Alina Mungiu-Pippidi

Stimate domnule Prim Ministru/ Dragă Dacian,

La ora la care scriu aceste rânduri, rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Asta după câteva zile în care totalurile în Excel ale buletinelor de vot primite la secţii nu era egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetăţeni, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri, cu rezultatul unei diferențe enorme (un sfert de milion de voturi), dintre care multe în Sectorul 1 al Capitalei. Diferenţele din Excel, unde trebuiau să se adune automat ceea ce introduceau operatorii cu faimoasele tablete de la secția de votare au dispărut între timp: acuma avem totaluri ajustate cu mâna, urmând unui articol în ziarul Gândul. Problema mai mare este cu voturile, care nu pot fi aranjate la fel de ușor, dovadă că vreo 25.000 au făcut picioare. Nici asta nu ar fi cine știe ce, dacă astea nu ar fi primele alegeri cu evidența votanților digitalizată, unde ni s-a promis solemn că asemenea nereguli sau fraude, altfel uzuale, nu mai pot avea loc. ”Haideți cu toții să demonstrăm cetățenilor că votul lor este doar al lor și că alegerile din România reflectă voința lor și profesionalismul dumneavoastră”, scria, într-o frumoasă scrisoare deschisă adresată operatorilor de calculator din secția de votare, Ana Maria Pătru, Președintele Autorității Electorale Permanente.

Dar demonstrația a eșuat. Fiind un om de știință, nu cred în coincidențe, și când văd cum în circumscripțiile din Sectorul 1, unde s-au anulat voturi, numărul de voturi anulate este asociat semnificativ cu succesul dlui Tudorache, asta poate însemna un singur lucru, ca și la alegerile din Teleorman turul unu la prezidențiale, sau ca în 2004 unde asocierea era între succesul PSD și numărul votanților pe liste speciale[1]. Clotilde Armand a fost furată, domnule prim ministru, și odată cu ea toți votanții din Sectorul 1 și toți cei care au crezut în politica ”altfel”, luându-se după mine și după dvs.

Pot să vă întreb, domnule prim ministru, cum se poate justifica în Franța, unde vă garantez că presa va scrie, cum de locuitorii Sectorului 1 s-au dus la culcare în noaptea alegerilor cu primăriță franțuzoaică, pentru a se trezi a doua dimineață cu primar autohton? Într-o demonstrație de forță a presei, care e mereu cu două zile înaintea BEC în a găsi brambureala (ca să fiu amabilă) din sistemul de monitorizare și contorizare a voturilor, ba chiar și din voturile fizice, cum puteți explica de ce BEC respinge cererile de renumărare în Sectorul 1 și nu cheamă imediat un audit independent al întregului sistem (ODHR, IDEA, CoE și multe alte organizații internaționale oficiale ar fi perfect capabile să facă o misiune rapidă).  Cum putem explica faptul că tinerii, care v-au adus pe dvs la guvernare, nu mai au curaj să iasă în stradă, deoarece au fost copleșiți de amenzi inclusiv atunci când au vorbit cu dvs la schimbarea ministrului Culturii (au plătit scump onoarea, fiecare amendă e mai mare decât câștigă ei într-o lună), sau pur și simplu au comemorat, ca pe 6 mai, victimele accidentului din clubul Colectiv, doar pentru a primi ulterior o amendă? Cum putem explica de ce apelurile către ministrul Tobă ale mai multor ONG-uri prestigioase au rămas fără răspuns, și de ce mai este chestorul Tobă ministru, când nu e nevoie de nici o comisie pentru a arăta impostura examenului său de doctorat (Apud Joseph Stiglitz)?

Stimate domnule prim ministru,

Eu am fost și rămân convinsă de bunele dvs intenții, concretizate, printre altele, în faptul că membrii guvernului au semnat declarația de integritate (cel puțin, membrii inițiali ai guvernului, de la instalare încoace nu am mai primit nimic). Valoarea declarației s-a văzut în cazul Marian Munteanu, când a acționat ca un turnesol al faptului că respectivul candidat avea relații obscure cu cel puțin  un fost serviciu secret. Dar obiectivele noastre comune se îndepărtează pe zi ce trece mai mult. Mai întâi, a trebuit să renunțați la tot pachetul politic din programul dvs de guvernare, și nu o dată, de două ori, deși alegerile în două tururi și eliminarea pragului la consilii erau deziderate importante ale manifestanților de la Colectiv. Am explicat tuturor atunci că nu a fost vina dvs, nu ați putut mai mult, nu ar fi trecut guvernul. Pe urmă, cum e cu putință ca jandarmeria să se poarte iarăși ca înainte de Colectiv. Ce mă sfătuiți să fac? O colectă publică să plătesc toate amenzile? Avocați pentru a ataca fiecare din ele la tribunal? Chiar vi se pare normal ca unii să plătească pentru civismul lor în a ataca probleme create chiar de guvern, ca neorganizarea corespunzătoare a  alegerilor? Știu că sunteți ocupat și în Franța, dar nici noi nu stăm prea bine. Nu e normal ca în misiune ONU în Mexic eu să îmi sun avocații să se pregătească de luptă pentru ca să apere democrația în țara mea de baștină presupusă democratică. Iar hipsterii care au ieșit sâmbătă să protesteze aveau sigur și ei lucruri mai bune de făcut, fiind de meserie lectori, doctori sau filosofi academicieni. Nu mai vorbesc de oamenii care cu devotament au fost voluntari observatori în alegeri.

Dacă la lista asta de nerealizări se adaugă și alegerile locale, nu doar cu obișnuita rată de fraudă, ci și cu neinvestigarea ei, putem spune, fără greș, că toate obiectivele care meritau să avem un guvern tehnocratic, independent și obiectiv până la alegeri au fost ratate. Pentru că nu există nimic mai important, celelalte activități ale dvs fiind numai proiecte care urmează a fi implementate după noiembrie, decât cine câștigă alegerile. Iar dacă alegerile nu selectează oamenii care trebuie, printr-un complex de manipulări ale legii sau prin furt atunci toate eforturile dvs bine intenționate au fost zadarnice și ați contribuit la încă o țeapă dată publicului cu conștiință civică, din care nu avem un surplus. Nu uitați că precedentele două guvernări tehnocratice au adus încă un mandat Iliescu, deci au dat de fapt țara înapoi. Nu îi ascultați pe cei care vă spun că nu contează, că oricum depinde numai de dvs să rămâneți în fruntea guvernului, ci acționați așa cum ar trebui, adică obiectiv și dezinteresat. Nu puteți permite furtul la vedere, și nici neprofesionalismul. Nu ați putut să ne dați un ministru de Interne de calitate, acționați peste ministrul de Interne și redați încrederea în mecanismele democratice, domnule prim ministru, sau vă veți confrunta cu o implozie socială și morală fără precedent.

[1] http://www.contributors.ro/politica-doctrine/evidenta-statistica-confirma-suspiciunile-usb/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Stimate domnule Prim Ministru/ Dragă Dacian,

  1. ??????

    In alte articole parca se sustinea ca de fapt ar fi vorba despre vreo 250.000 de buletine de vot care nu ar iesi la numaratoare ?

    Reply
  2. AlinaP

    Sunt alaturi de dumneavoastra doamna Mungiu si la fel de revoltata de felul in care actioneaza acest guvern tehnocrat condus de domnul Ciolos. Se comporta exact ca un guvern politic, dominat de frica ca parlamentul ii va inlatura de la guvernare. Considerand cum au ajuns sa guverneze precum si prin pozitia “apolitica” pe care o au, aveau toate atuurile sa actioneze liber, convingator, fara teama, in interesul poporului. Domnul Ciolos nu e destul de ferm in pozitia pe care o are asa incat situatia ii scapa de sub control iar parlamentul condus de PSD in colaborare cu PNL continua sa decida pentru ei insisi si impotriva tarii. Se dovedeste ca decizia presedintelui Johanis de a forma un guvern tehnocrat in loc de a desfiinta parlamentul, a fost una gresita. Mergem cu succes din decizie gresita in dcizie gresita. Pana cand?

    Reply
    • ion

      “Se comporta exact ca un guvern politic”. Este un guvern politic, pana la urma. Orice guvern e politic, atat timp cat se bazeaza pe o majoritate politica in parlamentul politic ca sa nu fie demis politic prin motiune de cenzura. Nu discutam de extraterestrii.

      “aveau toate atuurile sa actioneze liber, convingator, fara teama”. Nimic. Niciun atu. Joaca pe sarma, incercand sa faca cat mai multe lucuri bune pana la toamna, dar fara sa fie rasturnati prin motiune de cenzura sau fara sa li se puna in carca decizii grotesc-populiste in parlament.

      “Se dovedeste ca decizia presedintelui Johanis de a forma un guvern tehnocrat in loc de a desfiinta parlamentul, a fost una gresita”

      Aoleu. Cum putea Johannis sa faca asta? Intra cu tancul in parlament si desfiinta parlamentul. Sunteti cam republicana, doamna. De la Ploiesti.

      Reply
  3. Dragos

    daca se creau anumite beneficii pt persoanele care merg la vot gen o zi libera sau orice altceva rezultatele la vot erau altele si erau mult mai benefice .

    Reply
  4. marks

    Bine scris,ca de obicei.Dar din pacate aceste rinduri nu vor ajunge la destinatar,adica la prim ministru.El are intentii bune ce de alfel si inca actualul sef de stat.DAR sunt altii,si nu putini,care conduc cu adevarat tara.Adica RSR SRL din pacate numele ei.Acestia sunt actionari,proprietari si care beneficiaza de toate cele bune din tara.Restu sunt ale(r)gatori,fraieri.Sincer ami pare rau dar nu se intrevede nici o schimbare la orizont,(eventual orizonturi rosii).

    Reply
  5. Dan Maracinaru

    Oamenii au nevoie de lideri charismatici pentru a se moviliza.Cu un líder charismatic se putea castiga Bucurestiul socotind ca acel líder ar fi putut determina sa vina la vot inca 10% din indecisi!
    Ciolos e un bun administrator dar mai mult nu! Romania are nevoie de un Che Guevara nu in sensul de revolutionar socialist ci de Caudillo al armatei ce asteapta sa fie formata pentru a Distruge un sistem care mentine Romania departe de lumea civilizata Soldatii acestei armate exista si asteapta!

    Reply
  6. maxxx

    De ce adresati scrisoarea deschisa domnului Ciolos? Scrieti DNA-ului, daca sinteti convinsa ca s-a intimplat o frauda electorala. N-o sa schimbati nimic in tara asta facind doar gesturi melodramatice. Nu conteaza prea mult nici Clotild Armand, nici scrisoarea d-voastra, deoarece romanii iubesc penalii. Daca nu ma credeti atunci numaratii pe cei ce-au fost alesi in functii de primari, unii dintre ei fiind in puscarie la data alegerilor. Chiar daca Clotild si Nicusor ar fi cistigat alegerile, ce s-at fi schimbat in Bucuresti? Unde sint oamenii lui Nicusor, oamenii aia integrii si gata de sacrificii serioase in interesul cauzei si a bucurestenilor? Va spun eu: nicaieri! Deci, Clotild si Nicusor s-ar fi adaptat terenului in care s-ar fi miscat si in timp foarte scurt ar fi devenit si ei niste clampai si niste spagari, la fe ca toti ceilalti. Romania este gata, e terminata d-na Pippidi, nu se va mai ridica vreodata din mocirla in care se balaceste deja de multe decenii, deoarece nu are si nici n-a avut vreodata oameni de calitate, Poporul asta e o mizerie, nici nu merita altceva.

    Reply
  7. Serban

    Încâ odatâ se confirmă că nu conteazâ cine ce voteazâ ci cine (scuzați cacofonia) numără iar Marc Twain care spunea “dacâ politicienii ar fi convinși ca votul contează l’ar desființa!”

    Reply
    • Serban

      Scuze
      “dacă politicienii ar fi convinși că votul contează l’ar desființa!” are perfectă dreptate.

      Reply
  8. Alex

    Sute de milioane de euro care au fost furati nu se vor mai putea recupera la bugetul de stat daca CCR ii vor face cadou hotilor !

    Reply
  9. Arion Iulian

    Trebuie sesizat parchetul.
    Este vorba de fraudă.
    Partea vătămată, adică oricine are un interes legitim, natural, imediat poate face denunţ pe baza acestui articol.
    Nu conţine niciun element care să-l încadreze ca denunţ calomnios.
    Aşadar, oricine a votat la o secţie în care pe buletinul de vot era dna C. Armand poate sesiza parchetul.
    După trecerea la democraţia directă, va reveni obligaţia procurorului în a investiga din oficiu corectitrudinea procesului electoral.

    Reply
  10. Paul

    Observatorii sunt remunerati cu cca 250 lei pt 18-20 ore de “observat”. Au luat banii și au șters-o ca apoi să aibă motiv să țipe că a fost furată D-na C.A. E urât să mințiți,mai ales în scris.

    Reply
  11. Kinga Toma

    Si in Oradea credem ca s-au furat voturi. Candidatul de la M10 a avut 2 voturi intr-o circumscriptie in care o familie mai mare de 2 membri adulti l-au votat. A depus contestatie si i-a fost respinsa. A fost si un candidat independent care crede ca a avut mai multe voturi decat cele ce i s-au declarat.

    Acesta era cel mai important lucru care il avea de pazit dl Ciolos: alegeri corecte!

    E intr-adevar treaba de tara africana sa nu poti organiza proteste din cauza amenzilor.
    Sa poti autoriza la politie, pentru a le putea face si sambata sau duminica.

    Reply
  12. Mary

    Intreb: ce rost mai are anchetarea lui Dragnea in dosarul referendumului ? Unde se observa diferența între Ciolos care supervizeaza fraudă si Dragnea care, se presupune, ca e fraudat de-a binelea ? Sa ma scuze justitia ca nu pricep deloc cu ce judecă de iese atat de strâmb cand vine vorba de lege. La unii se aplica si la altii nu. Probabil ca e oarbă din nastere si nu a vazut niciodată lumina adevărului. Daca societatea civila, în intregul ei, nu va determina renumararea voturilor asta inseamna moartea democrației in Romania.

    Reply
  13. petre

    Stimati oameni, colegi comentatori,
    multi dintre noi avem convingerea ca alegerile locale au fost manipulate, fie la numararea voturilor, fie prin influentarea alegatorilor. Totusi va anunt ca in contextul general noi suntem doar minoritatea. Rezultatul alegerilor, acea harta rosie pe care ati vazut-o in presa, este reala. Majoritatea populatiei alege asa cum a spus Dragnea ieri: PAINE (odata la 4 ani) nu catuse – acest simbol al unei justitii prea subtile pentru marea masa a votantilor. Aceasta majoritate fie se vinde individual pe o galeata sau pe promisiunea ca nu i se retrage ajutorul social, fie la pachet cu o intreaga comunitate. In comunitatile etnice distincte, se voteaza asa cum spune liderul. Si liderul colaboreaza cu partidul cu cele mai mai resurse si care-i ofera cel mai mult.
    Ca atare, am stabilit care e si ce vrea majoritatea acestei tari.
    Noi suntem minoritari. Nu este corect si constitutional sa lasam majoritatea sa decida? Nu asa spunea Nicolicea aseara- daca CC stabileste ca abuzul in serviciu (ca urmare coruptia) nu e infractiune, suntem noi mai presus de lege? Daca poporul vrea PSD, cine suntem noi sa protestam?
    Peste cateva luni va incepe cel mai mare jaf organizat al acestei tari, ultimul posibil. Nu numai ca hotii nu vor fi pedepsiti, dar majoritatea politica, trecuta prin experienta MCV si al DNA este pregatita sa legifereze orice forma de furt imaginabil din bugetul de stat, deci din buzunarul nostru si al europenilor, daca o sa mai avem parte de fonduri in viitorul context politic social-democrat.

    Reply
    • Codruta

      No… shi…? Daca majoritatea acceota PSD, inseamna ca e LEGAL sa se fure voturi? Ciudat rationament!!

      Pe de alta parte: de UNDE stiti ca, asa cum s-au forat in Setv. 1 (adica in inima unui oras suprapopulat samd.) nu s-au firat in TOATA tzara??!! In special la sate! Si apoi: CE e cu vizele alea de flotant puse pe buletine in ziua votarii??!!

      Reply
  14. cristi

    Robert Kaplan,actiune subersiva ale rusilor inseamna si forte care rastoarna guverne,farimiteaza partide si incearaca instabilitate politica.Hopaaa !!!

    Reply
  15. cuvinte

    Mult prea multe iluzii in privinta acestui om ales de sistem. Vacaroiu-ciorbea-radu vasile-isarescu-nastase-tariceanu-boc-ungureanu-ponta-ciolos si avem istoria distrugerii Romaniei in ultimii 26 de ani

    Reply
  16. alex

    sa-i fie rusine clotildei armand cand spune pe facebook ca pentru violentele de acum 25 de ani sunt vinovate “pnl si psd , urmasele fsn”. sediul pnl a fost incendiat de iliescu. aceasta clotilde armand ar face bine sa nu minta cu nerusinare si sa incerce sa falsifice istoria intr-un mod sinistru.

    Reply
  17. Alexandru

    Stimata doamna Pippidi,
    Nu ar trebui sa ne grabim sa denuntam frauda electorala pe baza unei singure corelatii. Aveti aici o analiza bazata pe o serie de analize statistice bivariate și multivariate ale rezultatelor oficiale de la aceste alegeri precum și de la două alegeri precedente, împerecheate („matched”) la nivel de secție de votare:
    http://www.openpolitics.ro/noutati/homepage/alegerile-locale-din-2016-sectorul-1-o-analiza-suspiciunilor-de-frauda-si-comportamentelor-de-vot-din-trecut.html
    Concluzia acesteia este ca suspiciunile de frauda nu sunt sustinute de datele empirice, victoria lui Tudorache fiind in mare parte explicat de tiparele de vot din sectorul 1.

    Reply
  18. Corina

    dACA ESTI patriot fa ceva si nu lasa sa se prapadeasca tara!! Anuleaza vanzarea PARCULUI Ntional retezat!! Este parcul national si nu putea fi vandut fara acordul POPORULUI!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *