Romania Curată

Sorin Oprescu, reținut pentru mită. Cerea 10% din contractele acordate

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro. Procurorii l-au încătușat pe Oprescu în urma denunțurilor a patru persoane. Procurorii l-au prins în flagrant.

Redăm comunicatul DNA:

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.“

Sorin Oprescu va fi prezentat astăzi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii fac in această dimineață percheziții în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv la locuinţa din Ciolpani a lui Oprescu, la Primăria Capitalei, Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti”.

Sorin Oprescu are un teren intravilan în Ciolpani, judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, şi un teren de 500 de metri părtrați intravilan în Predeal. În Ciolpani, primarul Capitalei deţine şi o casă de locuit, de 480 de metri pătraţi. Oprescu mai are şi un apartament de 172 de metri pătraţi în Bucureşti.

Potrivit declaraţiei sale de avere, primarul Capitalei deţine obiecte de artă de 57.000 de euro, obiecte de cult de 9.000 de euro, şi bijuterii, ceasuri şi aparate electronice de 25.000 euro.

În conturi, Oprescu are 156.671 de lei şi 32.800 de dolari. În declaraţia sa de avere, primarul menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 lei şi 20.500 euro.

Citiți mai multe despre corupția din Primăria Capitalei:

Solomon Wigler a fost ARESTAT. “Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?” Consilierul se folosea de numele lui Oprescu ca să ia mită


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Sorin Oprescu, reținut pentru mită. Cerea 10% din contractele acordate

 1. marius

  in mafia pnl-psd din sectorul 6 oare cind intra DNA-ul ?!!! Ne-au distrus mafiotii astia politici in sectorul asta calamitat, se fura si se distruge aici ca la balamuc si nu vede nimeni nimic

  Reply
  • marius

   s-a ajuns ca locatarii si asociatiile sa fie amenintati cu moartea, puscaria sau distrugerea autoturismelor de catre angajatii primariei daca se opun distrugerii spatiilor verzi in favoarea betonarii pentru lucrari deja contractate la care s-a luat deja spaga

   Reply
 2. chip de lut

  eu ma bucur foarte mult ca l-au prins in flagrant, dar intrebarea e ce se intampla mai departe? daca ii dau doar 6 luni de inchisoare, nu se rezolva nimic….scrie si el o carte si apoi se bucura mai departe de ce a furat…ar trebui sa-i fie confiscata toata averea…

  Reply
 3. Petrache Lupu

  Nu ii mai satura nimeni de bani si cand credeam ca acest primar va fi cinstit si corect,dar pana la urma si Oprescu a dat cu stangul in dreptul ca dora no fi el mai ceva decat alti primari care sau rotit pe la Primaria Capitalei,tentatia fiind mare.Asa ca tovarase primar pentru ca numai asa meriti sa ti se spuna sa ai armata usoara pana la liberare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *