Adrian Popescu

Un student de la Universitatea Cuza din Iași și-a depus canditura-manifest la funcția de rector

Ca manifest public față de ceea ce el numește o „lipsă de viziune pe termen lung pentru universitate a profesorului Tudorel Toader, Silvian-Emanuel Man și-a depus candidatura pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Este primul student din România care și-a depus vreodată candidatura pentru funcția de rector, afirmând că Legea Educației nu prevede restriciții referitoare la persoanele care pot candida pentru această calitate.

Ca exemplu, nu există nicio condiție de apartenență la corpul didactic. Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) au rectori care nu sunt cadre didactice. Totuși, candidatura acestuia a fost deja invalidată de biroul electoral al universității, dar Silvian anunță pe Facebook că nu se va lăsa și că va contesta decizie.

Tudorel Toader a fost de jure rector doar o treime de mandat. În celelalte două treimi a preferat să facă politică și să aducă prejudicii de imagine comunității academice prin încurcarea celor trei funcții (rector, profesor și ministru) și nesocotirea vocației de jurist. Nu cred că trebuie să mai dea cineva explicații pe acest subiect. Toader ar fi un bun director general administrativ. Dar nu un rector. Un rector trebuie să aibă viziune și să fie loial comunității academice. Toader a ratat, din perspectiva mea, în mare parte, principalele obiective manageriale propuse în 2016.

Este în primul rând un manifest public față de lipsa de viziune pe termen lung pentru universitate a profesorului Tudorel Toader, care a fost de jure rector doar o treime de mandat. În celelalte două treimi a preferat să facă politică și să aducă prejudicii de imagine comunității academice prin încurcarea celor trei funcții (rector, profesor și ministru) și nesocotirea vocației de jurist. Nu cred că trebuie să mai dea cineva explicații pe acest subiect. Toader ar fi un bun director general administrativ. Dar nu un rector. Un rector trebuie să aibă viziune și să fie loial comunității academice. Toader a ratat, din perspectiva mea, în mare parte, principalele obiective manageriale propuse în 2016.

Candidatura mea pune în dezbatere în spațiul public exact problema managementului academic și rolul studenților în guvernarea universitară: avem nevoie de o conducere universitară delegată strict de corpul profesoral (bazată, din păcate, de cele mai multe ori, pe structuri de putere și clanuri academice) și care să ofere aparența reprezentării sau avem nevoie de o conducere academică specializată, „out of the box”, dinamică și pe deplin răspunzătoare pentru orice în fața senatului universitar (a comunității academice)? Nu comentez calitatea actului managerial din UPB și UNAP. Dar în sistemul anglo-saxon managementul academic specializat și-a dovedit eficiența. Însă pentru a exista o astfel de abordare în România, consider că Senatul trebuie să aibă un rol de control extins asupra activității executivului într-o universitate.

Nu ascund faptul că în ultimele luni am încercat să identific un candidat la funcția de rector care să aibă capacitatea de a-l contracandida și a-l surclasa pe Tudorel Toader în cursa pentru rectorat. Nu am reușit. M-am lovit mereu de reticență și de fricile unor cadre didactice: „Are putere prea mare.”, „Are relații înalte, legături cu serviciile etc.”, „Dacă pierd mă poate distruge.” Am înțeles că mulți membri ai comunității academice nu pot ieși, din păcate, din această paradigmă a rețelelor de putere. Existența unor astfel de mentalități arată că, de fapt, în universitățile românești, nu există libertate academică. Văzând că nu candidează nimeni, am decis să candidez eu! Democrația universitară nu poate fi simulată, prin natura per se a universității. Este nevoie de dezbatere, pluralitate de idei și de alternative.

Mi-am schițat câteva idei (obiective, nu promisiuni) pe care mi-aș fi dorit să le regăsesc în planul managerial al unui candidat la funcția de rector. Este rușinos ca într-un plan managerial să se regăsească date copiate de pe site-ul universității și din legislație doar cu rol de acoperire volumetrică. Un program managerial trebuie să propună o viziune, dincolo de aspectele „edilitar-gospodărești”, care ar trebui să intre mai mult în atribuțiile unui director general administrativ, nu ale unui rector.

Așa am ajuns să alcătuiesc proiectul managerial în baza căruia mi-am depus candidatura. Nu este perfect și realizez că aș mai avea multe de adăugat. Dar nu am beneficiat de infrastructura universtății și nici de experiența vreunei poziții anterioare de management pentru a-l redacta sau de vreo echipă de candidatură, iar timpul a fost scurt. În aceste condiții, cred că m-am prezentat onorabil pentru că sunt doar gândurile mele curate, la care se adaugă problemele identificate direct sau prin discuții cu membri ai comunității academice. Voi reveni cu completări în cadrul dezbaterilor din comunitate.

Proiectul meu managerial se întemeiază pe ideea că bunăstarea unei instituții de învățământ superior nu trebuie să fie un scop în sine, ci o consecință firească a urmării unei viziuni, a unui „proiect de universitate”, a unui ideal spiritual.

Vreau în continuare, în ciuda tuturor dificultăților prin care am trecut și a oprobiului la care mă aștept să fiu supus de acum încolo, să încurajez în special profesorii și cercetătorii, dar și studenții, să fie mai vocali și să ia atitudine. Nimeni nu vă poate lua libertatea decât voi înșivă!

Candidatura mea oferă garanția unui om independent de orice interes de facultate, departament sau prietenie de lungă durată. Îmi doresc o universitate democratică, fără clanuri academice și rețele de putere. Universitatea trebuie să devină, în același timp, o republică a meritului și un regat al conștiinței.

Proiectul managerial vizează patru direcții principale:
I. Rectorul trebuie să fie la dispoziția comunității academice și un garant al autonomiei universitare, al libertăților academice și al bunei guvernări
II. Transformarea UAIC într-o universitate regională, a Europei de Est, relevantă din punct de vedere internațional;
III. Asigurarea învățământului centrat pe student, prin îmbinarea modelului humboldian cu cel anglo-saxon;
IV. Răspunderea publică și istorică a universității, transformarea ei în inimă a cetății.

Planul poate fi găsit și consultat aici, cu toate propunerile aferente: http://www.uaic.ro/wp-content/uploads/2020/02/Plan-managerial-candidatura-Silvian-Emanuel-Man-final.pdf

Indiferent de cum se va termina povestea asta, am să îmi susțin în continuare principiile și idelile și am să rămân pe baricade, pentru a apăra autonomia universitară, libertățile academice, libertatea de expresie și libertatea de conștiință. Sistemul de învățământ superior românesc trebuie reformat radical. Legea Educației Naționale nr. 1/2011 (în varianta originală, nu modificată de „băieții deștepți” din educație) ne oferă toate instrumentele. Altfel, riscăm în lipsa unor elite autentice, să încetăm a exista ca națiune.

Le mulțumesc colegilor din Liga Studenţilor – LS IAŞI care de peste șase ani mi-au dat încrederea că un grup mic dar determinat poate să producă schimbări însemnate și să ofere un ideal studențimii române, dincolo de revendicări sociale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Un student de la Universitatea Cuza din Iași și-a depus canditura-manifest la funcția de rector

 1. Dumitru

  Ha ! Viziune ? Asta ar presupune ca profesia juridica trebuie sa aiba „viziune”. In general, singura viziune a juristilor ar trebui sa respecte legea. Numai in Romania absolventi de drept viseaza sa devina procurori DNA care arunca in puscarie oameni fara probe.

  Reply
 2. JK

  O palmă mult prea ușoară pe obrazul foarte gros al corpului didactic (compus din indivizi ce-ar putea candida la funcția de rector). Mai bine să-ți rumegi salariul bun cu capul în pământ, să locuiești încruntat și preocupat cotețul specialității tale și să bârfești împreună cu alți deținători de turn de fildeș (vorba vine!). De ce să te lupți pentru viitor sau să pleci urechea la ce vor / fac/ cei pe care se presupune că-i educi. Un articol ISI sau câteva citări sunt precum acidul hialuronic și coenzima Q10: scot petele și întineresc. Oare?
  Bravo Silvian-Emanuel Man! Dacă un doctorand (student în ciclul III) a ajuns rector la București, de ce n-ai fi și tu rector la Iași?

  Reply
 3. Dumitru

  Articolul este malitios incomplet. Titlul ar trebui sa fie „presedintele ligii studentilor rezist de la universitatea din Iasi candideaza impotriva lui Tudorel Toader”. Afilierea politica este fundamentala, si este bine ascunsa de autor…

  Reply
  • JK

   Da’ ce-ați vrea de la tineret? Să-l aibă ca idol pe Cozmâncă ori pe Hrebenciuc? Să cânte la ghitară poeziile lui Păunescu, ori să se reculeagă la mormântul părintelui-preot Popa Tatu? Normal că sunt #rezist! Când mai cresc, unii ajung #câștigbani și le trece. Ăsta este capitalismul românesc.

   Reply
   • Dumitru

    Sa inteleg ca, asa cum eram inevitabil la pionieri si apoi la UTC cand eram mici (astia mai cu etate), tot asa in ziua de azi este organizatia de tineret a pertidului unic ?

    Reply
 4. CMC

  Legea Educatiei, a lui Funeriu, permite sa isi depuna candidatura si portarul universitatii.
  De acolo s-a pierdut tot ce era pozitiv in lege.
  Daca la Politehnica Bucuresti e rector un doctorand de ce ar trebui sa ne mai miram de ce a iesit din lege.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *