Romania Curată

Societatea civilă cere oprirea lucrărilor la Casa Nanu Muscel, din capitală. Lângă casa monument istoric, ASE vrea să ridice o clădire de 7 etaje

Societatea Academică din România și Asociația Pro.Do.Mo au solicitat anularea și suspendarea până la judecarea cauzei a autorizației de construire nr. 398/22.07.2015, emisă de Primăria Municipiului București, pentru proiectul imobiliar inițiat de Academia de Ştiințe Economice privind Casă Nanu Muscel, monument istoric B-II-m-B-21064 și terenul aferent.

Cele două ONG-uri susțin că autorizația de construire a fost emisă de către Direcția de Urbanism din cadrul PMB cu încălcarea legii protecției monumentelor istorice, 422/2001, deoarece nu are avizul conform al Ministerului Culturii. Avizul invocat de arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, datează din 2006, pe vremea când Casa Nanu Muscel nu era clasată monument istoric, ci era inclusă într-un proiect urbanistic care nu respecta legislația de protecție a patrimoniului.

În 2013, la presiunea opiniei publice, scandalizată de distrugerea sistematică a imobilului istoric de către proprietarii dornici să speculeze terenul din punct de vedere imobiliar, Institutul Național al Patrimoniului a obținut includerea clădirii pe lista monumentelor istorice. Cu toate acestea, PMB și ASE ignoră modificarea intervenită în statutul imobilului și al zonei de protecție, insistând să implementeze un proiect urbanistic nociv pentru patrimoniul arhitectural al Bucurerstiului.

Acțiunea în instanță are că scop salvarea Casei Nanu Muscel, grav afectată de proiectul inițiat de ASE, și protejarea zonei istorice, Piață Romană.

ase cladire

ASE a cumpărat clădirea din Piața Romană nr. 7, în 2012, cu suma de 3,8 milioane de euro de la firma Proconces Ro, aflată în insolvenţă la momentul tranzacției. Academia a început din vară lucrările de consolidare și restaurare a casei Nanu-Muscel. Proiectul prevede restaurarea imobilului existent, dar și construirea unei clădiri de 7 etaje lipită de cea a ASE-ului, ce va fi folosită pentru învățământ și cercetare.

“Construcția cea nouă are că destinație spații de birouri si laboratoare de cercetare, inovare si dezvoltare, Academia de Studii Economice din București fiind deficitara din acest punct de vedere. Construcția va avea in subsol un garaj pe trei niveluri cu 50 de locuri de parcare pentru cadrele didactice ale universității. Întrucât ASE are acum peste 22 mii de studenți si peste 830 de cadre didactice, crearea acestor spații suplimentare va permite desfășurarea activităților didactice in condiții optime. In completarea investiției, pentru dotarea construcției cu logistică necesara universitatea intenționează sa acceseze fonduri europene nerambursabile”, susțin reprezentanții ASE.

În 2013, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru “Spaţii de educație şi cercetare – Academia de Studii Economice din București, Piața Romană nr. 7, sectorul 1, București”, alocând pentru proiect circa 40 milioane lei.

Cum arată proiectul realizat de Graphic Studio pentru Piața Romană

Cum arată proiectul realizat de Graphic Studio pentru Piața Romană

Despre clădirea de 7 etaje ce se va ridica în spate, arhitectul Remus Hârşan a oferit mai multe detalii. “Clădirea va fi ca un ecran neutru, realizat din sticlă cu inserții metalice. Acest tip de fațadă este folosită des la muzee. Imobilul se va alinia la cornișa și la calcanul clădirii ASE. Nu va fi mai înalt decât acesta și va ieși în consolă peste casa Nanu-Muscel”, a explicat arhitectul.

Explicațiile proiectantului sunt contestate însă de urbaniști și asociațiile pentru protecția patrimoniului, atât pe fond, cât și pe formă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Societatea civilă cere oprirea lucrărilor la Casa Nanu Muscel, din capitală. Lângă casa monument istoric, ASE vrea să ridice o clădire de 7 etaje

 1. vlad

  Laboratoare de cercetare si inovare…. in economie :). Mda, sa li se ia complet orice autorizatie de constructie…. ia sa faca un parculet acolo. Inca nu-mi vine sa cred ca vor sa toarne o asa cladire de sticla. Ca vor ditamai mastodontul sa aiba toti profesorii biroasul lor, asta pot intelege, dar de ce sa arate asa??? O nebunie

  Reply
 2. liliana

  Este deja un plan, bine pus la punct de un grup de interese. Daca va plimbati in zona de monumente istorice protejate Caderea Bastiliei- Piata Romana, veti observa cum, mai ales pe strazile adiacente, au dat navala dezvoltatorii imobiliari care, sub diverse pretexte, au inceput sa ridice mandre ctitorii ale capitalismului salbatic , care incalca legea protectiei monumentelor istorice.Cat vom mai tolera asemenea barbarii, cine poate sa le opreasca in numele istoriei neamului nostru? Iubim Romania in vorbe frumoase, dar faptele ne arata ca nimanui nu-i pasa decat de „cat poate iesi” . GUVERNULl trebuie sa voteze o lege care sa interzica, fara echivoc SI SUB SANCTIUNI PENALE IMEDIATE, orice atingere a cladirilor monumente istorice de patrimoniului, alta decat RESTAURAREA acestora. Altfel, aceasta perioada nu se va deosebi cu nimic de cea comunita, cand multe cladiri istorice, biserici inclusiv, au fost demolate. Atunci macar exista motivatia protectiei sociale, locuinte pentru oamenii muncii.Astazi , motivatia este una singura: imbogatirea unor persoane private, cu orice pret.

  Reply
 3. Grigore Virsta

  Buna ziua! Suntem cativa proprietari in spatele viitoarei cladiri ASE, ingrijorati de lipsa soarelui , dupa constructia cladirii ASE din 1970. Daca o ridica si pe noua, noi ramanem fara soare. Si asa, iarna, in timpul dupa amiezii, soarele straluceste pe partea aia doar citeva minute. Am inteles ca la Cluj cineva a castigat in instanta dreptul de a avea soare. Va rugam sa ne spuneti cum procedam.
  :-)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *