Adrian Popescu

SIstemul recupereaza anti-sistemul. USR liberal face referendum pentru unirea cu Cioloș

Uniunea Salvaţi România organizează un nou referendum intern, în care membrii partidului vor decide, la începutul lunii octombrie, dacă doresc să existe o colaborare între USR şi platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a explicat că Uniunea Salvaţi România va organiza în luna octombrie un referendum intern în cadrul căruia membrii de partid se vor exprima cu privire la oportunitatea ca USR să colaboreze sau chiar să fuzioneze cu platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş.

”Această întrebare va da un mandat Biroului Naţional să înceapă nişte discuţii formale cu platforma România 100 care să conducă spre o alăturare a celor două forţe politice. Mecanismul referendumului intern am văzut că funcţionează şi membrii partidului vor să fie consultaţi şi implicaţi în deciziile majore ale partidului. Undeva la începutul lui octombrie se va întâmpla referendumul”, a declarat deputatul.

Întrebarea la care vor răspunde membrii USR va fi: ”Sunteţi de acord ca Biroul Naţional al USR să iniţieze procesul de negociere cu platforma România 100 şi echipa Cioloş pentru colaborarea/fuziunea celor două structuri?”, variantele de răspuns propuse fiind ”da” şi ”nu”, a mai spus Moşteanu.

Răspunsul Platformei România 100 la referendumul USR

Unul dintre fondatorii Platformei România 100, Alin Cristian Mituţa, fost şef de cabinet al lui Dacian Cioloş, a comentat pe Facebook referendumul pe care USR vrea să îl iniţieze în interiorul formaţiunii pe tema colaborării cu ONG-ul fostului premier, afirmând că ideea aparţine exclusiv Uniunii Salvaţi România şi nu a fost discutată cu Dacian Cioloş, care nu intenţionează să preia conducerea niciunui partid.

Mituţa afirmă că referendumul „este o iniţiativă exclusivă a USR care nu a fost discutată sau agreată cu RO100”.

„La acest moment, prioritatea România 100 este de a construi alături de comunitatea celor 35 000 de susţinători şi peste 8000 de membri activi soluţii concrete pentru modernizarea României, aşa cum am anunţat şi ne-am asumat. Din acest motiv, pe agenda Platformei România 100 nu există niciun fel de fuziune”, scrie cofondatorul platformei.

El spune că România 100 rămâne deschisă „colaborării constructive” cu organizaţii sau cu partide pentru proiecte care sunt în acord cu obiectivele lor, însă discuţiile se rezumă la astfel de cazuri.

„Pentru că am văzut multe speculaţii pe această temă: Dacian Cioloş nu are de gând să preia niciun partid. Avem destulă treabă la Platforma România 100”, precizează el.

Nicușor Dan: Referendumul intern pe tema colaborării cu Cioloș e un pic ridicol

Deputatul Nicuşor Dan a declarat că referendumul USR privind o colaborare cu Platforma România 100 este „un pic ridicol”.

„Referendumul ăsta al doilea este un pic ridicol, pentru că întrebarea din el este ‘Aţi dori ca USR să aibă o colaborare/fuziune cu Platforma România 100?’. Dacă întrebi dacă aţi dori să aibă o colaborare, degeaba o faci, pentru că toată lumea vrea să existe o colaborare. Dacă vorbeşti de fuziune, e un pic absurd, pentru că un partid nu poarte să fuzioneze cu un ONG, el poate să fuzioneze cu un alt partid, dar partidul ăla nu există în momentul de faţă. Dincolo de chestiunea de procedură că un partid nu poate să fuzioneze cu un ONG mai e problema că trebuie ca şi celălalt să vrea şi ar trebui cumva să-l întrebi înainte. Şi mai e şi problema că… este o problemă de încredere”, a spus Nicuşor Dan, la Realitatea TV.

Conform acestuia, „dacă se creează un partid şi intră în Parlament cu voturile a câtorva sute de mii de oameni”, trebuie să se acţioneze în consecinţă, „nu să se caute tot timpul un salvator”.

Dan crede că un partid care a intrat în Parlament trebuie să dovedească nişte lucruri „prin el însuşi”.

„E o dovadă de neîncredere că din primul moment când ai intrat în Parlament să înceapă să caute tot felul de soluţii exterioare. Dacă vorbim de Dacian Cioloş, nu cred că el va intra vreodată într-un partid progresist, pentru că i-am văzut declaraţiile publice, pare mai degrabă un conservator”, a adăugat Nicuşor Dan.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “SIstemul recupereaza anti-sistemul. USR liberal face referendum pentru unirea cu Cioloș

 1. DF

  Alo, domnu’ Cioloș, problema noastră principală nu este lipsa de modernizare, ci corupția!!! Corupția împiedică modernizarea. În ciuda a ceea ce ați putea crede, modernizarea nu elimină corupția. Modernizarea ține de structuri, circuite, proceduri. Năravurile nu se schimbă sau elimină din buton, nici prin OUG.
  Cioloș nu poate prelua un partid. Rolul lui, după încărcarea CV-ului cu funcția de comisar european, poate fi de cel mult paravan. Scop în care Băsescu l-a folosit abundent și nu s-ar da înapoi de la o reciclare.
  Segregarea în SISTEM și ANTISISTEM arată că vechiul nu a murit în 1989 și că noul, dacă prin minune apucă să crească, este repede sufocat.

  Reply
 2. Caterina

  DF are dreptate! Insa eu ma totu uit si ma mir, iar vor sa se uneasca, iar vor sa se combine. Nu vedeti ca politica la noi este formata doar din aliante care se fac si se distrug dupa niste pasiuni, ca nu pot fi numite altfel. Zici ca jucam intr-un roman de dragoste si intriga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *