Romania Curată

STOP dezincriminării abuzului în serviciu! Semnează și TU petiția care cere acest lucru Curții Constituționale! Vezi ce personaje ”celebre” ar scăpa de pușcărie

Prin intermediul Platformei De-clic.ro a fost lansată astăzi o petiție prin care se cere Curții Constituționale să nu dezincrimineze infracțiunea de abuz în serviciu din Codul de procedură penală. Curtea trebuie să se pronunțe pe 15 iunie pe această excepție de neconstituționalitate, ridicată de fostul procuror-șef al DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată pentru mai multe infracțiuni, printre care și abuz în serviciu. Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie s-ar număra printre cei care ar putea scăpa de pușcărie dacă abuzul în serviciu ar fi dezincriminat.

Citește mai jos textul petiției pe care o poți semna aici (click)

”CERE CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI SĂ NU DEZINCRIMINEZE ABUZUL ÎN SERVICIU PE 15 IUNIE

CĂTRE: CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Stimați membri CCR,

Șefa DNA a declarat, referitor la decizia CCR din 15 iunie cu privire la abuzul în serviciu, că își dorește să continue să își facă treaba și a explicat că dacă sunt dezincriminate infracțiuni din competența DNA nu va mai putea face acest lucru.

Noi, cetățenii României, vă cerem să susțineți DNA să își poată face treaba, să poată lupta în continuare împotriva corupției așa cum o face de 10 ani încoace.

#CoruptiaUcide. 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu. Cifrele sunt însă mute atunci când abuzul în serviciu duce, așa cum a fost și în cazul #Colectiv, la moartea a zeci de oameni.

De ce este important?

Judecătorii Curţii Constituţionale a României trebuie să ia o decizie privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie.
O decizie de neconstituţionalitate a CCR ar avea consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit datelor DNA.

Daca CCR decide că articolul care definește infracţiunea de abuz în serviciu este neconstituțional multe dosare ale DNA vor ramane făra obiect, abuzul în serviciu fiind principala acuzație pe care DNA a formulat-o împotriva multor demnitari ai statului român, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie.

42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii, a spus Laura Codruța Kovesi la Digi24. Șefa DNA a adăugat că, mai ales în domeniul sănătății, „majoritatea faptelor de corupție din sănătate se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”.

„Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, a adăugat ea.
„Noi am vrea ca statul să-și dorească să investigăm cazuri de corupție la nivel înalt. Ca să putem face asta avem nevoie de legislație serioasă și să fim lăsați să lucrăm. Nu noi vom fi afectați, ci cetățenii”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea.
„Condamnații la închisoare definitiv pentru abuz în serviciu vor ieși din pușcărie, vor pleca acasă ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Dacă prejudiciul nu este recuperat nici nu o să mai fie recuperat. Pe viitor să nu ne mai așteptăm ca funcționarii și demnitarii să fie responsabili și să avem așteptări. Fiecare va interpreta legea cum va vrea. Sunt consecințe extrem de serioase. Lupta cu corupția este legată foarte clar de statul de drept. DNA a contribuit la consolidarea statului de drept. Cu toții de dorim o Românie care nu e coruptă”, a spus procurorul șef al DNA.”

***

Semnează aici (click) petiția prin care i se solicită CCR să nu dezincrimineze abuzul în serviciu

Citește aici și de ce spune DNA că peste 900 de inculpați ar putea scăpa de închisoare dacă se dezincriminează abuzul în serviciu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “STOP dezincriminării abuzului în serviciu! Semnează și TU petiția care cere acest lucru Curții Constituționale! Vezi ce personaje ”celebre” ar scăpa de pușcărie

 1. Nelu Stiuca

  Dezincriminarea abuzului în serviciu ACUM CAND SOIETATE ROMANEASCA FUNCTIONEAZA SI ESTE ORGANIZATA PE PRINCIPII MAFIOTE BANDITESTI nu inseamna altceva deca SINUCIDERE NATIONAL. Dezincriminarea abuzului în serviciu va face ca pe teritoriul unde a existat ODATA un stat denumit ROMANIA sa se instaleze ANARHIA, FEUDALISMUL PRIMITIV, DESPOTISMUL, ETC IN LOCUL NORMALITATII SOCIALE.

  Reply
 2. Alex

  Si cate sute de milioane de euro nu s-ar mai putea recupera la bugetul de stat ! Bani care ne-au fost furati si pe care CCR vrea sa-i faca cadou hotilor !

  Reply
 3. misu

  Zegrean isi plateste datoria fata de Basescu salvand-o pe Udrea de puscarie. De ar fi doar atata parca as putea trai cu gandul dar inconstientii astia vor sa dea foc tarii pentru salvarea alora de i-au numit acolo. Si totusi, dupa ce securistii din SRI s-au imbogatit omorand oamenii cu zile prin spitale, ce mai conteaza un primar care se pise pe lege si-si da banii din buget firmelor sale printr-un abuz ce va fi sanctionat cu o amenda de circulatie.

  Reply
 4. Costel

  Nu va lasati amagiti cu aceasta propaganda ordinara. NIMENI NU A CERUT DEZINCRIMINAREA!
  E vorba de modificarea articolului din Codul Penal prin completarea lui cu expresiile „… cu intentie” si „..cu incalcarea legii”.
  Articolul, asa cum e scris astazi, poate aduce in fata judecatorului o persoana care, din nestiinta (sau prostie) a semnat un act gasit necorespunzator. Procurorul TREBUIE sa dovedeasca INTENTIA, ceea ce e ceva mai greu, si sa puna osul la munca.
  Deci, inca odata, sa va intre in cap:
  NU E VORBA DE DEZINCRIMINARE, CI DE COMPLETARE, asa ca nu va grabiti sa semnati!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *