Adrian Popescu

Statul isi recunoaste incapacitatea de a atrage fonduri europene Ministerul Mediului apeleaza la privati pentru expertiza in domeniu

Statul roman apeleaza din ce in ce mai des la consultanti si experti din firmele private, in speranta ca va mai putea salva ceva din fondurile structurale. Esecul in acest domeniu este vizibil, de vreme ce, in perioada 2006-2012, Romania a reusit sa absoarba doar 9,72% din cei 19,7 miliarde euro alocati de UE.

Ministerul Mediului a lansat recent o licitatie pentru gasirea unui consulant, ce va avea menirea, in schimbul sumei de 5,5 milioane lei fara TVA, sa asigure asistenta tehnica in vederea elaborarii aplicatiilor de finantare si pregatirea documentatiei de atribuire a contractelor de achizitii pentru proiecte de investitii in retelele de distribuire a caldurii centralizate din sapte orase: Bacau, Botosani, Focsani, Iasi, Oradea, Ramnicu Valcea si Timisoara.

Romania are alocate aproximativ 460 milioane euro pentru realizarea de investitii de mediu in sistemele de incalzire centralizata, iar din acesta suma circa 380 milioane euro sunt destinati pentru cele sapte orase.

Ministerul Mediului ar fi trebuit sa puna in aplicare un abitios program de investitii in retelele de incalzire din orase intitulat „Termoficare 2006 – 2015, Caldura si Confort„, ce are ca obiective atingerea unei eficiente de producere a energiei termice de 80% prin eliminarea pierderilor din transportul si reteaua interna de apa calda si furnizare de caldura si introducerea contorizarii in apartamentele de bloc si a centralelor termice.

Ca si in alte domenii, si acest proiect a intarziat sa fie pus in practica, in conditiile in care sistemele centralizate de incalzire urbana se confrunta cu o uzura fizica si morala a instalatiilor si echipamentelor, resurse financiare insuficiente pentru intretinere, reabilitare si modernizare, pierderi mari in transport si distributie, izolare termica necorespunzatoare a fondului locativ existent.

Jumatate din caldura centralizata se pierde pe traseu

Una din cele mai mari greseli facute de autoritatile locale si centrale dupa anul 1990 a fost lasarea in paragina a retelelor centralizate de incalzire, astfel incat oamenii au fost nevoiti sa isi puna centrale proprii in apartamente. Daca in 1989, existau 315 localitati cu sisteme centralizate de incalzire, in anul 2011 numarul localitatilor a scazut la 110.

Starea precara a retelelor de distributie a facut ca anul trecut din 16,5 milioane Gcal energie termica produsa, sa fie facturata doar 11,8 milioane Gcal, ceea ce reprezinta o pierdere de 30%.

Sunt si orase mari din Romania in care mai mult de jumatate din energia termica produsa se pierde in sistemul de distributie: Resita-55%, Brasov- 52%, Bacau-43%, Botosani-42%, Braila- 41%. O parte din aceste pierderi se reflecta in pretul mare al gigacaloriei, platit de catre populatie.

Confruntati cu preturi din ce in ce mai mari la caldura, multi oameni au apelat la debransari.

Potrivit statisticilor, in anul 1989, erau 1,8 milioane apartamente alimentate cu energie termica prin sisteme publice, in 2004 numarul a scazut la 1,2 milioane, pentru ca in anul 2011 numarul sa cresca la 1,4 milioane apartamente.
Criza economica din ultimii ani i-a facut pe oameni sa apeleze din nou la debransari: 59.035 de apartamente in 2010 si 70.432 apartamente in 2011.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Statul isi recunoaste incapacitatea de a atrage fonduri europene Ministerul Mediului apeleaza la privati pentru expertiza in domeniu

  1. Anghel

    Inca de la inceputul acestor programe cererile de finantare au fost elaborate de firme europene, avand ca ajutoare specialisti romani.
    Eu am participat la unul dintre primele, incepand cu martie 2000.
    Finantarea era din programul ISPA, iar comisiile de evaluare a ofertelor erau compuse exclusiv din experti straini, agreati de Brxelles.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *