Romania Curată

Societatea civilă vrea reformă electorală ACUM!

UPDATE (4.12.2015): Numărul asociațiilor și grupurilor civice care solicită reforma electorală a ajuns la aproape 70. Acestea solicită scăderea pragului electoral, alegerea primarului în două tururi de scrutin și schimbarea regulilor de radiere și de finanțare a partidelor (vezi aici sau mai jos). Au semnat până acum aceste cereri (lista este deschisă, cine dorește se poate alătura aici):

Academia de Advocacy, ActiveWatch, Academics Stand Against Poverty Romania, Activiști Fără Frontiere, AEGEE Bucuresti, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Alianța România Curată (ARC), Alpin Club Carpatic, Asociația Arta Capoeira, Asociatia Civicus Romania, Asociația Copyratul Român, Asociatia Dorna Tismana, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, Asociația ECO-MEDIA, Asociaţia Elevilor din Constanța, Asociatia Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova), Asociația „Institutul Verde”, Asociatia Mentor Cluj, Asociația Miliția Spirituală, Asociaţia pentru Apararea Drepturilor Tinerilor Valcea, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitara Nehoiu, Asociatia pentru Integrarea Tinerilor Dezavantajati, Asociația PrimaNatura, Asociatia RYMA (Revolutionary Youth Movement for Arts) , Asociaţia România Vie, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, Asociația Sens Pozitiv, Asociatia Sfera Timisoarei, Asociatia de Sprijin si Intrajutorare Solidaritatea, Asociatia Studentilor din Facultatea de Fizica din Craiova , Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS), ASTCM – Asociația Studenților si Absolvenților TCM din Iași, CELISEA Tulcea, Centrul de Afaceri si Politici Comunitare Din Romania, Centrul de Asistenţă Tehnică pentru ONG-uri, Centrul de Studii Comportamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Col.umna Club (ASCOL), Comunitatea „Uniți Salvăm”, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România (CTR), Convenția Națională a Fundațiilor pentru Tineret, CRSC Europe, Euroarmonia, Fundatia CAESAR, Fundaţia Judeţeană de Tineret Dâmboviţa, Fundatia Judeteana pentru Tineret Olt, Fundaţia Judeţeană de Tineret Tulcea, Fundaţia Judeţeană de Tineret Vălcea, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis – FITT, Fundația pentru Tineret Mehedinți, Fundația pentru Tineret Dolj, Fundatia MCP (Mass Communication Power), Fundatia Romana pentru Tineret Bihor, Liga Absolvenților şi Studenților de la Ştiințe Politice Relații Internaționale (LASSPRI Sibiu), Liga Habitat, Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara, Fundaţia Terra Mileniul III, Fundatia Timişoara ’89, Mişcarea Uniţi Realizăm, OPTAR, Phoenix Club 89, R9TM, Rezistenţa Civilă, Rezistenţa Urbană, Societatea Academică din România (SAR), Societatea Astronomică Română de Meteori.

***

(textul inițial, 13.11.2012)

Încă sub stare de şoc după tragedia din Clubul Colectiv şi perfect conştienţi de importanţa protestelor din ţară determinate de aceasta, facem astăzi un Apel public prin care solicităm liderilor politici şi partidelor să înţeleagă semnalul pe care societatea românească l-a dat în ultima săptamână. Nemulţumirea este reală, încrederea în instituţiile politice şi în procesul democratic este foarte scazută şi eşecul unei reforme va afecta stabilitatea şi dezvoltarea acestei ţări.

Avem încredere în cetăţeni că se pot organiza liber şi eficient pentru a participa în politica locală şi centrală. Considerăm că ei sunt cei care se pot lupta cu corupţia sistemică, să aducă energie, idei şi integritate. Credem în capacitatea cetăţenilor de a contribui constructiv la deciziile care le influenţează viaţa. Considerăm aceste schimbări o precondiţie pentru un dialog real şi constructiv în elaborarea politicilor. Dorim un parteneriat real real cu instituţiile publice, dar după deblocarea mecanismelor democratice centrale şi locale. Suntem conştienţi de rezistenţa partidelor reprezentate în Parlament la aceste schimbări. Dar nu mai suntem în poziţia de a accepta acest monopol asupra puterii care a făcut posibilă răspândirea corupţiei, clientelismului şi incompetenţei.

Cerem:

 1. Scăderea pragului electoral pentru accesul în Parlament, Parlamentul European, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale la 2% din voturi.

 2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 3. Eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţioneazǎ dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Pot fi radiate doar partidele care nu propun singure sau în alianţă, candidat/candidaţi la două scrutinuri locale consecutive.

 4. Finanţarea publică să se acorde proporţional cu performanţa electorală a partidelor care obţin cel puțin 1% din voturi la alegerile parlamentare şi locale (votul agregat naţional pentru Consiliile Judeţene).

Solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să îşi asume aceste propuneri și să le promoveze în relaţie cu Guvernul şi partidele parlamentare. Solicităm premierului desemnat, Dacian Cioloş să şi le asume ca parte a Programului de guvernare. Solicităm Preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Co-preşedinţilor PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, să îşi asume împreună cu grupurile parlamentare modificările de legislaţie care se impun.

Considerăm că propunerile sunt îndeajuns de clare şi nu sunt negociabile. În cazul în care modificările nu vor fi realizate până la începutul lunii decembrie, vom considera că nu se dorește reforma politică şi electorală reală.

Invităm toţi cetaţenii, toate organizaţiile non-guvernamentale şi grupurile informale să semneze acest apel şi să îl trimită mai departe.

Vă puteți alătura semnând aici (click) pentru aceste revendicări.

Organizații și grupuri semnatare (lista se va actualiza zilnic):

Activiști Fără Frontiere

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Asociaţia România Vie

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Comunitatea „Uniți Salvăm”

Consiliul Tineretului din România (CTR)

Fundaţia Terra Mileniul III

Mişcarea Uniţi Realizăm

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

26 thoughts on “Societatea civilă vrea reformă electorală ACUM!

 1. Adrian

  Actuala UDMR ar fi principalul beneficiar al măsurilor care devin în mod paradoxal o invitație directă la păstrarea acestui conglomerat.

  Reply
  • cmt

   Toate partidele actuale sunt beneficiari. Iar ideea ca Nicusor Dan ar putea avea sanse sa devina primar e o spaima in sine pentru multi chiar fara a lua in calcul restul tarii si cererile nelegate de alegerea primarilor. Dar asa e, si UDMR prefera pastrarea status-quo.

   Reply
   • flesh

    Eu l-am votat pe Nicușor Dan ca să devină primar al Bucureștiului și-o să-l mai votez. Pentru mine ar fi o bucurie să ajungă el primar al Capitalei fiindcă mi-a făcut impresia că este un om cinstit care se luptă pentru a fi mai bine tuturor cetățenilor, nu numai pentru interesele unora, cum am tot văzut până acum.

    Reply
 2. flesh

  or else… ne vedem în stradă! Știm cu toții unde se află Piața Universității. E metrou acolo, trec trolee, autobuze… sunt două parcări subterane, e ușor de ajuns.
  Ce sunt patru cereri pentru niște oameni politici puternici ca voi?

  Reply
 3. Laura

  Parlamentarii sa plece acasa.Toti.Nu sunt parlamentari,sunt capuse care ne sug sangele.
  Sa fie dizolvat Parlamentul,de cate ori e nevoie, pt ca lucrurile sa mearga cat de cat corect.
  Ca la tine acasa.

  Reply
  • cmt

   Eu zic sa nu amestecam cerinte venite din impuls, ca trimiterea lor acasa, cu cele mai pragmatice, legale si care au efect bun pe termen lung ca refroma electorala.

   Reply
 4. Pau Maria

  Ma asteptam la propunere unei legi care sa reduca numarul de parlamentari la 300 conform referendumului. Dar voi vreti sa se intre cat mai usor in parlament, cu 2%, cum au intrat acum de pe locul 2 si 3 Udrea si altii ca ea ?

  Reply
  • cmt

   Ce credeti ca e mai bine pe termen mediu si lung? O piata electorala liberalizata unde orice cetatean are o sansa sa participe la administratia si politica locala daca participa la alegeri, sau un gest din categoria ‘paine si circ’ unde injumatatim nr de parlamentari, dar vor fi alesi dupa aceleasi criterii, iar la administratiile locale nu se va schimba absolut nimic.
   Cei 300 de parlamentari au fost o momeala populista pentru a mari participarea la referendum, si ramane o momeala populista si azi pentru ca indreapta atentia exclusiv pe cantitatea parlamentarilor, si nu mai generic spre calitatea tuturol actorilor de pe scena politica. Sunt mai multi primari si consilieri saltati de DNA decat parlamentari, iar mania asta cu schimbat parlamentul le prinde bine tuturor politicienilor marunti locali care trec sub radar.

   Reply
  • cmt

   Impotriva celor ca Udrea nu te aperi cescand pragul electoral ci tocmai generand competitie adevarata cu scaderea barierelor electorale. Altfel intra tot parveniti si parvenite ca ea, cei care isi cumpara pozitiile si au datorii de platit catre cei care i-au propulsat.

   Reply
 5. Dan Peretianu

  Sint de acord cu schimbarea sistemului de vot. Scaderea pragului electoral la 1% (totusi trebuie sa avem in minte si ceea ce s-a intimplat in anii’90, cind au existat sute de partide politice). Alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin.
  Doresc respectarea Referendumului din 2009 privind numarul de parlamentari si 1 singura camera. A nu se uita ca aparitia celei de-a doua camere (opera lui Cuza, pentru promovarea reformei agrare) a fost un dictat, un abuz. Un stat national ca Romania nu are nevoie de dubla reprezentare parlamentara.

  Reply
 6. misu

  De fapt asta ce e? O petitie? Va rog sa nu ma faceti sa rad cu lucruri asa de dureroase. Pai si daca atata amar de lume vrea lucrurile astea ati demarat ceva concret? De pilda, de ce nu cereti o intalnire comuna cu Iohanis, Ciolos si presedintii partidelor parlamentare cu care sa va asezati la o masa si sa le explicati cum sta treaba? Sa aveti niste pietroaie la voi sa-i dati in cap lui Dragnea cand o sa va spuna ca sub un an nu se mai schimba legea electorala facuta de niste impostori in interesul lor( dar impostori destepti pe care noi i-am creat).

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ misu: de ce ai impresia că totul se reduce la o petiție; măsurile astea au ajuns și la Iohannis și la Cioloș, drept dovadă că în programul inițial de guvernare au fost incluse, dar au fost scoase peste noapte (după ziua audierilor din Parlament) – asta înseamnă că trebuie reluată lupta, nu că totul s-a redus la o petiție

   Reply
 7. Sorin

  Buna ziua,
  Sustin cele 4 cereri la care mai adaug 300 de parlamentari.
  Am scris si Presedintelui sa preia cererile , sa convoace camerele reunite , in prezenta obligatorie a preseisi sa transmita in mod oficial parlamentarilor aceste cereri.
  Din pacate nu mi-a raspus la e-mail.
  Cu stima
  Sorin

  Reply
 8. Bara Vasile

  Sunt si eu de acord cu schimbarea sistemului de vot si alegeril sa se faca la un prag electoral mai scazut iar primarul sa fie ales in al doilea tur de scrutin.

  Reply
 9. alinaMP

  Da, am facut ceva, le-am pus de doua ori in programul guv Ciolos si de 2 ori a fost scoase, a doua oara cu jumatate de ora inainte de a se intra in Parlament, dupa ce fusesera afisate cinci zile si parea OK. Si o sa mai facem, dar strangem masa critica, deci continuati sa va alaturati. Nu ne lasam pana nu obtinem astea, deci mai multa incredere si solidaritate, ce sa mai spun ca va trebui iarasi sa iesim pe strada. Dar vor fi si zile frumoase de iarna, tocmai bune pentru asa ceva…

  Reply
 10. alex

  Doar atat?!!!!

  1 – Asta inseamna posibilitatea pentru inceperea unei eventuale reforme politice peste cel putin un an de zile, conditia fiind ca votul sa nu fie deturnat de partidele securist politice mari actuale prin metodele traditionale, o utopie.

  2 – Am iesit in strada pentru ca nu mai putem sa traim in momentul asta, acum, suntem sugrumati de coruptie, birocratie, ultrataxare a saraciei si a micilor intreprinzatori, favorizarea furturilor facute de marile corporatii monopoliste prin utilitati si preturi impuse la mancare si bunuri de larg consum, distrugerea oricarei initiative a micilor privati din fasa de catre legile anti-romanesti si anti-concurentiale facute de catre un stat profund mafiot care are ca singur scop talharirea propriilor cetateni. Oamenii nu mai au rabdare si multi nu mai supravietuiesc pana cand „societatea civila” sa reformeze sistemul in mod clasic pe termen mediu si lung. Mai suntem in tara asta blestemata mai putin de 15 milioane locuitori care traim efectiv aici iar marea majoritate suntem bolnavi sau batrani fara puterea de mai scapa de o moarte in saracie lucie si chinuri cumplite; 70% traiesc sub pragul de saracie lucie, 15 % se zbat la pragul saraciei, 10% sunt militarizatii si privilegiatii sistemului mafiot iar restul de 5% sunt capul mafiei care prospera din moartea celorlalti, asta e Romania reala. Suntem cea mai saraca tara din Europa cu un nivel de trai comparabil cu media tarilor subsahariene.
  Nu mai e timp!

  o buna parte dintre ong-uri, nu si dintre cei care am protestat in strada, au sustinut ideea ca Ciolos sa fie prim-ministru iar guvernul plin de gradati sub acoperire, acum s-au trezit ca de fapt nu e prea bine iar lupul doar si-a schimbat blana. Cererile lor sunt puerile si dau dovada ca nu inteleg cu ce sistem mafiot se lupta.

  Reply
 11. taunul77

  In afara de punctul 1, celelalte sun rezonabile. Daca un partid nu e capabil sa faca 5%, nu are ce cauta prin Parlament. La fel si prin Consiliile locale. Sigur, aici pot fi infiintate partide regionale sau locale. Dar si acestea sa poata intra in Consiliul local sau judetean doar daca fac 5% acolo unde candideaza.

  Reply
  • cmt

   In Bucuresti sunt 55 de consilieri locali din cate vad. 2% din voturi inseamna 1 consilier, 4% 2 consilieri. Cu prag de 5% nu ar intra 2 membri ai unei miscari. Nu vad de ce nu ar fi corecta o reprezentare proportionala.
   http://www1.pmb.ro/pmb/institutii/lista_cons.htm

   In Cluj sau Iasi sunt peste 25 de consilieri, si acolo 1 loc inseamna 4% din voturi daca ar fi echitabil.

   Problema mare cu pragurile e ca daca un partid sau independent are suport mic, de 3-8% atunci o parte buna din votanti lui nici nu mai incearca sa-l sustina sa nu risipeasca votul. Cu praguri mici – iar 2% e rezonabil – se asigura ca mai multi votanti isi pot alege prima optiune fara sa se teama ca nu are sense.

   La Parlament nu stiu ce sa spun, dar fiind cateva sute de oameni ( sa zicem 300 cel putin), 2% inseamna 6 parlamentari. Care pot fi un inceput bun sau un esec pentru mica miscare ce o reprezinta, dar din ~10 milioane de votanti 2% e 200.000 de persoane. Cu 5% te asiguri ca daca nu are cel putin jumate de milion de votanti un partid nu are ce cauta in parlament.

   Argumentul ca daca-s prea multe partide se vor certa permanent e slab vazand cat de mult se cearta si cat de putin eficient e parlamentul si cu 2-3 partide maricele.

   Reply
   • taunul77

    Poate ar trebui sa se umble la numarul de consilieri. Chiar se justifica 55 de consilieri la Bucuresti sau 25 la Iasi? 2% e prea putin. Un astfel de partid nu poate fi cu adevarat reprezentativ. Daca la nivel national nu poate atrage voturile a 400-500 de mii de electori, nu are ce sa caute prin Parlament.

    Reply
    • cmt

     5% e comun, dar vezi ce tari au sub 5% sau chiar reprezentare proportionala (cele nordice) si vezi care-s mult peste 5% (Rusia si Turcia)
     https://en.wikipedia.org/wiki/Election_threshold

     Daca vrem sa spargem monopolul partidelor mari nu ne putem astepta sa o facem cu un partid mare, pentru ca acela daca a ajuns mare sigur nu mai e partid de tip nou ci centralizat, infliltrat de fosti, usor de controlat.

     Dar si PNL, PSD si UDMR sunt de acord cu tine ca 5% e numai bine, deci nu ai frica, nu vor ajunge partide noi in parlament :( .

     Reply
 12. alinaMP

  Am agreat intre ONG acest minim de 4 ca sa se faca ceva anul asta, si eu cred ca e an decisiv, astea se pot face pe loc. Pragul scazut e mai ales important la locale, sa nu mai avem majoritati cumparate de Apa Nova. Si ca veni vorba, presa raporteaza ca la PNL Constanta cred aia ca avem un milion si jumatate de la americani sa ii monitorizam pe ei si criteriile lor de integritate. Nici vorba de asa ceva, dar sa nu isi faca ei griji de banii nostri, avem voluntari destui si ii vom monitoriza si fara milionul de dolari, pe care nici l-am cerut, nici nu l-am primit, ca sunt departe si nu am timp sa dau interviuri…

  Reply
  • alex

   sri-tv sub acoperisul coalitiei ce-i are ca tablouri publice pe basescu, ghita, ponta are o campanie consisitenta impotriva ONG-urilor civile pentru acreditarea ideii ca protestele au fost deturnate de catre Soros. Securitatea urla din toti rarunchii si arata cu degetul spre masoni si soros doar-doar nu se mai uita lumea la ei.
   Problema majora este ca ghita-tv (in principal) si-a schimbat abordarea si formatul de la genul fecaloid 0tv abordat in special la alegerile prezindentiale de anul trecut spre gen informare-documentare si ajunge sa aiba influenta chiar mai mare ca antena3. Mai pe scurt, prinde propaganda pe care o fac.
   Daca nu reactioneaza nimeni cu forta impotriva securistilor atunci e bai mare!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *