Romania Curată

Studenții nu vor parlamentari-rectori

”Politizarea sistemului de învățământ românesc reprezintă un adevărat atentat la viitorul României”, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) care a emis un comunicat în care solicită Guvernului reintroducerea incompatibilității între funcțiile de conducere din universități și calitate de parlamentar sau lider de partid politic.

Iată mai jos textul integral al comunicatului ANOSR:

”Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României să adopte în cel mai scurt timp un set de măsuri care să împiedice politizarea sistemului de învățământ superior din țară. În condițiile în care mai mulți rectori ai unor universități din România și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile parlamentare din această toamnă pe listele unor partide politice, considerăm absolut necesar ca incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic să fie reintroduse, pentru a evita transformarea instituțiilor de învățământ superior în arene care să servească luptelor sau intereselor politice.

Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevedea, până în decembrie 2012, la articolul 215, alineatul (3) faptul că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”, următorul alineat specificând faptul că „funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”. Aceste reglementări au fost abrogate, fără ca măsura să fie supusă unei dezbateri publice, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 92 din 18 decembrie 2012, unul dintre documentele care a mutilat actuala lege a educației. Ulterior, proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanțe de urgență a rămas blocat la Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului României, termenul de adoptare și trimitere spre plen fiind depășit cu peste 1407 de zile (termenul legal fiind 21.05.2013).

Politizarea sistemului de învățământ românesc reprezintă un adevărat atentat la viitorul României. Instituțiile de educație trebuie ținute la adăpost de influența politicului. Nu putem transforma instituțiile de învățământ în spații pentru propagandă politică, în arene unde se rezolvă răfuieli politice sau în instrumente de recompensare a loialității politice. Școlile și universitățile trebuie să funcționeze pentru elevi și studenți, nu pentru a servi interesele de grup ale unui partid sau om politic. Situația dezastruoasă în care se află învățământul românesc este cauzată, în primul rând, de peste 26 de ani de ingerințe politice în sistem, în care politicienii și partidele au tratat educația ca propria moșie și au luat decizii pentru a-și servi propriile interese, și nu interesele beneficiarilor direcți, elevi sau studenți, și ale societății. Prea mulți ani de decizii politice clientelare au favorizat apariția fabricilor de diplome și de doctorate și au creat, susținut și protejat impostori cu numeroase titluri academice și onorifice pe care nu le merită, acordate din obediență, doar datorită faptului că respectivii ocupau la momentul respectiv o vremelnică funcție politică.

Așadar, pentru a crea premisele unei dezvoltări sănătoase a sistemului educațional românesc, solicităm Guvernului României și premierului Dacian Cioloș să adopte de urgență măsuri care să reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o funcție de demnitate publică sau conducere în statul român sau administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al școlii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau președinte al Senatului universitar). De asemenea, solicităm ca, în baza modelului adoptat în cazul CNATDCU, și membrii celorlalte structuri ce activează în domeniul învățământului superior (CNFIS, CEMU, CNSPIS, ARACIS, ANC etc.) să fie aleși transparent, în baza unor criterii bazate pe performanță și competență, și nu numiți politic pentru a servi interese obscure. E timpul ca influența factorului politic în educație să dispară și sistemul să fie guvernat exclusiv în interesul beneficiarilor direcți, elevi sau studenți.

„Politica nu are ce căuta în universități. Într-adevăr, avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiți în Parlamentul României și sunt convins că o parte dintre actualii rectori ai instituțiilor de învățământ superior din România ar putea crește semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, dacă ar fi aleși senatori sau deputați. Dar, dacă aleg să meargă pe calea politicii, aceste persoane ar trebui să renunțe imediat la funcția de rector sau la orice altă funcție de conducere pe care o ocupă într-o universitate. Nu considerăm că o persoană se poate dedubla și poate fi politician doar în parlament, nu și în universitate. Trebuie evitate situațiile în care deciziile luate de conducerea unei universități să servească exclusiv interese politice. În plus, considerăm imposibil ca o persoană să se poată achita optim, simultan, și de atribuțiile de parlamentar și de cele manageriale dintr-o universitate. De aceea, considerăm obligatoriu ca Guvernul Cioloș să adopte de urgență o serie de măsuri care să reintroducă incompatibilitățile dintre funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice. Să nu uităm că această reglementare a existat în forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, dar a fost eliminată mișelește, printr-o ordonanță de urgență emisă fără consultare publică și apoi ținută blocată în Senatul României, pentru a servi anumite interese de grup. Politica a făcut foarte mult rău sistemului educațional românesc și avem mare nevoie de măsuri care să seteze o limită între aceste două planuri”, susține Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Studenții nu vor parlamentari-rectori

 1. Bungescu Sorin - Tiberiu

  Articol scris de subsemnatul in 31 august 2016: Prof. dr. Tiberiu Bungescu, USAMVB Timişoara: „Este nevoie de depolitizarea urgentă a mediului universitar!”

  Prof. dr. Tiberiu Bungescu, şeful sindicatului din cadrul USAMVB „Regele Mihai I al Românie” Timişoara, susţine că mediul universitar are nevoie urgentă de o reformă în profunzime, pentru a fi eficient cu adevărat, iar prima măsură trebuie să fie depolitizarea.
  „Dacă vrem calitate în mediul universitar din România din punctul meu de vedere sunt necesare următorii paşi în următoarea perioada”, spune Bungescu.
  Iată măsurile ce trebuie luate:
  1. Depolitizarea mediului universitar;
  2. Introducerea rapidă a legii unice de salarizare;
  3. Finanţarea per ciclu de studii nu per student;
  4. Avansările să se facă pe merit nu dacă vrea rectorul, decanul, sau nu!!!
  5. O evaluare a tuturor cadrelor didactice, mai ales la conferenţiari şi profesori, să vedem cine are criteriile de avansare şi cine nu!!! Unii au avansat fără să aibe criteriile de avansare şi nu i-a tras nimeni la răspundere!!!
  5. Toate universităţile să-şi pună pe site declaraţiile de avere pentru cei din conducere;
  6. Clasificarea universităţilor de către oameni cu experienţă, bine văzuţi în mediul universitar internaţional, care să fie imparţiali şi să nu fie la un partid sau altul.
  7. Depolitizarea ARACIS, CNADTCU, Ministerului Educaţiei, CNR, etc.
  „Este un drum lung pentru un învăţământ de calitate în România, pe care dacă nu îl începem acum o să ajungem că să nu mai avem studenţi. Absolvenţii de liceu merg din ce în ce mulţi la universităţi de top din lume şi nu mai preferă universităţile din ţară. Oare de ce? Întrebaţii!!! Eu i-am întrebat! De ce nimeni nu se mai agită pentru a introduce Legea unică de salarizare? Şi sindicatele s-au ascuns sub masă şi tac mâlc în păpuşoi. Am cerut pe linie sindicală să se facă aceşti paşi dar nimeni nu face nimic. De ce? Răspunsul îl ştiţi şi dumneavoastră. La ora actuală avem un învăţământ universitar care se bazează pe cantitate şi nu pe calitate!”, susţine Bungescu.

  Reply
 2. Camy

  d. Bungescu … în învățământul superior din Romania nu exista noțiunea de „AVANSARE PE MERIT”. In Universitățile din Romania conform legii 1/2011 posturile se scot la concurs și poate candida pe acel post, care apare in Monitorul Oficial orice persoana care îndeplinește standardele minimale din Monitorul Oficial ale CNADTCU-lui, si standardele interne (pentru comisia respectiva). Dar d. Bungescu știe deja ca postul de profesor din statul de funcții al Facultății de Zootehnie este pentru el (el fiind angajatul Facultății de Agricultura)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *