Romania Curată

Sub semnul drujbelor încrucișate sau cât de mult o iubim noi pe Romsilva. Proteste, la București și în Hunedoara, de Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

De Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, Romsilva s-a ținut de evenimente în care se lăuda cu meritele lor în gestionarea ariile protejate. Cei de la Romsilva s-au trezit însă cu activiști la ușă, și la sediul din București, și în județul Hunedoara, în apropierea Parcului Național Retezat. Cu această ocazia Agent Green a dat publicității un studiu care arată exact cât de dezastruoasă este activitatea regiei, iar Alpinistul Alex Găvan și Claudia Apostol de la de-clic.ro au afișat un baner în fața sediului Romsilva cu noua siglă a regiei: două drujbe încrucișate și fișicul cu bani.

romsilva protest 2

***

Cu această ocazie, Agent Green a dat publicității și studiul de piaţă care arată că Romsilva a primit nota 3,44 (pe o scară de la 1 la 10), fiind corijentă la administrarea pădurilor și parcurilor. Totodată, studiul realizat în lunile martie-aprilie (deci înainte ca subiectul să ajungă în centrul atenției mass-media) arată că pădurile sunt de departe cel mai sensibil subiect de mediu pentru români și că peste 90% doresc interzicerea tăierilor în parcurile naționale.

Studiul a fost realizat de Mercury Research şi este disponibil aici.

“Nu este o surpriză că Romsilva a rămas corijentă. Starea pădurilor din România ilustrează eșecul perfect al conducerii regiei. Este păcat de bunii silvicultori de altă dată, care aveau grijă să asigure viitorul pădurilor. Acum s-a ales praful de păduri și este nevoie de o restructurare urgentă la Romsilva începând de la cap”

Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Solicitările AGENT GREEN pentru Guvernul României:

 • Să restuctureze Romsilva
 • Să interzică tăierile de păduri în parcurile naţionale (1,3% din suprafaţa ţării)
 • Să înlocuiască Romsilva cu o structură centrală şi teritorială independentă pentru administrarea ariilor naturale protejate
 • Să schimbe zonarea internă a parcurilor naţionale şi naturale (zone tampon în împrejurimile parcurilor şi nu in mijlocul lor)

***

Adam Crăciunescu, asaltat de Agent Green la evenimentul din Hunedoara

romsilva protest 5 adam craciunescu romsilva protest 4 romsilva protest 3

***

Alpinistul de altitudine Alex Găvan a expus vineri dimineaţă, la sediul central al Romsilva din Bucureşti, un banner care arată noua siglă a Romsilva, ce conţine două drujbe și bani. Sigla este menită să evidențieze apetitul regiei pentru tăieri și profit în pofida protecției.

“În acest moment, în România pădurile tăiate anual depăşesc cu mult puterea de regenerare a naturii. Suntem pe minus, cum s-ar zice. Istoria ne arată că, până acum, Romsilva a fost un foarte prost administrator al parcurilor naționale și asta e foarte clar uitându-ne la situația din teren. În principal, interesele sunt pe zona economică și prea puțin pe partea de conservare, ceea ce intră în contradicție cu însăși rațiunea de a exista a acestor parcuri. Ultimele oaze de sălbăticie autentică din Europa sunt în Carpați și nu trebuie să lăsăm agenda mercantilă a unor indivizi să primeze în față protejării acestor locuri, care oricum, nu reprezintă decât 1.3% din suprafața țării.”

Alex Găvan.

România este singură țara din Uniunea Europeană unde regia care administrează pădurile de producţie (3.227.907 ha păduri de stat) conduce și parcurile naționale și naturale (23 din 28). După 11 ani de administrare Romsilva, doar 7 parcuri au planuri de management aprobate de primul ministru. Romsilva, fiind o regie construită în jurul conceptului de silvicultură, nu are activitatea concentrată pe protecție și conservare. De aceea, în acest moment se tăie păduri în toate parcurile naționale și naturale din România. Regia alocă în medie doar 2,53 milioane de euro anual pentru parcuri. În același timp, Romsilva taie în medie 1,6 m3 / an / ha. La un preț mediu de 26 euro (120 de lei), Romsilva primește 15,26 milioane de euro din lemn extras din parcuri.

“Masacrul din parcurile naționale și naturale nu este doar un eșec al Romsilva, ci mâna criminală și incompetența a reprezentanților Guvernului, care au permis asta în trecut și astăzi. Studiul pe care îl publicăm astăzi arată că 90% dintre români resping tăierea intenționată în parcurile naționale și că silvicii trebuie să înceapă să lucreze sub coordonarea biologilor și ecologilor, nu de capul lor că până acum”, a adăugat Păun.

O altă problemă majoră a ariilor natural protejate din România este zonarea internă a acestora. Există zone de protecție strictă și integrală unde nu se tăie (în general mai puțin de jumătate din suprafața parcurilor) și zone de dezvoltare durabilă (zise tampon) unde se permit tăieri. Hartă cu zonarea internă a oricărui parc dezvăluie o structură de șvaițer în care pot fi găsite zone de protecție strictă la marginea parcului și zone tampon tăiate la râs în mijlocul parcului.

Mai multe detalii aici:

romsilva protest 1

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Sub semnul drujbelor încrucișate sau cât de mult o iubim noi pe Romsilva. Proteste, la București și în Hunedoara, de Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

 1. Nicolae Dorobantu

  Felicitari pentru protest!
  Protestele trebuie reluate masiv mai ales ca la orizont se prefigureaza un mare blat ordinar intre klaus si ponta cu perdele de fum iar in realitate se masacreaza padurile cu acelasi spor sau chiar mai mare avant.

  Reply
 2. Calin

  Treaba este mai urata decat pare. In Hunedoara festivitatea a fost organizata la asa-zisul ”Centru de Dezvoltare Durabila Tara Hategului – Retezat”, de la conacul generalului Berthelot. Acest centru este in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (care se pare ca a devenit epicentrul coruptiei de mediu din Romania) si este al Academiei Romane iar festivitatea a fost organizata de Romsilva impreuna cu Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (din cadrul Academiei Romane).
  http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/05/20/comunicat-de-presa-regia-nationala-a-padurilor-romsilva-20-03-53
  E momentul sa spunem ceva extrem de grav, ce oamenii nu cred ca realizeaza inca: asa cum exista prostitutie normala si prostitutie de lux, in Romania avem coruptia de mediu ”normala” (reprezentata de Agentiile pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Romsilva si Apele Romane) si coruptia de mediu ”de lux” (reprezentata de o parte a mediului universitar si de Academia Romana). Este deja notoriu cazul de coruptie Raul Alb, privind administratia de la geoparc, care tine de Universitatea Bucuresti. Dar este doar varful aisbergului chiar si pentru geoparc. Universitarii bucuresteni au pus umarul la distrugerea naturii din Tara Hategului inca de la infiintarea geopacului. In ce priveste Academia, aceasta Comisie pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii are, conform legislatiei, niste prerogative serioase si ar putea face enorm pentru salvarea patrimoniului natural, dar este quasi-absenta. De ce oare?

  Reply
 3. Lenard

  Partea cea mai „frumoasă” e că oamenii ăștia au o imagine imaculată. Au învățat tehnici de manipulare și le folosesc cu succes în prostirea populației. De exemplu, la Hațeg, șmecherașii de la Universitate desfășoară de vreo doi ani proiecte de imagine în care scot în față niște copii inocenți care fac voluntariat și se implică în proiecte frumoase pentru zona lor, dar care nu știu că sunt folosiți fără scrupule de niște oportuniști. Anul trecut, copiii ăștia au muncit efectiv, cu mîinile și cu spatele, întreaga vară, la construcția așa-zisei Case a Vulcanilor din Densuș. Șmecherii de la Universitate au făcut niște filme, poze și articole prin ziare, o grămadă de PR, au promovat la greu proiectul și au luat și niște premii pentru asta. Ceea ce nu s-a văzut însă, dar a fost devoalat de un localnic, e faptul că minunata Casă a Vulcanilor este de fapt o proprietate privată a unuia de la Universitate, o colibă care doar cu mare îngăduință ar putea fi un centru de vizitare și mai ales, la fel ca și alte proiecte făcute de Universitate pe acolo, a păpat o grămadă de bani. Tot anul trecut se lăudau în presă cu un proiect, se pare tot cu voluntari, de amenajare a unui complex tradițional în satul Peștera. Aiurea, au încasat banii finanțatorilor, au făcut niște poze cum că ar munci pe acolo și gata. De fapt nu s-a făcut mai nimic. Locul e plin de gunoaie. La ambele proiecte șmecherii au încasat banii finanțatorilor, și-au făcut reclamă în presă cum că muncesc, iar anul ăsta mai iau o tură de bani ca să „continue” minunatele realizări. Deci, după aproape doi ani, nici Casa Vulcanilor, nici complexul de la Peștera nu se pot vizita, dar ambele proiecte au fost mediatizate ca fiind terminate. Colac peste pupăză, au început șmecherii să își organizeze sesiuni publice de premiere, cu o bătaie de joc totală față de oameni și locuri. Priviți ce scrie în motivarea premierii unuia dintre „universitari”: „ Când unii aleg să îşi construiască o carieră de succes în Capitală sau într-o cu totul altă ţară, Cristian Ciobanu şi familia lui, bucureşteni get-beget, au ales Ţara Haţegului.„ Textul continuă așa, în ideea absolut aiurită cum că acest Mesia de București a renunțat la beneficiile lumii civilizate și a descălecat în Țara Hațegului pentru a o ajuta, sărăcuța, să nu moară tristă și ne.. (aici fiecare poate introduce un cuvânt, la alegere). Bravos! Deci, conform celor care au organizat premierea, această „zonă bananieră” numită Țara Hațegului se ducea de râpă fără domnul de la București. Și oamenii din Țara Hațegului știu asta? Știu și (încă) nu zic nimic. Ca să ne înțelegem bine – respectivul nu a mers în Țara Hațegului ca să profite, omul a mers ca să se jertfească pe altarul sacrificiului de sine, renunțând la beneficiile capitalei și retrăgându-se, ca un erou civilizator, în sălbaticul Hațeg, motiv pentru care, nu peste mult timp, va trebui să i se ridice o statuie. Și oamenii pun botul la asta! Deci, încă o dată, Bravos! Universitatea din București, așa cum se scria și mai devreme, este chiar „de lux”. La Hațeg și în Retezat se taie pădurile, se distrug râurile, se masacrează natura, în plin Parc Natural, iar șmecherii reușesc prin artificii de imagine să se erijeze în marii apărători ai zonei, se premiază ca niște eroi ce par a fi, iar oamenii din zonă, cât de ciudat ar părea, se mândresc cu ei. Dar oare până când?

  Reply
 4. Vladimir Dumitru

  Pledez pentru un singur lucru : RĂZBOI TOTAL cu toate instituțiile statului român mafiotizate ! Nu mai există loc de negocieri !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *