Romania Curată

Sky News: Din România pleacă arme care ajung în mâinile mafioților sau teroriștilor. DIICOT: facem verificări

Sky News a difuzat un reportaj de investigație din care ar reieși că există traficanți din România care vând arme oricui vrea să cumpere, inclusiv teroriști și mafioți. După difuzarea materialului, DIICOT a anunțat că va face verificări, în timp ce SRI nu a răspuns public dacă a făcut sau nu vreo informare în acest caz, scrie Mediafax.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

„Nu există niciun subterfugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie”, se arată în reportajul Sky News.

„Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4×4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală”, se arată în reportaj.

Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte.

„Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare”.

„Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi”, a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. „Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei” spune jurnalistul.

Materialul video ridică însă semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanţi s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reţinere. Nu este clar nici de ce în filmare se vorbeşte despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti. În plus, pe înregistrarea din maşină se poate observa vinieta lipită de parbriz şi asta în condiţiile în care, în România, rovinieta nu se mai foloseşte în acest fel de câţiva ani.

DIIICOT a anuntat că face verifică în legătură cu informaţiile apărute, în acest moment, pe rolul instituţiei nefiind înregistrat vreun dosar penal în acest sens.

SRI a refuzat să confirme sa să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului, mai scrie Mediafax.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Sky News: Din România pleacă arme care ajung în mâinile mafioților sau teroriștilor. DIICOT: facem verificări

 1. Emil Stoica

  Pe mine nu ma convinge documentarul Sky, este foarte ușor de prins proprietarul mașinii Lada pick-up albastra in zona de deal. Dar sa vedem ce zice DIICOT. Si apropos de Sky (controlat de Rupi Murdcoch, cel care susține Brexit si Donald Trump) – a cenzurat un program din SUA si difuzat in Marea Britanie pe motiv ca aveau comentarii anti Brexit.

  Reply
 2. Camelian Propinatiu

  Conceput pt o uriaşă difuzare, materialul rascoleste adânc durerile şi mânia cauzate de terorism şi apoi se ia de România, ca de o ţară a nimănui, despre care se ştie sigur ca încaseaza orice denigrare în postromânism, interna sau externa. Deci SkyNews a avut pe teritoriul RO o întâlnire cu traficanţi de arme destinate terorismului care cutremură Occidentul şi nu a colaborat cu autorităţile române! Pentru că tehnic este posibil ca un serviciu secret interesat în a strica imaginea României sau a Ucrainei sa fi exploatat foamea de senzational SkyNews si sa fi înscenat contactul cu presupuşii traficanţi români!

  Reply
 3. tiberiu

  Nu e o tara a nimanui, ci e tara masonilor si illuminatilor care au aderat la cele 13 familii multi miliardare de illuminati, care de altfel finanteaza ISIS si alte grupari teroriste din lume si care dau ordine clare in Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *