Adrian Popescu

Sunteti de acord ca preotii sa se organizeze in sindicate? Patriarhia Romana se simte amenintata de o hotarare CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza unui sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei privind dreptul clericilor la libera asociere in sindicate. Patriarhia Romana solicita statului roman sa conteste hotararea data de instanta de la Strasbourg, mai ales ca un sindicat va putea cere sa fie reprezentat in inaltele structuri de conducere ale Bisericii. Daca decizia Curtii ramane definitiva, atunci preotii vor putea sa ceara zile libere pentru ca au lucrat de sarbatori, mariri se salariu, sa organizeze mitinguri, demonstratii sau chiar greve.

“Patriarhia Romana a luat cunostinta cu uimire de hotararea in prima instanta a completului de judecatori din cadrul sectiei a III-a a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cauza autointitulatului sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei «Pastorul cel bun» contra Romaniei avand ca obiect dreptul clericilor la libera asociere in organizatii de tip sindical. Studiind cu atentie aceasta hotarare, Patriarhia Romana constata mai multe probleme”, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei.

Potrivit Patriarhiei, este vorba despre “cunoasterea trunchiata (insuficienta)” de catre CEDO a specificului relatiilor dintre stat si culte in Romania si ignorarea prevederilor Constitutiei Romaniei, a Legii Cultelor privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor din Romania si a Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane recunoscut prin Hotararea de Guvern 53/2008, care enunta cu claritate autonomia si libertatea bisericii fata de stat.

In opinia Patriarhiei, s-a produs o confuzie intre specificul vocational al preotiei, care este chemare la misiune sfanta prin actul hirotoniei sau slujire liber asumata a comunitatilor de credinciosi, pe de o parte, si raporturile de munca specifice angajatilor civili, pe de alta parte.

Patriarhia considera ca este total eronata afirmatia din hotararea CEDO potrivit careia statutul asa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, Legii cultelor si canoanelor. In realitate, “sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentala si pastorala a preotilor, si anume organizarea de mitinguri, demonstratii si greve, mentiune care contravine statutului recunoscut cultelor de catre statul roman de factori ai pacii sociale privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”.

De asemenea, statutul sindicatelor prevede respectarea prevederilor legale privind concediile de odihna si sarbatorile legale. In cazul clericilor, aceste zile nu pot fi libere, intrucat zilele de sambata si duminica, prima si a doua zi de sarbatorile Sfintelor Pasti, Nasterii Domnului si Rusaliilor, precum si in alte sarbatori legale care coincid cu sarbatorile religioase ar fi zile libere pentru clericii membri ai sindicatului, “cand tocmai atunci credinciosii sunt in numar mai mare prezenti la biserica”, a adaugat Patriarhia.

De asemenea, statutul sindicatului prevede “asigurarea prezentei si reprezentarii sindicatului la toate nivelurile si in toate organismele de decizie bisericeasca”, inclusiv la lucrarile Sfantului Sinod, ceea ce, in opinia Patriarhiei, ar reprezenta o incalcare flagranta a autonomiei Bisericii si o incercare a sindicatului “de a deveni un grup de presiune si de a eluda caile statutare de consultare a clericilor in adunarile eparhiale, in conferintele preotesti administrative lunare, cercurile pastorale, conferintele preotesti pastoral-misionare semestriale sau in Permanentele Consiliilor eparhiale, inclusiv in Consiliul National Bisericesc si Adunarea Nationala Bisericeasca ale Bisericii Ortodoxe Romane”.

Potrivit Sfintelor Canoane universale si Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, preotii – asemenea magistratilor si militarilor – “nu au dreptul sa se angajeze in politica partinica, sa desfasoare activitati economice, direct sau prin interpusi, si sa participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi impartiali si total angajati in slujirea binelui comun al populatiei”, a precizat sursa citata.

Potrivit Patriarhiei, o eventuala adoptare finala a acestei hotarari de catre CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constitutionala si legala a cultelor din Romania si din statele membre ale Consiliului Europei, “asimiland vocatia sacerdotala misionara cu actiunea sindicala protestatara”.

Patriarhia precizeaza ca aceasta decizie a CEDO “a trezit nedumerire in randurile unor reprezentanti ai altor Biserici europene”, care si-au exprimat intentia de a se solidariza cu statul roman si Biserica Ortodoxa Romana, deoarece considera aceasta hotarare un precedent inacceptabil care submineaza autonomia tuturor cultelor religioase din Europa.

In plus, aceasta hotarare contravine deciziilor anterioare, unele chiar recente – cum ar fi de exemplu cauzele Műller, Reuter si Baudler contra Germaniei din 6 decembrie 2011 – ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si opiniei separate a doi dintre judecatorii din aceasta cauza, care au confirmat ca “statutul, drepturile si obligatiile slujitorilor unui cult religios fata de acest cult tin de competenta exclusiva a cultului respectiv”, a mai precizat Patriarhia Romana.

Patriarhia isi exprima speranta ca statul roman va contesta cu fermitate aceasta “hotarare inadecvata”.

“Ne exprimam speranta ca statul roman va contesta cu fermitate aceasta hotarare inadecvata si avem convingerea ca Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului va corecta o hotarare pripita in cauza autointitulatului sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei «Pastorul cel bun» contra Romaniei, care nu tine cont de autonomia si de specificul organizarii si functionarii activitatii cultelor religioase, recunoscute si garantate ca atare in toate statele democratice”, se mai arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

Parerea voastra care este: preotii ar trebui sau nu sa se organizeze in sindicate?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Sunteti de acord ca preotii sa se organizeze in sindicate? Patriarhia Romana se simte amenintata de o hotarare CEDO

 1. Rodica

  Biserica in Romania este stat in stat, legile pe care noi trebuie sa le respectam, nu sunt valabile si pentru biserica. Au demolat o statuie in centrul orasului Oradea, fara sa ne intrebe daca suntem de acord, asta prin anul 1993 (nici acuma nu e gata), am suportat atatia ani de zile santierul. De mai multi ani trag clopotele si toca la 6.50, timp de 5 minute si ne dau slujbele la boxe, iar dumineca e un „rasfat”…clopote, slujba de la 8 la 13, apoi din nou de la ora 17 la 20! Am masurat decibelii cu Inspectia de Sanatate publica, exista dovada scrisa ca se depaseste limita admisa, totul e in zadar! Nimeni nu are curajul sa faca ceva, nu mai spun ca pretul apartamentului a scazut, cine e prost sa plateasca ca sa-si zdruncine nervii. Daca Patriarhia se simte amenintata, noi ce sa mai spunem. Probabil e nevoie sa se organizeze, prea des vedem comunitati revoltate de schimbari facute de superiorii preotilor.

  Reply
 2. rares pantazi

  Rodica, îţi sugerez o călătorie în Nazareth, unde, pe lângă clopotele din bisercile creştine, la ore la fel de fixe, încep muezinii rugăciunile din turnurile moscheilor. O cerere ca a ta ar fi privită cu interes!

  Reply
 3. roman

  Va da-ti seama cum ar arata o greva in Biserica? Sau un preot sa refuze sa mai slujeasca duminica pt ca e zi de odihna? Eu zic ca preotii au destule beneficii din meseria asa, pt ca din pacate s-a transformat intr-o meserie, si nu ar trebui sa amestecam cele sfinte cu cele lumesti.

  Reply
 4. Mihai

  Atata vreme cat preotii au salarii de la stat, de ce nu s-ar grupa si in sindicate? Si ei sunt lucratori platiti, bugetari, mai precis. Cand e vorba de a fi finantata de stat, BOR nu invoca autonomia si libertatea bisericii fata de stat, spre a-si cauta finantarea in alta parte. O invoca numai atunci cand afla ca finantarea vine la pachet cu hotararile CEDO. Jocul asta la dublu al BOR miroase de la o posta.

  Reply
 5. cornel

  Daca acest ,,sindicat,, va insemna si un instrument de revigorare a crestinismului ortodox, pe autentice fundamente, transparenta, coparticipare reala a enoriasilor, samd, are sprijinul meu moral.

  Reply
 6. Rodica

  Pt. Rares
  Am fost si eu la Istanbul, hotelul era foarte aproape de o moschee, dar nu m-a deranjat, poate din cauza ca muezinii erau sus in turn. Stau la etajul X si turnurile sunt la nivelul apartamentului meu, iar clopotele sunt in numar de cinci, de dimensiuni enorme…cam tot ce face acuma biserica e enorm! Pe langa decibeli e vorba si de frecventa, vibratiile au crapat geamul termopan cu trei foi (stratul din mijloc), daca pun mana pe sticla se simte cum vibreaza. In sfarsit…e o nebunie ca dupa ani de sculat la condica, sa nu am liniste in apartamentul pe care l-am platit din greu ani de zile! Dar raman la ideea mea ca legile nu sunt valabile pentru toti, daca eu mi-as pune niste boxe in geam si as da drumul la muzica mea preferata, ar veni politia sau nu ?!

  Reply
 7. Scepticus

  Dacă preoția este o meserie, atunci se pot organiza în sindicat. Dacă însă ține de ”chemare”, bănuiesc că nu.

  Reply
 8. marcos

  Nu cred ca este o problema infiintarea sindicatului. BOR,are multe si grave probleme care ar trebui rezolvate. In primul rand sa revina la rolul ei social. Sa ajute mai mult persoanele defavorizate.Sa renunte le orgolii si sa se „impace” cu catolicii.Sa nu mai jecmaneasca populatia pentru asi face ei vile si asi lua masini de lux. Sa imparta veniturile(donatii) cu cei nevoiasi.Sa nu mai faca lucruri impotriva a ceea ce propaveduieste. Un ex. cutremurator. Cu cativa alti in urma maicile de la Man. Agapia au refuzat ca un mort sa fie inmormantat in cimitirul satului,deoarece intre timp devenise,prin retrocedare”proprietate privata”manastirii. TRIST.

  Reply
 9. liviuta

  Sper ca Biserica Ortodoxa Romana va sti sa gestioneze cu intelepciune situatia si sa nu ia prea mult in seama o noua aberatie marca CEDO.
  In orice caz, cu sindicat sau nu, daca preotii ar incalca vreun canon fundamental si s-ar apuca sa vrea liber duminica sau sa ceara salariu dublu pentru ca „lucreaza” de sarbatori (desi in „fisa postului” lor se gaseste tocmai slujirea de sarbatori), ar trebui caterisiti.
  Liberalismul asta CEDO-ist este o prostie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *