Adrian Popescu

Spune si tu pe ce mai prapadesc primariile banii contribuabililor! Zeci de milioane de euro din bugete locale se risipesc in… iarba

In timp ce Guvernul taie banii din investitii pentru a-i directiona pentru masuri socialo-populiste, primarii din marile orase continua traditia cheltuirii veniturilor publice in contul unor proiecte ce nu reprezinta o prioritate pentru comunitatile locale. Romania curata a verificat trei orase la intamplare pentru exemplificare, singura regula fiind doar ca primarii sa fie din partide diferite. Monitorizand recente proiecte de investitii, am gasit risipa in toata regula.

La Craiova, Lia Olguta Vasilescu (PSD) vrea sa impanzeasca centrul orasului cu statui si bancute dupa modelul patentat de Sorin Oprescu; la Baia Mare, Catalin Chereches (PNL) cheltuie aproape 10 milioane euro pe locuri de joaca; iar la Alba Iulia, Mircea Hava (PDL) a alocat 5 milioane euro pentru iarba si flori.
In tot acest timp, periferiile acestor orase sunt mizerabile, multe strazi aduc mai degraba cu ulitele de la sate, iar constructia de locuinte sociale a ramas doar un plan pe hartie.

In Craiova vor fi instalate statui si bancute ca la Paris

Modelul Sorin Oprescu, care si-a centrat campania pentru noul mandat pe ideea refacerii catorva strazi din centrul istoric, pare sa o fi inspirat si pe Olguta Vasilescu, noul primar al Craiovei.

Pentru 66 miloane lei cu TVA (15 milioane euro), Olguta vrea sa refaca centrul istoric al cetatii din Banie, iar printre piesele de rezistenta se afla amplasarea unor statui fara soclu de marime umana ce vor imita mimi sau actori din comedia dell Arte, bancute dupa model parizian din anul 1850, iluminat cu lampadare ornamentale, fantani arteziene si modernizarea unui WC public.

Acest proiect nu include si refacerea cladirilor din centrul vechi, multe aflate in stare de paragina.

Un exemplu prost al modului in care se fac investitiile in Craiova este cel al garii centrale, modernizata in ultimii ani cu 4,5 milioane de euro. Proiectul nu a inclus insa si refacerea peronului din fata garii, astfel incat calatorii trebuie sa aiba mare grija pe unde calca, pentru a nu-si rupe picioarele in gropile de pe peron.

La Baia Mare, locurile de joaca costa zeci de milioane de euro

Dupa ce a facut valva in presa interna si internationala cu izolarea comunitatilor de romi prin construirea unui zid de beton, primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereces, a semnat un contract in luna septembrie cu trei sereleuri, in valoare de aprope 10 milioane euro, ce are ca obiect „achizitie echipamente de recreere si mobilier urban în Municipiul Baia Mare”. De fapt, este vorba de amenajarea unor spatii de joaca pentru copii.

Presa locala a relatat ca Primaria din Baia Mare a fost obligata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sa modifice caietul de sarcini al acestui proiect, deoarece el fusese conceput astfel incat castigatoare sa fie declarata firma Mondo Holding Concept, unic importator al unor echipamente cerute expres de Primaria condusa de Catalin Chereches. Aceasta firma a castigat de altfel peste jumatate din contractul atribuit de primarie.

5 milioane de euro pentru flori si iarba la Alba Iulia

Mircea Hava, primarul PDL al municipiului Alba Iulia aflat la al cincilea mandat, a alocat in urma cu cateva luni suma de 25 milioane lei cu TVA (5 milioane euro) pentru intretinerea spatiilor verzi din oras. Acesti bani vor intra in conturile unor societati private, Primaria motivand ca nu are specialisti care sa taie iarba si sa intretina florile. A devenit deja o practica in Romania ca primariile sa desfiinteze departamentele proprii de intretinere a spatiilor verzi, iar contractele sa fie diretionate catre firme prietene.

Va invitam sa continuati lista de exemple! La voi in oras in ce anume a “investit” primarul fondurile publice?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Spune si tu pe ce mai prapadesc primariile banii contribuabililor! Zeci de milioane de euro din bugete locale se risipesc in… iarba

 1. Nicolae George

  Nu numai ca se fac investitii inutile si nu se aproba investitii solicitate de cetateni dar mai tot ce se face pe spatiul public pare sa fie conceput si realizat fara interes si preocupare pentru costuri minime, protectie antivandali, intretinere-reparatii si durabilitate.
  Cateva exemple din Bucuresti:
  1. Pistele pentru biciclisti de pe bd.Elisabeta (discontinue, neracordate la borduri, vesnic ocupate, etc.)
  2.Terminalele electronice pentru informarea cetatenilor si turistilor (prost plasate, nefunctionale, neactualizate, fara instructiuni de folosire, inutile)
  3.Cosurile de gunoi, panourile de afisaj, cabinele telefonice (usor de furat sau vandalizat)
  4.Bancile din parcuri (din lemn si cu emblema metalica a orasului – ambele materiale fiind foarte cautate de hotii nostri)
  5.Bordurile si asfaltarea (schimbate/ refacute absolut INUTIL doar pentru a mai trece niste bani dintr-un cont in altul)
  6.Cabinele WC-urilor ecologice (rare, nesemnalizate, neintretinute, blocate cu lacate, etc.). Ne trebuiau insa cabine WC automate, ca la Paris, si ele desigur prost sau deloc inretinute, rare, prost amplasate
  7.Iluminatul public (cabluri si lampi furate, becuri slabe, stalpi lipsa, fara studiu stiintific privind puterea electrica a becurilor determinata de intensitatea luminoasa necesara in zona). De exemplu, pe str.Popa Tatu, intre str.Berthelot si Mircea Vulcanescu sunt doar 3 locuri de lampa cu becuri chioare, la intersectiile cu str.Transilvaniei, Temisana si Berthelot. Intre str.Transilvaniei si Vulcanescu cablurile au fost distruse/ furate complet in timpul marii refaceri a strazii in 2009-2010 nefiind inlocuite nici pana azi, chipurile din….lipsa de fonduri pentru investitii! Se pare ca nu conteaza pentru edili suferintele si blestemele cetatenilor din zona!

  Reply
 2. Nick Sava

  Domnilor, nu va cred! Cit timp acesti primari (si altii) sunt votati se re-votati, inseamna ca locuitori au EXACT ceea ce cer! Cea mai mare misticare a fost (si este) cea cu „proiectele Elenei Udrea”: sali de sport, patinuare, terenuri de fotbal, piscine, gondole, „parcuri in padure”, Pentru care fostul ministru este una din cei mai detestati politicieni romani. In realitate, absolut toate aceste proiecte locale au fost initiate si facute de administratia locala – indiferent de partidul de care apartine. Ministerul nu a facut altceva decit sa deconteze cheltuielile facute de primari si presedinti CJ. Este simplista si afirmatia ca Min Dezv. a dat bani (numai) „primarilor pdl”. Printre altele, „parcul in padure” apartine unui primar PSD :-) Iar deturnarea fondurilor de dezv in Dobrogea/Cta este deja de notorietate publica.

  Reply
 3. Nicolae George

  Banii contribuabililor ajunsi in primarii se irosesc si prin INEFICIENTA si RISIPA cvasi generale ce se pot constata pe santierele edilitare (de exemplu cel din str.Berzei), prin :
  – saparea/ acoperirea de gropi si santuri in mod repetat, in acelasi loc si aceeasi zona, fara nicio corelare a actiunilor, probabil doar pentru ca unii sa-si faca de lucru si sa justifice banii incasati
  – irosirea timpului de lucru de catre muncitori (care-si incep ziua de lucru band cafele si stand la suete, fara a mai socoti pauzele lungi si dese!!!), conform modelului patentat de sefii lor. Probabil ca au si ei dreptate atunci cand unii lucratori sustin ca nu sunt platiti, conform zicalei din epoca de aur „NOI NE FACEM CA MUNCIM INTRUCAT EI SE FAC CA NE PLATESC!”
  – furatul si comercializarea materialelor de constructii in favoarea propriilor buzunare
  – functionarea continua a motoarelor utilajelor de teren (ce polueaza masiv sonor si olfactiv zona), chiar daca nu fac nimic, astfel incat timpul de lucru efectiv nu cred sa depaseasca 30%
  – accesul liber si nestingherit (de ce sa mai cheltuiasca cu imprejmuirea santierelor ??? desi este o cerinta legala!!) al hotilor de metale si caramizi fata de care IN ROMANIA politistii dar si justitia manifesta o incredibila blandete..Asta inseamna POLITICALLY CORECT la noi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *