Adrian Popescu

Studenții din Iași se opun „legării de glie” și îi cer lui Teodorovici demisia

Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și se opune propunerii intervenționiste a acestuia de „a lega de glie” studenții, în sensul obligării acestora la a se angaja și a lucra în România câțiva ani după terminarea studiilor. Solicitarea demisiei vine inclusiv în contextul în care Teodorovici persistă în a limita beneficiile studenților la transportul pe calea ferată și a continua o politică fiscală dezastruoasă și împovărătoare pentru români.

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, a lansat duminică propunerea ca studenții să fie obligați să lucreze în România după terminarea studiilor, motivând că statul ar investi „foarte mult” în tineri:

„De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu. Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara ţării n.n.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală… Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine.”

Nicăieri în Europa nu există o astfel de „legare de glie”, întrucât ar fi nu numai nefirească, dar și ilegală. Libertatea de mișcare (dreptul la liberă circulație) este garantată de art. 25 din Constituția României și de art. 2 din protocolul 4 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Munca este un drept, iar nu o obligație în sens legal (ci doar moral). Nimeni nu ar putea fi constrâns prin lege să muncească, decât în caz de forță majoră (război, catastrofe etc.), pentru îndeplinirea unor obligații civice, a serviciului militar sau în baza unei hotărâri judecătorești de condamnare.

Absolvenții de facultate pleacă din România din cauza calității scăzute a învățământului superior (în special a programelor de masterat și de doctorat, care nu sunt evaluate corespunzător și care nu oferă o specializare reală într-un anumit domeniu academic), din cauza fiscalității excesive, a birocrației, a corupției și a intervenționismului statului în viața privată a cetățenilor care descurajează orice formă de antreprenoriat sau de inserare profesională pe piața forței de muncă.

În cel mai bun caz, din absolvenții care rămân în țară, doar 55% ajung să profeseze, însă nu toți în domeniul în care au studiat, conform unui studiu al Curții de Conturi a României. Cei mai buni studenți preferă să își continue studiile în străinătate, acolo unde universitățile sunt competitive și sunt evaluate de agenții independente și nepolitizate, după criterii reale de performanță, unde nu există clanuri universitare, rețele politice sau nepotisme.

Amintim faptul că tot Eugen Teodorovici propunea anul trecut limitarea dreptului românilor de a lucra în străinătate, în contextul în care aceștia trimit în țară peste 4,3 miliarde de euro pe an.

În mod eronat, ministrul Teodorovici afirmă că ar funcționa sistemul de credite (împrumuturi pentru realizarea studiilor), însă chiar pe site-ul Agenției de Credite și Burse de Studii (ACBS) apare publică informația că deși există bază legală, prin art. 204 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și HG 1402/2009, proiectul a fost abandonat de către instituțiile statului.

Articolul 204 din Legea 1/2011 prevede faptul că „studenții care provin din familii cu venituri reduse beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, în condițiile legislației în vigoare, prin Agenția de credite și burse de studii. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii și costul vieții pe perioada studiilor. Absolvenții care vor practica profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiți de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 5.000 lei.”

Săptămâna trecută, tot ministrul Finanțelor a propus limitarea beneficiilor pe care le au studenții la transportul pe cale ferată la maximum 12 călătorii gratuite pe an, ceea ce ar afecta în mod grav capacitatea studenților de a se deplasa în țară, propunerea fiind sub nivelul beneficiilor anterioare lunii ianuarie 2017, când studenții aveau 50% reducere. Teodorovici a declarat că limitarea nu se face din lipsă de fonduri și nu a oferit o justificare clară pentru propunere.

„Domnul Teodorovici ori este prost consiliat, ori este deconectat cu totul de la realitate din moment ce își permite să lanseze în spațiul public propuneri nefondate și neargumentate, ba chiar total aberante. Tocmai idei și politici precum cele propuse de domnia sa alungă tinerii români din țară. Îi solicităm să fim invitați la consultările privind limitarea beneficiilor pentru studenți la transportul pe calea ferată și la toate propunerile Executivului care îi privesc pe studenți. Fenomenul de brain-drain poate fi stopat numai prin transformarea din temelie a arhitecturii birocratice a statului român, prin reducerea intervenționismului și tinderea spre un stat minimal, prin clasificarea reală a universităților și eliminarea statutului lor actual de instituții asistate social care inregimentează la cursuri cifre, nu oameni, precum și prin asumarea de către studenți a misiunii de a reașeza sistemul de învățământ în special, și țara, în general, în rosturile lor firești.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

– comunicat al Ligii Studenților (LS Iași)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Studenții din Iași se opun „legării de glie” și îi cer lui Teodorovici demisia

 1. Nu Mai Fi Sarak

  Ce agentie independenta evalueaza Harvardul?

  Si daca tot am zis Harvard: cardioloaga Elizabeth Nabel e directoarea Spitalului Brigham, spital al facultatii de medicina a Harvardului, si fosta directoare la sectia de Cardiologie Institutul National al Sanatatii, principalul sponsor (de stat!) al cercetarii medicale din SUA.

  In timp ce lucra la stat, doamna a organizat cercetare, desigur onesta, pe banii, Coca Cola. Femeia a laudat eforturile Coca Cola in domeniul cardiologiei (!), si a fost numita de Coca Cola sa poarte torta olimpica.

  Simultan, femeia e directoare a serviciilor medicale la Liga de Fotbal. Desi jucatorii si cercetatorii independenti sustin ca fotbalul american dauneaza creierului, doamna Nabel, platita de patronii de club, neaga tot.

  Sotul ei a fost director la sectia pentru vaccinuri a aceluiasi Institut de stat. Mai precis, sectia a fost creata pentru domnul sot o data cu numirea doamnei in post guvernamental. Coincidenta, nu? Imposibil sa fie o conditie pusa de doamna cardiolog, nu?

  Acum, sotiorul e director peste toate vacinurile lui Sanofi. Gary Nabel a fost numit acolo de CEO, un anume Elias Zerhouni, care anterior a fost seful celor doi Nabelilor si la stat.

  Fiul lor, Chris Nabel, e rezident la acelasi spital, intrat fara concurs. La varsta la care rezidentii romani inca se pozeaza in fundul gol, precum fotomodelul pe care Ciolos voia sa il puna ministru, puiutul e deja sef de laborator de cercetare, pe fonduri de stat. Ce surpriza!

  Toate astea se gasesc pe Wikipedia sau cu Google. Sunt interviuri cu ei. Nu le e rusine, sunt chiar mandri ca inteligenta se transmite genetic (si sexual?!). Orice adorator de Harvard ar trebui sa le citeasca, sa se informeze de la sursa, nu de la Chirila.

  Ce-i drept, majoritatea romanilor pleaca cu gandul la Harvard, dar ajunge la Universty of Bath. In cazurile rare in care romanul stie sau afla adevarul despre Harvard, se sfiesc sa explice ca resturile de la masa Nabelilor sunt mai hranitoare decat cele de la masa Moroienilor. Realitatea e ca nascut sarac = student sarac = angajat sarac = pensionar sarac = mort sarac.

  Ar fi totusi onest sa inceteze plangerile despre coruptie, pile, sau relatii familiale in universitati. Astea sunt peste tot, si n-o sa fie Romania prima tara care sa le desfiinteze.

  Reply
  • sabotaj

   Romania are nevoie de studenti si militari, de politicieni si politzieni… fara indoiala, insa pensionarii nu platesc nimic! Deoarece ei au facut din Romania cel mai sarac, inapoiat, corupt si fara viitor stat din Europa si nu mai au nimic de facut – pardon, MARE lucru de facut!, in afara de a ne disptruge pe veci ca neam si tzara, desigur, cat inca mai respira, facand parte din degeneratiile spontanee fara Lege, tzara si fara Dumnezeu, create de sovietici, comunisti si comiternisti. Logica in care exista nu poate fi legata decat de DISTRUGERE, moarte pe veci si un iad pentru toti cat timp mai exista si Dupa, deoarece nu stiu ce inseamna IUBIRE, sa ai o tzara si sa crezi in viitor.

   Reply
 2. well

  Nici mie nu mi se pare corect ca un medicinist”, care a terminat o facultate de medicina in Romania + un REZIDENTIAT si are locul de munca asigurat sa plece imediat fara sa presteze nimic, mai ales daca toate au fost platite de la Buget! Deorece e criza de medici, mai ales de medici buni… In rest, e criza de ingineri, deci nu pleaca de pe bancile scolii, iar la celelalte nu are nicio importanta contraprestatia si desigur e exagerat sa ceri unui absolvent de ASE sa presteze intai aici CHIAR daca a facut facultatea cu bani de la bugetul de stat, deoarece suntem si cetateni europeni si nu e criza de economisti ci de capitaLishti, de investitori, antreprenori, intreprinzatori… care nu se prea pot forma pe aceste meleaguri mioritice pe care se traieste preponderent cu bani de la BUG rezervati haitelor si gashtilor de foshti& urmashi de fosti si interpushi!
  12 clatorii dus-intors? sunt prea putine, arhisuficente ar fi cam 50 pe an – sa nu exageram, totusi, inclus mare-munte, concerte, vacantze, sarbatori, sesiuni, pentru cei care stau destul de aproape de centrul universitar si nu traiesc prin iLfov/ „Ploiesti” facand NAVETA! – probabil au nevoie de o cheie prin care sa interogheze BD a cfrcalatori + CONTABILITATILE lor hoatze si nu au cum sa le-o puna in Prag de ALEGERI -, insa, nu inteleg de ce GUVERNUL nu da o lege speciala cfrcalatori cu privire la chestiune!

  Reply
  • Fieaua&FideLu MorcoVieatza

   chiar si decizii manageriale interne, cfrcalatori, la chestiune, pot ajuta, insa se pare ca e groasa rau!
   adica, nu mai sunt BANI pentru votantii fideli ai psd, asistati, samd, si atunci toti au primit ordin sa se ia de STUDENTI care conform ulimelor analize nu vor vota psd.

   Reply
 3. laur22

  legarea de glie hmmm

  Stie putzifricul asta ca in USA nu se poate da faliment la creditele de studii.

  Adica da, in USA potzi sa dai falimet la orice fel de credit (mashina, casa, firma, ….) mai putzin la creditul de studii. Acolo vrei nu vrei, ai n-ai platesti pana mori shi chiar ashi dupa.

  https://www.cnbc.com/2018/12/27/student-debt-levels-set-a-new-record-in-2018-heres-how-much-the-typical-borrower-owes.html
  „This year, U.S. student debt levels set a new record. According to the St. Louis Federal Reserve, borrowers collectively owe over $1.5 trillion in student loans.”

  Americanii is desteptzi shi iasi pun putzifricii lor sa platesca
  Romanii trebuei sa le dea moftangiilor multa pomana moca nu asa ?

  „$1.5 trillion in student loans”
  Hai sictir mai pomanagiilor ca posmagii nu mai sunt muietzi nici in USA shi nici in Ro.
  Sunt muitzi bai, deci multa placutza suedeza = opinie politica.
  Shi gata destul cu furtul din banii nostri pentru huzurul vostru.
  Sa va platesca fumurile agresive tac-tu si muma-ta ca mie mi-au ajuns.
  Cand o sa am eu nevoie de tzine o sa te platesc , pana atunci …. hai sictir shi sa va plateasca facebook-ul din care v-atzi intrupat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *