Romania Curată

Șpăgile pentru conducătorii Universității din Oradea: Icoane, bijuterii și…încălțăminte

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, decanul Facultății de Științe Socia-Umane, Floare Chipea și alte două persoane au fost reținute de DNA pentru acuzația de trafic de influență și luare de mită. Potrivit procurorilor, rectorul ar fi primit bunuri în valoare de 3000 de lei constând în două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum și o cravată bărbătească, în timp ce decanul ar fi luat bunuri și servicii de 8.640 de lei (plata unor materiale și a manoperei unor lucrări de renovare a locuinței), bijuterii din aur și o pereche de ghete.

Iată ce spun procurorii în comunicatul dat publicității:

”În calitate de decan al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea,  în perioadele iunie – august 2015, respectiv în cursul ianuarie 2016, inculpata Chipea Floare a primit de la inculpata Dindelegan Camelia Maria, cadru universitar,  cu ajutorul lui Dindelegan Vasile Marin,  foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în

  • plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului,
  • bijuterii din aur
  • o pereche de ghete

Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei  Chipea Floare că îşi va exercita influența asupra directorului departamentului de psihologie, a consiliului facultății, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor univeritar, să fie avizată comisa de concurs  și să fie validat concursul.  Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul  să fie aprobat,  lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administrație şi apoi ea,  în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar.

La rândul său, în calitate de rector al Universității din Oradea, inculpatul Bungău Constantin a primit, la datele de 08.12.1015 și 19.01.2016, de la inculpata Dindelegan Camelia Maria, cu ajutorul soţului,  Dindelegan Vasile Marin,  foloase  în  valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească.

Bunurile  respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că îşi va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio – Umane, Chipea Floare, a directorului departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încît postul didadctic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfăşoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector al Universității din Oradea, respectiv, să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post și să îi acorde  titlului didactic de profesor universitar.

Similar, la datele de 10.12.2015, respectiv 26 – 27.01.2015, inculpata Dindelegan Camelia Maria a dat unor membri  ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea, mai multe foloase, astfel încât aceştia să  îndeplinească  acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menționată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președintele comisiei.

Foloasele destinate rectorului, decanului şi o parte dintre foloasele destinate membrilor ai comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obţinerii avizelor şi a aprobărilor necesare şi a desfăşurării în bune condiţii a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soţului său Dindelegan Vasile Marin.”

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Șpăgile pentru conducătorii Universității din Oradea: Icoane, bijuterii și…încălțăminte

  1. Usual

    nu ne spuneti nimic nou.. Aratati-mi un loc unde nu se practica asa ceva.. A.., poate doar la sate.. As putea aprecia ca a fost o atentie foarte modesta. Parintii nu au curaj sa vorbeasca despre asta decat daca sunt saraci si nu pot contribui.. Altfel, este o intelegere tacita, in care se spera ca ori va fi avantajat la note copilul, ori nu se va lua nimeni de el, doar pentru ca nu a platit cotizatia..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *