Alina Mungiu-Pippidi

Soferul si casa RA-APPS a liderului alternativ Mihail Neamtu

Mihail Neamţu explică pentru Money Express ce sacrificii a făcut intrînd în politică:

“Aveam un grant al Academiei Române care îmi asigura un post căldicel, cu șofer, casă de la RA APPS. Mai aveam un post de director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam călători oricând la orice hotel de patru stele din Europa.“ (detalii aici)

Să ridice mîna cine dintre fericiţii cîştigători ai granturilor Academiei mai primeşte casă RA-APPS şi maşină cu şofer. Nici preşedintele acestei instituţii nu se bucură de amîndouă, că nu a lucrat la campania electorală pentru putere. Să ne explice onor conducerea IICCMER şi preşedinţia României, în subordinea căreia se află, cum îşi permite un hotel de patru stele oriunde în Europa, ştiut fiind că Uniunea Europeană a limitat pe funcţionarii săi la doar 100 de euro pe noapte, cu alte cuvinte, trei stele. Că îl cazează pe dl Tismăneanu la vila Lac2 a lui Ceauşeşcu, hai, deşi costă şi asta, nimic nu e gratis. Dar chiar în altă ţară? Sîntem mai bogaţi decît Comisia Europeană? E vorba de anul 2011, an de austeritate bugetară. Ce paradis era in sectorul public, va dati seama, in timp ce noi ii plingeam ca le-au taiat salariile cu 25%.

Ce promisiuni s-or mai fi făcut independentului Neamţu să abandoneze aceste mari avantaje, nu ştim, dar ele au fost, că altfel nu ar promite la rîndul lui, cu tot atîta aplomb, funcţii în stat unora şi altora. Noroc că, deşi grădina lui Dumnezeu e mare, fraierii nu trebuie să caute departe pe unii mai deştepţi ca să îi fraierească… Nici liderii politici o publicatie in care sa dea măsura marii lor inteligenţe…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Soferul si casa RA-APPS a liderului alternativ Mihail Neamtu

 1. Florin Iaru

  Fabulos. Nu, nu descoperirea e fabuloasă, ci mărturisirea! Într-adevăr, un post anticomunist e o garanţie pentru o viaţă (mult) mai bună. Aş fi curios dacă Marius Oprea a avut vreodată aşa ceva! :) Cred că şi el a rămas cu gura căscată!

  Reply
 2. Liviu Giosan

  Mihail Neamtu-Dumnezeu…

  Pana mai deunazi il avea, smerit cum il stim, pe dumnezeu in gura tot timpul…

  acum a descoperit deliciile imparatiei pamantesti :)

  Reply
 3. Laura

  Chiar as vrea sa vad si eu o lista cu functionarii publici si/sau institutiile publice care au dreptul la masina cu sofer. Si sa vedem daca suntem mai aproape de India (unde adjunctul de substitut de primar de sat are masina de serviciu) sau Danemarca (unde cred ca sunt cam 20 de masini de servicu in total …)

  Reply
 4. Gabi

  Neamtu habar nu are pe ce lume traieste.. Nicio institutie publica din Romania nu poate plati angajatilor hotel de 4 stele, iar cei care obtin granturi ale Academiei nu au sofer si casa RAAPPS. Afirmatiile sunt cel putin aberante, ma mir ca le ia cineva in serios. Din contra (@ F Iaru), Marius Oprea chiar a avut casa RAAPPS si deplangea la sfarsitul mandatului pierderea ei: http://www.cotidianul.ro/marius-oprea-da-in-judecata-guvernul-si-se-teme-ca-va-fi-aruncat-din-casa-de-oamenii-lui-boc-109229/

  Reply
 5. alinamp

  laura, buna idee. O sa o propun indicator n mecansimul de monitorizare al Comisiei Europene la care lucrez, nr masini serviciu/birocrati, sau buget alocat masini/buget operational. Cultura privilegiului ramine -cum se vede- motivatia nr 1 a intrarii in politica…

  Reply
 6. Claudia P.

  Neamtu este tipul de ”lider”, ”antreprenor” caracteristic pentru răzbătătorii de genul lui. Deseori se contrazice singur și iată propriul subconștient îl trădează. Încă n-a ajuns acolo unde și-a propus și deja se simte îndreptățit la case de la stat, hoteluri luxoase și mașini de protocol. Dacă va ajunge vreodată la putere îi propun să ofere case și mașini tututor cercetătorilor de la Academia Română.

  Reply
 7. gheorghita zbaganu

  Neamtu bate cimpii. Seful meu a fost vicepresedintele Academiei si tot nu avea asemenea facilitati. Delireaza, ca de obicei.

  Reply
 8. rodicaC

  @Gabi
  confirm ca marous oprea a fost primul care a avut casa RAAPPS, era amic cu Taricanu, fara el nu se infiinta IICCMER si nu se dadeau banii. Marius nu ave acasa in Bucuresti. Cind s-a schimbat regimul Tismaneanu i-a luat si institutu, si casa, si a dat pe la acolitii lui care ajutasera in campnaie, Neamtu de ex.

  Reply
 9. Marius

  Oprea a avut intr adevar casa de la RAAPPS, insa in calitate de consilier al primului ministru, nu datorita functiei de la IICCR. In rest, gura pacatosului, adevar graieste. Pentru neavizati: exista numeroase cai prin care se pot eluda limitele bugetare in ceea ce priveste cazarea si deplasarile. Cu siguranta Oprea ar ramane cu gura cascata daca ar stii cum veleitari spoiti, precum Neamtu mihail, Cioflanca adrian, Otoiu damiana sau Iacob bogdan, au stors bugetul institutiei prin curse trans atlantice sau cazari de top…
  Cazarea la vila Lac 2, cumulata cu „stagiul” estival pe care tismaneanu il petrece in Romania in fiecare an, sleieste bugetul unei institutii care, asa, ca fapt divers, aproape ca nu are fonduri pentru proiecte. Aceasta institutie supravietuieste exclusiv prin fonduri externe, care ii provin in virtutea relatiilor asigurate de catre conducerea precedenta si sustinute competent de catre tinerii care lucreaza acolo. Baietii se zbat in cercetare, si nu numai, cu fonduri minime, desi personaje „profetice” precum neamtu mihail si toti ceilalti au descins in manunchi ;) acolo, precum Mussolini asupra Romei, anuntand intrarea intr un nou „ev” al competentei. Dirijati de tismaneanu, tot ce au facut a fost sa conduca in anonimat si sa capuseze de fonduri aceasta institutie.
  P.S. Dupa ce a venit cu un sacou, o camasa, o pereche de blugi si un rucsac elvetian, Neamtu a parasit corabia intolit in Ralph Lauren si pregatit pentru un pot mai mare.
  P.P.S. Vorbim despre acelasi individ, cainat acum cativa ani de doi dintre „apostolii intelectuali ai neamului” – liiceanu si plesu – pe un post de televiziune, la ora de maxima audienta, din cauza inechitatii sistemului autohton care nu are abilitatea de a si absorbi „mintile stralucite” formate in occident. Era somer si „rupt in coate”. Acum e doar unul dintre „cei multi”. king s college, domnilor… auguri, mihail neamtu!

  Reply
 10. Laura

  E un indicator foarte bun, dar din pacate destul de usor de trisat. Imi aduc aminte ca am folosit ceva similar in Bangladesh prin 2003 – bugetul de masini / bugetul de salarii (salariile erau locked cu IMF-ul). Dupa un an, jumatate din masini au trecut la ministerul apararii, al carui buget nu era auditabil, iar bugetul de masini al fiecarei agentii a devenit „interagency cash transfers”. Ne-a trebuit luni bune sa intelegem ce s-a intamplat.

  Parerea mea e ca indicatorul e chiar bun daca agentia de colectare/raportare a datelor e reliable. Altfel ….

  Reply
 11. cornel

  Acest neamtu, este un hibrid, portaltoiul este basescu (a venit primavara), cu altoiul otv-diaconescu, ingrasamantul artificial este asigurat de un sfertointelectualism.
  Ce senzatie degaja, este ca este un apropiat ,,spiritual,, de exconsilierul prezidential/exmin. munci, pe cale de consecinta CREATIE de laborator.

  Reply
 12. aura

  Apropo de Vila Lac 2, n-am inteles niciodata de ce partidele folosesc imobilele din protocolul de stat pentru a-si tine intrunirile. Permite legea asa ceva?

  Reply
 13. Mihail Neamtu

  Buna ziua.

  Rastalmacirea e intotdeauna opera imaginatiei. Minciuna e insa semnul caracterului josnic.

  Niciodata nu am avut casa primita de la RA-APPS, desi as fi putut, in functia de director stiintific al IICCMER, sa dispun de o locuinta de serviciu (asa cum a fost cazul dlui Marius Oprea).

  Tarifele privind deplasarile si cazarile tuturor angajatilor IICCMER (nu doar directorul stiintific) sunt fixate de Guvernul Romaniei.

  M-as astepta ca reprezentantii societatii civile sa comenteze absenteismul cras al parlamentarilor de la Putere sau Opozitie, nu faptul ca un anonim a refuzat sa obtina anumite privilegii pe care functia vremelnica i le-ar fi permis.

  Mihail Neamtu, Noua Republica

  Reply
 14. misu jamie

  E ca in bancul cu Ivan si masina Lada primita de la partid: nu era Lada, era bicicleta si nu i s-a dat, i s-a furat. Deci avea dreptul la casa de la RAPPS, dar nu s-a folosit de acest drept. A renuntat la Grant-ul de la Academia Romana si si-a dat demisia din functia de director.
  Parca acest sit se ocupa de politicienii care nu se dau dusi din functii desi sunt incompatibili sau incompetenti. Ori de aceia care beneficiaza efectiv de case de la RAPPS, desi n-au (sau nu mai au) dreptul de ani de zile.
  Neamtzule, ce naiba, mai baiatule, mergi la RAPPS, ia o casa cu japca si baricadeaza-te in ea! Poate atunci devii demn de lauda.

  Reply
 15. Iacob

  @Mihail Neamtu: Niciun grant al Academiei nu-ti asigura masina cu sofer si casa RAPPS. Si stiu despre ce vorbesc.
  Doi, tu ai zis ca ICCMR iti platea cazarea la orice hotel de 4 stele din Europa. Daca e adevarat, atunci sunteti penibili cu anticomunismul vostru bugetar.

  Reply
 16. Biris

  Incredibil cat apetit avem sa sarim la gatul oamenilor! Cati dintre cei care comentati aici il cunoasteti pe omul asta? Cati dintre voi aveti generozitatea sa investiti timp si energie in ceva in care credeti ca poate schimba in bine si viata altora? Nu v-a trecut oare nici un moment ca aveti nevoie de oameni ca Mihai? E usor sa carcotesti, infinit mai greu este insa sa pui osul la treaba…

  Reply
 17. aradeanul

  Cetatene Neamtu, e citatul inexact? Ca il vad publicat pe Money Express? N-ati spus asa? Dezmintiti atunci! Dar nu e vina ziaristului, nu? Ati dat drumul la pasarica, si acuma e vina societatii civile ca nu se uita in alta parte. Ba se uita- e pagina plina de dalmatienii USL, PDL, etc. Dar si dta esti tot un dalmatian, unul mai precoce si mai ipocrit ca alti…

  Reply
 18. john - for Biris

  la treaba de a face rost de o casa RAPPS? sau a te lauda cu una la care ai renuntat, desi zici ca nu o aveai? Neclar…

  Reply
 19. Emil Stoica

  pt. Biris:
  intrebi: „Cati dintre voi aveti generozitatea sa investiti timp si energie in ceva in care credeti ca poate schimba in bine si viata altora?”
  Raspuns: cam toti :)

  Reply
 20. adrian

  articolul buclucas cu citatul exact provine de pe siteul Noua Republica, ca altfel ma indoiesc ca are Money multi cititori pe aici…Il puteti vedea la rubrica In media…

  Reply
 21. Gorj

  draga domnule Biris, chiar daca va apreciez, ce faceti dvs la firma e totusi o actvitate profit. Ma alatur lui Emil Stoica spunind ca aici sint oameni ca Alina Mungiu care au dedicat ani de zile cu generozitate fara sa ia nici un ban si voluntari ARC mai putin celebri care fac la fel…noi cistigam procese cu RAAPPS in vreme ce dl Neamtu se lauda ca are relatii cu ei…nu stiu cum de avetic urajul sa suneti ca noi nu facem nimic si dvs, da

  Reply
 22. Liviu Giosan

  O simpla intrebare pentru domnul Neamtu: o norma de profesor intreaga presupune responsabilitati. Cum gasiti timpul sa la onorati in iuresul infiintarii unui partid care presupune prezenta in diferite colturi la etarii, la diferite evenimente, la numeroase emisiuni de televiziune? Cat timp dedicati pentru responsabilitatile de profesor? Cum jonglati prezenta la cursuri, pregatirea acestora, mentoratul studentilor, cu activitatea politica?

  Si o simpla propunere: o politica onesta presupune transparenta fondurilor si donatiilor catre partide. Daca nu aveti deja, va propun sa faceti accesibil pe net donatiile cu numele donatorilor unde este posibil si o motivare pentru unde nu este posibil. Daca aveti asa ceva, va rog sa ne indicati unde aceasta info poate fi accesata.

  Reply
 23. victor dutescu

  Este penibil si jenant cu un individ de cea mai joasa speta morala,si nu intelectuala, se lamenteaza ca a renuntat la cateva privilegii ( locuinta de serviciu, masina de serviciu ), in realitate a profitat cat a putut din fenomenul Baconski

  A incercat marea cu degetul ca asa zis fondator al Miscarii Noua Republica, in realitate este un detailist de idei, proverbe si snoave, care umbla cu agenduta cu el, stil maranguta si un cartof anii 1970 Restaurant cina la bucarie spre tomberon, doar doar il baga cineva in seama, unii zic ca se vinde intelectual si pe o ciorba de burta.

  Ca profil uman numitul Mihail Neamtu, reprezinta definitia in faza critica a frustarii si isteriei, care in general da nastere la dictatori stil presedinti de asociatie de locatari care invitati la televizor se prezinta imbracat intr-un tricou inscriptionat ‘ CHE GARGARA ‘ de pe care curge vopseaua fiind incalcat cu tenisi chinezesti de contrabanda.

  De la membrii pseudo organizatiei noua republica, au fasait o serie de informatii ca MICHAEL THE GERMAN BOY le are cu smenu pe la membrii, adica este iute la imprumuturi si uita sa le restituie.

  Neamtule, cu tine in frunte s -a ales prafu de Noua Republica, poate iei avionul pana in Congo si te apuci de pacaleli cu oglinsoare si sarmulite, ca la smecherii esti mai bun ca Iosefini.

  Reply
 24. Anton G.

  Nu pricep rolul acestui rticol. Domnul Neamtu este atacat fiindca a spus ca a ales sa nu beneficieze de anumite avantaje de care, crede dinsul, ar fi putut sa beneficieze ?
  Este un caz de coruptie ?

  Reply
 25. Elena

  Si eu am un grant al AR! Oare mie mi-or fi dat teapa (ca la mine in contract sunt niste conditii destul de dure privind decontarile si exclusivitatea pe care le-o acord pe timpul bursei)?! Cine este baiatul asta, ce cerceteaza?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *