit de la Administrația Prezidențială. UPDATE: Vezi despre cine este vorba

UPDATE. Atât Horia Simu, cât și Traian Băsescu au recunoscut că persoana despre care DNA spune că ar fi intervenit pentru obținerea despăgubirilor ilegale de la ANRP este Daniel Moldoveanu care îndeplinea funcția de șef al Comunității Naționale de Informații.

”Constat că, în spațiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administrației Prezidențiale și a unui ‘consilier prezidențial’ din timpul mandatului meu în fapte de corupție referitoare la retrocedări făcute de ANRP. Resping categoric acest tip de abordare! Din declarațiile domnului Horia Simu și comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană și nu despre întreaga Administrație Prezidențială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat și nu prezidențial și care îndeplinea funcția de ȘEF AL COMUNITĂȚII NAȚIONALE DE INFORMAȚII…”, a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Horia Simu a declarat la rândul său la Înalta Curte de Casație și Justiție că Daniel Moldoveanu a primit 25% din cei 7 milioane de euro primiți ca despăgubire de la ANRP.

„Domnul consilier a venit la mine, spunându-mi că poate să rezolve aceste dosare, el cunoscându-se în prealabil cu doamna Crinuța Dumitrean, cu care eu nu m-am cunoscut. (…) Ceea ce este nedrept în acest dosar, este inversarea cazualității și sunt acoperiți autorii morali ai acestui dosar. Domnul Daniel Moldoveanu este autorul moral al acestui dosar. Dânsul a făcut și alte activități economice care nu țineau de fișa postului domniei sale și faptul că nu este nici măcar prezent în acest dosar este puțin nedrept”, a declarat Simu.

…………………….

Rechizitoriul procurorilor prin care fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, și omul de afaceri Horia Simu au fost trimiși în judecată arată că pentru ca acesta din urmă să obțină în 2011 despăgubiri ilegale ar fi intervenit ”o persoană care deținea funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale”, fără a nominaliza însă această persoană. De asemenea, spun procurorii, alte intervenții s-ar fi făcut de la Ministerul Mediului și RA-APPS.

„Obținerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervențiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajați ai societăților sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcții de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administrației Prezidențiale sau RAAPPS pe lângă autoritățile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanța, Prefectura Județului Constanța, ANRP și Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenții care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluționării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluționarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau”, se precizează în rechizitoriul procurorilor citat de Agerpres.

Procurorii mai susțin că o persoană, care la acel moment ocupa funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, i-a intermediat lui Simu o întâlnire cu prefectul județului Constanța.

„În același scop al obținerii cât mai urgente a despăgubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (…) — consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale la acea dată, s-a întâlnit cu prefectul județului Constanța (…) și a obținut sprijinul acestuia pentru soluționarea favorabilă și urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și înaintarea dosarului la ANRP”, se mai arată în rechizitoriu.

Tot prin intermediul unei persoane care avea „o funcție importantă” în cadrul Administrației Prezidențial a ajuns Horia Simu și la Crinuța Dumitrean, care era președinte al ANRP. „În urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Primăriei Constanța și a Instituției Prefectului (…) se reușise ca dosarul să ajungă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, astfel încât inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care să-i mijlocească legătura cu (…) inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta. Profitând de relația profesională și de prietenie cu (…), care deținea o funcție importantă la nivelul Administrației Prezidențiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile deținute în dosarul de despăgubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obținerea cât mai urgentă și într-un cuantum cât mai mare de despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Astfel, (…), prin intermediul (…) — director tehnic în cadrul RAAPPS, a apelat la (…) — director general al aceleiași regii, despre care avea cunoștință că se află într-o relație specială cu inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta, și i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea și soluționarea dosarului de despăgubire să cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achiziționase anterior”, mai susțin procurorii anticorupție.

În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administrației Prezidențiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar. „La data de 15.12.2010, la numai câteva zile de la înregistrarea dosarului la ANRP, din dispoziția inculpatului Simu Horia, (…), prin intermediul (…), a cedat lui (…) 10% din drepturile litigioase și, întrucât la momentul respectiv acesta deținea o funcție publică importantă în cadrul Administrației Prezidențiale, l-a interpus ca intermediar și beneficiar aparent pe un apropiat de-al său, respectiv pe (…). Operațiunea de primire mascată a procentului de 10% din drepturile deținute de inculpatul Simu Horia s-a materializat într-un contract de cesiune de drepturi (…) în care cesionar a fost (…), iar prețul stipulat în contractul de cesiune de 100.000 lei nu a fost plătit de cesionar cedentului — aspect confirmat de (…) și (…) — tocmai datorită înțelegerii dintre inculpatul Simu Horia și (…) și dată fiind adevărata natură a operațiunii de a disimula complicitatea la infracțiunea de dare de mită”, se precizează în rechizitoriul DNA.

La data respectivă, președinte al României era Traian Băsescu, iar ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Simu și-a cumpărat două imobile în Franța cu banii primiți ca despăgubire

Tot în rechizitoriul procurorilor se mai precizează faptul că Horia Simu a spălat banii primiți ilegal ca despăgubiri prin cumpărarea a două imobile scumpe în Franța. ”O parte din banii încasați de (…) supuși procesului de spălare, au fost utilizați de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziții fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obținerea unui împrumut cu care a fost achiziționat un alt imobil, tot în sudul Franței”, spun procurorii.

Reamintim că Horia Simu și Crinuța Dumitrean, alături de alte opt persoane, au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni prin care abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, spălare de bani etc. Statul a fost prejudiciat cu 7,7 milioane de euro.

Citește mai multe despre dosarul Crinuța Dumitrean- ANRP aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Surpriza din dosarul Crinuța Dumitrean-ANRP. DNA spune că pentru Horia Simu s-a intervenit de la Administrația Prezidențială. UPDATE: Vezi despre cine este vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *