Romania Curată

UPDATE Președintele a semnat eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a generalului lui Coldea

UPDATE 3 – Preșdintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a semnat eliberarea din funcție și trecerea în rezervă a fostului prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea. Șeful statului a declarat că trebuie prevenite și influența și implicarea serviciilor secrete în politică, și politizarea serviciilor secrete. El a chemat actuala majoritate PSD-ALDE să colaboreze pentru un control real asupra serviciilor și pentru urgentarea adoptării celor 12 legi considerate restante în domeniul securității.

„Este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în sistemul de securitate națională”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, considerând că toate aspectele discutate în spațiul public trebuie discutate și lămurite în Parlament.

UPDATE 2 – Președinția a confirmat, prin purtătorul de cuvând Mădălina Dobrovolschi, că directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a solicitat președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcție și că cererea a ajuns la Cotroceni.

UPDATE 1 – Preşedintele Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, a anunțat că a solicitat conducerii SRI să fie prezentă pe data de 25 ianuarie, ora 11.00, la Comisie, pentru a discuta despre cazul Florian Coldea şi despre bugetul instituţiei. La rândul său, Attila Verestoy, membru al comisiei SRI, spune că e nevoie de implicarea comisiei din care face parte pentru elucidarea aspectelor care au „zguduit” sistemul nostru de securitate.

***

Serviciul Român de Informații a anunţat că ancheta internă nu a relevat încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare din partea fostului șef operativ al serviciului și s-a propus repunerea în funcţie a lui Florian Coldea, dar acesta a cerut eliberarea din funcţie şi astfel va fi trecut în rezervă.

SRI precizează că a fost întocmit un raport, în urma verificărilor, care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea general-locotenentului Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.
„Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea”, se arată în comunicatul SRI, citat de News.ro.
Coldea a cerut însă, în cadrul aceleiaşi şedinţe, directorului SRI Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei. El ocupa funcția de prim-adjunct de aproape 12. „Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI”, precizează comunicatul.
SRI a anunţat, joia trecută, că desfăşoară o anchetă în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă, în prezent dispărut și căutat de Poliție după ce nu s-a prezentat la interogatoriu la DNA. Coldea a fost pus la dispoziţia directorului SRI, până la finalizarea anchetei, iar Hellvig i-a preluat atribuţiile.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de diverși politicieni cu probleme în justiție, printre care Elena Udrea și Traian Băsescu, dar scandalul a devenit acut după ce Ghiţă a afirmat că și-ar fi petrecut concediile împreună, în Seychelles, în 2010, şi în 2012 în Toscana, unde ar fi fost şi fostul vicepremier Vasile Dâncu. De asemenea, Sebastian Ghiţă a prezentat o fotografie în care susţinea că se află soţia sa şi soţia lui Coldea, la Disneyland. Afirmațiile lui Ghiță fac și obiectul unui dosar penal de abuz în serviciu, deschis de Parchetul General, în care deocamdată a fost audiat fostul președinte Traian Băsescu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *