Anda Mețac

Scrisoarea întâi despre cum să ne spălam pe mâini cu educația

În context de COVID-19, cea mai răspândită informație medicală a devenit cea legată de spălatul pe mâini, definiția acestui act putând fi descris ca “una dintre cele mai bune modalități de prevenire a bolilor și, în același timp, de stopare a răspândirii germenilor de la o persoană la alta și în comunități, de la locul de munca acasă și invers.”

Cam asta s-a întâmplat și la nivel national cu educația. Desi cunoșteam problemele discutate de ani de zile, care în fiecare an ca un virus s-au dezvoltat din ce în ce mai puternic și au ajuns să formeze tulpini din ce în ce mai diferite și rezistente (bullying, agresivitate elev-profesor, analfabetism funcțional etc), nici până în ziua de azi nu ați găsit vaccinul din educație. Ba mai mult, virusul va continua să se răspândească, deoarece alaturi de toate problemele cunoscute, există focare care ne condamnă la un scenariu nefericit.

Dacă ar fi să continui comparația, toată lipsa de infrastructură a fost considerată o banala “răceală” dezvoltata de sistemului imunitar… pardon, educativ!

Și, după ce ați realizat gravitatea, ați impus măști obligatorii pe care ghiciți cine le cumpără de ani de zile? Pacienții.

A se simți metafora dintre actuala propunere legata de învățământul online, fondul clasei, strângerile de fonduri la nivel școlar și toate masurile ilegale apărute din necesitatea faptului că adevărații actori nu își fac treaba. Să nu înțelegeți greșit că le încurajez, din contră! Dar înțeleg psihologia din spatele lor având în vedere că de ani de zile v-ați obișnuit să ne lasați părinții să ne renoveze clasele, să ne lașați profesorii să găsească metode cum să “rupă” din ore că să ne mai învețe ceva interesant nu doar materia învechită și cum am ajuns noi, reprezentanții, să fim rebelii „din umbra marelui urs”.

Până la punctul în care am obosit și spunem stop!

Ne-ați blocat într-un sistem învechit în care voi v-ați jucat și de 3 ori într-un an în funcții. Iar acum, când scoala se suspendă timp de 2 luni, ați blocat o generație tânără pe care o aburiți cu comunicate de presă ieftine, repetabile și soluții 0.

Dacă voi ați da acum examenul de Bacalaureat, v-aș ruga la subiectul II să scrieți un text de 100-120 de rânduri în care să vă exprimați opinia despre cum considerați voi că se pot îmbunătăți lucrurile REAL în învățământ, poate, poate, prindem idei.

Iar la matematică, să adunați în toți anii aceștia cât a însemnat PIB-ul pe care l-ați aplicat tot REAL în educație.

Dar ne întoarcem la spălat pe mâini.

Draga minister,

Datorită pandemiei, vreau să vă invit la o plimbare.

Când? După 15 mai, 2020.

Sunt deja în a patra săptămână de învățământ online, la distantă, care se desfășoară în condiții bune pentru mine, studentă la medicină anul al doilea. Iar dacă nu aveam posibilitatea, universitatea mea punea la dispoziție cel puțin 2 programe de achiziționare a device-urilor pentru a urma aceste cursuri.

La un click distanță, încă de copil, aveam acces la (aproape) țoață informația cunoscută în acel moment de către ființa umană. Am avut privilegiul să mă nasc într-o familie cu capacitatea să mă șustină și să mă învârt în medii cu colegi în fața cărora nu m-am simțit aproape niciodată în inferioritate.

La nici măcar 5 km de mine, se află cartierul „Craica”, după cum îl numea un articol cu ceva ani în urmă „emblema de promiscuitate și violență a unei comunități discriminate”. Un adevărat focar al pandemiei în educație. Iar la nivel național situația stă mult mai grav. Aceasta este doar una dintre pungile de sărăcie ale unei țări UE. Vorba veche, avem noi Africa noastră acasă… O comunitate izolată cu peste 750 de familii. Cu elevi care nu au auzit de smartphone, tabletă și ZOOM meetings, temă pe whatsapp.


foto: Vice.ro

Acum, că am stabilit locația, vă invit să faceți o vizita până la Baia Mare și să le explicați aici cum sta cu învățământul preuniversitar online obligatoriu.

Vă rog să le explicați lor cât de important e învățământul și cum găsiți soluții pentru binele lor. Cum experții voștri în educație se luptă pentru binele lor de ani de zile. Și cum, bineînțeles, le-ați creat programe și posibilități fără discriminare și cum sunt la egalitate cu ceilalți elevi din țară și au acces la învățământul românesc de „calitate”.

Și cu spălatul pe mâini pe care îl faceți voi cu educația.

V-am dat și o idee bună de loc de poză pentru campania electorală. Garantez că batem multe județe la background pentru poze de șoc. Săpunul îl pun eu la dispoziție, solid, lichid, antibacterian.

Legenda după voi ar zice că până și Insula Creta a fost cumpărată din fondul clasei. Luați cu apă.

Până atunci, eu dum spiro, spero.

Anda Mețac este coordonator al proiectului Școli Curate în județul Mureș, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și fost reprezentant al elevilor la nivelul jud. Maramureș. A fost președinte al Consiliului Județean al Elevilor Maramureș și a fondat ulterior Asociația Elevilor din Maramureș (AEM).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Scrisoarea întâi despre cum să ne spălam pe mâini cu educația

  1. G

    Pentru că studiați medicina, pot să vă spun unde-i doare de educațiune pe andrisanții scrisorii dstră deschise: dorsal, superficial, episodic, cam la 4 ani o dată, cel mult.
    Unele bătălii, trebuie să acceptăm că sunt pierdute. Cele mai multe se pierd pe la 12 ani. După aceea, se pot administra oricâte tablete, dar degeaba. Cu stomacul lipit mai mult de coloană decât de tăblia băncii de la școală, cu unghiile negre și frigul în oase, toate intențiile bune de activități creative online capătă un aer de ridicol.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *