Romania Curată

Studenții solicită un buget mai mare pentru educație

ANOSR cere Guvernului să-și respecte promisiunile privind finanțarea cu 6% din PIB a educației, în condițiile în care prin bugetul pe 2017 domeniul primește doar puțin peste jumătate din cât ar fi trebuit. Studenții arată că atât cabinetul Cioloș, cât și echipa executivă condusă de Grindeanu, au emis acte normative de prorogare a aplicării Legii Educației, care prevede alocarea a minimum 6% din PIB pentru educație.

Studenții arată că majorarea burselor, deși este pozitivă, nu rezolvă problemele învățământului superior și atrag atenția că e nevoie, în primul rând, de o creștere a finanțării de bază, dar și a sumelor alocate pentru subvenționarea serviciilor de cazare și masă.

Mai jos, integral, comunicatul ANOSR:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară nemulțumită și îngrijorată de bugetul propus pentru educație în anul 2017 de Guvernul României și solicită Parlamentului României să adopte amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prin care să crească finanțarea învățământului superior din Româna.

În continuare, Guvernul României nu consideră necesar să prioritizeze finanțarea învățământului, atât Guvernul Dacian Cioloș, cât și Guvernul Sorin Grindeanu emițând acte normative prin care au prorogat termenul de aplicare al articolului 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede alocarea unui procent de minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educație (prin Ordonanța de Urgență nr. 99/15.12.2016, termenul a fost prorogat pentru 1 martie 2017, iar prin Ordonanța de Urgență nr. 9/27.01.2017, termenul de aplicare a fost prorogat până la 1 ianuarie 2018).

Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2017 aprobată de Guvernul României și transmisă către Parlamentul României pentru adoptare, în anul 2017 educația va primi doar aproximativ 3,1% din Produsul Intern Brut, un procent insuficient pentru a rezolva problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc și care menține în continuare România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește alocarea din PIB pentru educație.

În urma solicitărilor ANOSR, pentru anul 2017 este prognozată creșterea fondului pentru burse studențești cu 142,16%, un fapt binevenit și de apreciat, care va soluționa o parte din problemele socio-economice cu care se confruntă studenții astăzi. Din păcate, aceasta este singura creștere substanțială din legea bugetului de stat în ceea ce privește învățământul superior. Alte capitole bugetare deosebit de importante pentru învățământul superior, precum finanțarea de bază și subvenția pentru cămine și cantine, stagnează, fapt ce nu va asigura vreun progres calitativ al sistemului educațional românesc nici în anul 2017.

Finanțarea de bază reprezintă principala sursă de finanțare a învățământului superior românesc. Sistemul universitar autohton reușește cu greu să facă tranziția către un învățământ centrat pe student, din cauza faptului că infrastructura academică, materialele didactice, metodele de predare și pregătirea cadrelor didactice nu sunt în concordanță cu nevoile și așteptările studenților, iar pentru a recupera acest decalaj e nevoie de resurse financiare suplimentare. În prezent, din păcate, sumele alocate pentru acest capitol abia acoperă plata salariilor cadrelor didactice, și nu pot asigura și fonduri care să conducă la o creștere a calității actului educațional.

Serviciile de cazare și masă pentru studenți reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituțiile de învățământ superior din România. Valoarea subvenției pentru cămine și cantine reflectă situația extrem de dificilă a studenților din România atunci când vine vorba despre serviciile studențești pe care universitățile le oferă, condițiile din majoritatea căminelor studențești nefiind adecvate pentru trai și studiu în România europeană a anului 2017, iar acestea fiind de multe ori suprapopulate.

Pentru a putea spera la un învățământ de calitate și la condiții de studiu mai bune pentru studenți, este imperios necesară creșterea bugetului alocat în anul 2017 pentru aceste două capitole bugetare (finanțarea de bază a învățământului superior și subvenția pentru cămine și cantine).

Reamintim parlamentarilor că, în această toamnă, în cadrul campaniei Viitorul Implică Studenții, derulată de ANOSR, mai multe partide politice au semnat o serie de angajamente prin care își asumau anumite creșteri bugetare cu privire la învățământul superior, pornind de la propunerile formulate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Astfel, Partidul Social Democrat (PSD) și-a asumat o creștere a finanțării de bază până la suma de 6522 lei/student echivalent până în „anii 2017-2018” (în contextul în care conform proiectului Legii bugetului pe 2017, valoarea acesteia ar fi doar puțin peste 3000 de lei), o dublare a subvenției pentru cămine și cantine până la sfârșitul anului 2017 sau o creștere a fondului alocat pentru subvenționarea transportului local al studenților în anul 2017 până la suma de 44.000.000 lei (de la aproximativ 26 600 000 lei în prezent). Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și-a asumat o creștere a finanțării de bază a învățământului superior în anul 2017 până la suma de 3700 lei/student echivalent, o creștere a subvenției pentru cămine și cantine aferentă anului 2017 cu 27% față de anul precedent sau creșterea fondului alocat pentru transportul studenților cu 13% față de anul 2016. De asemenea, Partidul Național Liberal (PNL) și-a asumat o creștere a finanțării de bază cu 20% față de anul precedent, o creștere a subvenției pentru cămine și cantine cu 30% față de anul precedent și o creștere a fondului pentru transportul local al studenților cu 20% față de anul 2016.

Așadar, solicităm Parlamentului României să majoreze bugetul destinat educației în anul 2017 și, în mod specific, să crească sumele alocate pentru finanțarea de bază a învățământului superior (până la suma de 4.183.386.247,26 lei, cu 1.477.767.247,26 mai mult decât a fost alocat în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2017 aprobat de Guvernul României) și pentru subvenția pentru cămine și cantine (până la suma de 645.752.870,73 lei, cu 500.515.870,73 lei mai mult decât este prevăzut în prezent în proiectul bugetului de stat pentru anul 2017).

„Nici în acest an, din păcate, guvernanții nu au înțeles că investiția în educație este o investiție în viitorul României. Este regretabil faptul că nu există voința politică necesară pentru a avea un buget al învățământului cu adevărat consistent, care să rezolve mare parte din multiplele probleme cu care sistemul se confruntă, deși în campania electorală am primit mai multe promisiuni în acest sens, asumate prin semnătură de președinții celor două partide politice aflate în acest moment la guvernare. Solicităm Parlamentului României să nu trateze superficial dezbaterile referitoare la legea bugetului de stat și să ia în calcul argumentele pe care le propunem și necesitățile sistemului educațional, adoptând amendamente care să crească bugetul alocat acestui domeniu. Chiar dacă atenția opiniei publice este îndreptată în aceste zile către alt subiect, trebuie să reamintim faptul că, din punctul nostru de vedere, subfinanțarea educației reprezintă o crimă pentru viitorul țării. Ar trebui să fim preocupați de bugetul alocat învățământului la fel de mult cum suntem preocupați și de statul de drept și lupta anticorupție. Fără o educație de calitate, viitorul României este sumbru, iar toți cei implicați în acest sistem ar trebui să facă eforturi mai mari și să pună presiune pe politicieni și partidele politice pentru creșterea finanțării învățământului!” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

 

Propunerile ANOSR pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2017 pot fi consultate AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Studenții solicită un buget mai mare pentru educație

 1. CSM

  de ce nu cer si profesori de calitate? Pana cand universitatile sunt inetasate de nulitati academice de o calitate morala academica proasta guvernare este la ea acasa!

  Reply
 2. Mihail

  Calitate, nivelul investițiilor ….
  Problema cu învățământul românesc se pune acum așa:
  Cine-a murit întâi: oul sau găina?

  Reply
 3. Barbu

  Dar de ce nu cer reducerea numarului de locuri la buget si a numarului ajuns astronomic al universitatilor? Dupa astfel de reduceri suma alocata actual ar putea fi suficienta iar calitatea ar creste.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *