Romania Curată

”Sistemul lui Dracula”. Concluzii dure în raportul expertului german care a inițiat includerea pădurilor virgine din România în UNESCO

”Comerțul cu cherestea este o afacere profitabilă care pune în pericol pădurile. În acest moment lucrurile se desfășoară netransparent și există o complicitate între instituții, persoane interesate, indivizi corupți, investitori străini și firmele de cherestea care nu aleargă decât după profit. Acest sistem ar putea fi numit ”sistemul lui Dracula”.”, se arată în raportul ”Personal Impressions of a Forest Excursion to Romania. Between virgin forest wilderness, rural idyll and forest destruction”, realizat de profesorul Hans D. Knapp și pus, în premieră, la dispoziția cititorilor România Curată de Agent Green.

”Nominalizarea în Patrimoniul Mondial UNESCO a pădurilor virgine de fag ar fi o farsă, dacă pădurile virgine și cele seculare din afara ariilor nominalizate ar fi distruse de tăierile la ras, curent care domină gestiunea pădurilor comerciale din acest moment.”, se mai arată în concluziile raportului în care se mai subliniază că ”pădurile virgine și seculare rămase în Carpații românești sunt prea valoroase pentru a fi transformate în cherestea sau peleți”.

Autorul raportului, Hans D. Knapp, este inițiatorul includerii pădurilor seculare de fag din România pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. El a făcut o vizită la noi în țară, împreună cu o delegație de cercetători în perioada 16-23 mai 2016, când a vizitat Pădurea Șinca, Parcul Național Piatra Craiului, Pădurea Viscri, Valea Arpașului în Munții Făgăraș, Munții Șureanu, Munții Cindrel, Valea Sadu, Valea Oltului și Parcul Național Cozia.

echipa de cercetatori

Echipa de cercetători, la sosirea în România (pe Aeroportul Sibiu), întâmpinată de Gabriel Păun (Agent Green, al doilea din stânga). Hans D. Knapp este al doilea din dreapta.

***

Arpașu Mare (Munții Făgăraș). Drumurile forestiere sunt începutul sfârșitului pentru pădurile din România. Fragment din raportul lui Hans D. Knapp. Concluziile raportului și mai multe imagini mai jos. Raportul în limba engleză și în format .pdf poate fi consultat aici (click)

arpasu mare 1

 

Concluzii

1. Suprafața de pădure din România a fost redusă în ultimele două secole și a ajuns la 26,7% din teritoriul țării. Pădurile rămase sunt, în principal, schimbate din punct de vedere structural și al compoziției, prin transformarea în pășuni sau plantații etc.

2. În ciuda acestor schimbări, în România a rămas o suprafață importantă, bine conservată în zone îndepărtate din Munții Carpați, ce constituie principala regiune forestieră în zilele noastre.

3. Drumurile forestiere sunt o condiție de bază pentru tăierile de lemn din pădurile seculare. Construcția drumurilor forestiere a însemnat începutul sfârșitului pentru pădurile virgine.

4. Multe din pădurile rămase virgine nu au statut de rezervație naturală protejată. De asemenea, chiar și în ariile protejate, cum ar fi Parcului Național Piatra Craiului, pădurile seculare au fost distruse de tăierile legale și ilegale. Apartenența la rețeaua ”Natura 2000” nu are efect de protecție, este o farsă.

5. Intervențiile, atât cele legale cât și ilegale, au aceleași consecințe: pădurile seculare sunt afectate negativ pentru multe decenii, iar pădurile virgine sunt distruse pentru totdeauna.

6. După cum au explicat silvicultorii, legile și regulamentele din domeniu, cum ar fi planurile de management, presupun tăierile unor copaci mai bătrâni de 120 de ani din păduri de fag, stejar sau molid. În consecință toți copacii bătrâni s-ar fi pierdut prin utilizarea regulată și legală a pădurii.

7. De la intrarea României în UE în 2007 și deschiderea economiei naționale către piața globală presiunea asupra pădurilor a crescut dramatic. Comerțul cu cherestea este o afacere profitabilă care pune în pericol pădurile. În acest moment lucrurile se desfășoară netransparent și există o complicitate între instituții, persoane interesate, indivizi corupți, investitori străini și firmele de cherestea care nu aleargă decât după profit. Acest sistem ar putea fi numit ”sistemul lui Dracula”.

8. Tăierile din pădurile de conifere sunt adesea legale și justificate prin ceea ce se cheamă ”tăieri de igienizare” sau măsuri de protecție împotriva infestării cu insecte.

9. Managementul practicat în acest moment distruge structura pădurilor, elimină zestrea de pădure seculară și cauzează daune ecosistemului din pădure (în ceea ce privește apa, protecția solului)

10. Gestionarea pădurilor comerciale în baza criteriilor ecologice (spre exemplu cele stabilite de Forest Europe sau Vizunea Greenpeace pentru pădurile României) cer măsuri de rezolvare din partea proprietarilor și ale organelor de stat responsabile. Trebuie susținute de ONG și de societatea civilă.

11. Nominalizarea a 8 clustere cu suprafața totală de aproape 24.000 de hectare, înconjurate de 64.454 de hectare din așa-numita Zonă Buffer reprezintă o contribuție reală a României în vederea extinderii pădurilor de fag pe lista UNESCO World Heritage. Aceasta confirmă valoarea remarcabilă a Carpaților românești pentru protecția pădurilor temperate de foioase din întreaga lume.

12. În orice caz, nominalizarea în Patrimoniul Mondial a pădurilor virgine de fag ar fi o farsă, dacă pădurile virgine și cele seculare din afara ariilor nominalizate ar fi distruse de tăierile la ras, curent care domină gestiunea pădurilor comerciale din acest moment.

13. Salvarea pădurilor seculare din Carpații României, ca o parte importantă a conservării patrimoniului european comun și o contribuție semnificativă la valorile naturale la nivel mondial, necesită măsuri ferme la nivel local, național și european. Necesită o cooperare transnațională datorită importanței internaționale a pădurilor. Este o provocare pentru societatea civilă, ONG-uri, administrație și politică să combată practicile distructive și să salveze moștenirea naturală a pădurilor virgine și seculare din România.

14. Pădurile virgine și seculare rămase în Carpații românești sunt prea valoroase pentru a fi transformate în cherestea sau peleți.

***

”Pădurile reprezintă cea mai mare parte a capitalului natural, pe care România l-a adus în dar odată cu aderarea la UE. Făgetele virgine sunt expresia identității naționale a României în cadrul Uniunii Europene și concomitent expresia identității europene în lume, deoarece fagul – Fagus sylvatica – este arborele caracteristic predominant în munții României și pe vaste teritorii ale Europei. (…) Integritatea făgetelor virgine românești este de o valoare supremă, irevocabilă și de neînlocuit și trebuie neapărat pusă în siguranță față de exploatare. Prin amenajarea unor vaste arii protejate de protecție naturală, lipsite de exploatare, România poate stabili etaloane în protejarea pădurii în Europa. Propunerea organizației europene PRO SILVA EUROPA pentru nominalizarea pădurilor virgine românești le lista patrimoniului natural al UNESCO ar fi un pas important în acest sens”

Hans D. Knapp, Insula Vilm, aprilie 2010, în susținerea includerii făgetelor virgine din România în patrimoniul UNESCO (textul integral aici)

Hans D. Knapp, în pădurile României, cu ocazia vizitei din acest an

Hans D. Knapp, în pădurile României, cu ocazia vizitei din acest an

***

Fragmente din raport. Integral, în limba engleză și în format .pdf, aici (click)

sinca

sinca 2

sinca 3

viscri 1viscri 2piatra craiului 1piatra craiului 2sureanu 1muntii fagaras

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “”Sistemul lui Dracula”. Concluzii dure în raportul expertului german care a inițiat includerea pădurilor virgine din România în UNESCO

 1. Citizen X

  1. Așa-zisele norme tehnice de exploatare (ei zic „gestionare, gospodărire”) a pădurilor datează în parte neschimbate din perioada când România plătea, inclusiv cu lemn, despăgubiri de război URSS-ului. De atunci, metodele „eficiente” de exploatare.
  2. Pe un sfert din suprafața țării se desfășoară un jaf sistematic, iar lucrul ăsta trebuie să ni-l spună 1 (una bucată) neamț + 1 (una bucată) aparat foto ? Super !!!
  3. Poate ar trebui introdusă în constituție prevederea ca 1 (una bucată) loc în CSAȚ să fie rezervat ONG-urilor de mediu (fără foști membri parveniți în guvern!). Sau unui cetățean german care ajunge (nemijlocit, nu prin strămoși !) în România, desemnat prin tragere la sorți dintre nemții (fără afaceri în industria lemnului sau imobiliare!) care vin (dar nu rămân!) în România.

  Reply
 2. Alec

  DOMNULE PRESEDINTE IOHANNIS,DOMNULE PRIM MINISTRU CIOLOS,DOMNILOR PARLAMENTARI ,VA RUGAM ,OPRITI JAFUL DIN PADURILE ROMANIEI.ESTE O MARE CRIMA IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN. OPRITI ACEASTA CRIMA SI DEFERITI PE VINOVATII ACESTEI CRIME ,JUSTITIEI ,PENTRU A NU SE MAI INTAMPLA ACESTE DEZASTRE ,CARE NE AFECTEAZA PE TOTI ROMANII.

  Reply
 3. Alec

  VREM SA LUATI DECIZII URGENTE ,CA SA SALVAM ,MEDIUL ,CARE IN ALTE TARI ESTE PROTEJAT, CU SFINTENIE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *