Romania Curată

Sindicatele din învățământ, elevii și studenții cer demiterea ministrului Bostan

Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Tineretului din România solicită premierului Dacian Cioloș demiterea Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, ca urmare a declarațiilor acestuia, prin care a numit principiul învățământului gratuit o ,,reminiscență a comunismului” și prin care a susținut că părinții ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a benefica de o educație de calitate pentru copiilor lor.

Într-un comunicat comun al celor trei organizații se arată că, în conformitate cu art. 32 din Constituția României, accesul la educație este garantat tuturor cetățenilor, indiferent de veniturile pe care le au. În același timp, art. 28 din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturilor Copilului, pe care statul român a ratificat-o încă din anul 1990, prevede dreptul copilului la educație pe baza egalității de șanse, principiu care este reluat și în Legea educației naționale nr/ 1/2011, la art. 3, împreună cu principiul echității.

„Pornind de la ideea exprimată de Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, aflată în opoziție vădită cu principiile Constituției României, s-ar ajunge ca educația de calitate să fie accesibilă doar pentru familiile care își permit financiar plata acestui serviciu. Considerăm că educația de calitate trebuie să rămână un drept fundamental și gratuit al fiecărui cetățean, indiferent de categoria socială din care face parte”, se arată în comunicat.

O aplicare a viziunii Ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională ar crește atât rata de părăsire timpurie a școlii și abandonul școlar, cât și disparitățile socio-economice, toate acestea afectând România din punct de vedere economic și social, mai spun semnatarii comunicatului.

„Considerăm o astfel de poziție exprimată de un membru al Guvernului României ca fiind un atac direct la adresa drepturilor fundamentale și asupra egalității de șanse, inadmisibil pentru acest nivel. O persoană care susține în mod indirect, dar implicit, implementarea unui sistem discriminatoriu pe bază de venituri nu poate fi ministru în guvernul unei țări membre a Uniunii Europene în secolul al XXI-lea, astfel că îi solicităm prim-ministrului Dacian Julien Cioloș să îl remanieze de urgență pe ministrul Marcel Bostan”, se mai arată în document.

„O astfel de declarație venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învățământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire și viziunea unui individ care ocupă o poziție de ministru. Așadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgență această funcție, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă și alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului. România are oricum un sistem de educație extrem de inechitabil. Guvernul României ar trebui să se preocupe serios pentru a găsi mecanisme care să reducă decalajele dintre categoriile sociale și prin care să sporească accesul la educație, nu să se gândească la mecanisme prin care să îngrădească și mai mult acest drept.”  a declarat Vlad  Cherecheș, președintele ANOSR

Sindicatele refuză dialogul cu Guvernul până ce Bostan nu e demis

Si sindicatele din învățământ au cerut demisia ministrului Bostan, spunând că până nu este demis acesta, reprezentanţii profesorilor nu vor mai asista la nicio formă de dialog social cu reprezentanţii Guvernului.

„Nu putem discuta despre o declaraţie dată la plesneală sau într-un moment mai nefericit al carierei sale, e o declaraţie dată în mod conştient, uită că avem o Constituţie, că nu trebuie să băgăm mâinile în buzunarele părinţilor atâta timp cât ei deja contribuie plătind taxe statului. Nu cunosc politician în România care să fi avut un astfel de comportament”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Totodată, acesta susţine că „declaraţiile sunt un atac la adresa profesorilor, elevilor şi părinţilor şi un atac la Constituţia României, care prevede gratuitatea învăţământului obligatoriu de stat”. „În aceste condiţii, am solicitat oficial destituirea domnului Bostan, iar în situaţia în care premierul nu va lua această măsură, vom considera că întregul Guvernul al României îşi asumă în totalitate declaraţiile domnului în cauză, situaţie în care vom solicita Parlamentului depunerea unei moţiuni simple şi totodată vom declanşa şi alte forme de protest pentru că existenţa în Guvern a unui astfel de individ constituie o gravă eroare”, a mai declarat preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Bostan dă înapoi și zice că regretă

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, omul care vrea să privatizeze învațămîntul românesc

Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, omul care vrea să privatizeze învațămîntul românesc

Ministrul Bostan a spus, marţi, că regretă că declaraţiile sale au fost interpretate. Într-o postare pe Facebook intitulată „Dragi prieteni din online şi din media”, ministrul a scris că se bucură de interesul pe care l-a stârnit, dar e trist şi regretă pentru că declaraţiile sale sunt folosite în scopuri politice, postarea fiind publicată în condiţiile în care premierul Dacian Cioloş i-a cerut să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări.

„Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie”, a scris ministrul Comunicaţiilor pe reţeaua de socializare.

Marius Bostan a mai spus că intervenţia sa viza un sistem care să permită profesorilor performanţi să fie mai bine plătiţi, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.

„Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică. Declaraţiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări”, a explicat ministrul.

Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, marţi seara, ministrului Comunicaţiilor să-şi ceară scuze şi să vină cu clarificări în urma afirmaţiilor potrivit cărora „profesorii îşi bat joc de meseria lor” şi părinţii ar trebui „să plătească 100 de lei pe lună” pentru educaţia copiilor ca să simtă că nu e gratis.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Sindicatele din învățământ, elevii și studenții cer demiterea ministrului Bostan

 1. petru

  Sustin demersul, acest tip de indivizi nu au ce cauta in nici un post al administratiei statului roman.

  Reply
 2. AlinaP

  Am impresia ca discutiile serioase in Romania ajung prea usor la extreme devenind neconstructive. Recunoastem si ne plangem ca sistemul de invatatmant a decazut dar niciuna din organizatiile prezentate in articol nu vine cu nici o solutie la aceasta problema majora a invatamantului. In schimb vor sa dea afara pe cineva care a avut o idee care nu le-a placut, in loc sa declanseze o discutie serioasa pe subiecul imbunatatirii invatamantului de toate gradele din punctul lor de vedere . Sa fim sinceri, cati bani platesc parintii pentru meditatiile copiilor? Intrebati-l pe domnul Johanis care stie, a cumparat 6 case din meditatii.
  Scoala si universatile pot fi gratuite, e de dorit sa fie gratuite dar serioase astfel incat sa nu fie necesare meditatii in afara scolii. Incurajarea profesorilor de calitate mi se pare o solutie foarte buna. Un ajutor financiar scolilor din partea parintilor, de dorit benevol, poate fi folositor pentru imbunatatirea laboratoarelor, cumpararea de calculatoare, etc. Cu alte cuvinte, pana la urma, elevii pot beneficia direct de acest ajutor financiar. Si sa mergem mai departe, daca parintii ar sti ca au un profesor excelent pentru copilul lor, nu ar dori sa contribuie benevol la salariul lui crescut considerand ca nu platesc meditatorul? In concluzie, nu cereti sa fie dat afara un ministru pentru o idee ci completati idea lui gasind solutii potrivite pentru toti.

  Reply
 3. Ion Podocea

  Ministru are perfectă dreptate. Nivelul cultural și profesional al multor cadre didactice este submediocru. Vezi notele primite la examenele de definitivat și nivelul aproape de semianalfabetism al multor absolvenți de gimnaziu sau liceu. Apoi inclusiv din banii mei sunt sunt susținuți financiar mulți studenți care după ce termină studiile în țară pleacă să lucreze în străinătate. Este un lucru corect? Suma propusă de ministru este derizorie. Preferăm să ne revoltăm când o persoană are curajul să spună că regele e gol.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ion Podocea: și cu părinții (și, mai ales, copiii lor) pentru care suma în discuție nu e ”derizorie” ce facem? chiar credeți că românii o duc așa de bine încât să considere suma de 1.200 de lei/an „derizorie”? (nu vorbesc de familiile care au doi, trei sau mai mulți copii);
   chiar credeți că de la Cuza începând (în cazul României) toți cei care au susținut și au promovat educația gratuită (pentru copii) în Constituție au fost și sunt niște cretini? (nota bene: în ciuda formulării, educația nu e gratuită, e plătită, dar e plătită în solidar de toți membrii societății, pentru că toți au beneficiat și beneficiază de educație, direct sau indirect – chiar și cei care nu au copii, nu fac decât să returneze, prin taxe și impozite, banii pentru propria educație);
   că există și cadre didactice mediocre nu e un secret, problema e de ce își iau gradele (că, până la urmă, astea fac și diferență de salarizare)? pentru a mai adăuga doar faptul că de diferențiere poți vorbi în momentul în care asiguri un salariu minimal decent pentru toată lumea – iar d-nul ministru să se uite mai bine peste buget când, în mod populist (și în mod tâmpit) zice că Educația ar cauza deficit – asta e tâmpenia maximă (la afirmație mă refer) : bugetul educației e încă (mult) departe de 6% din PIB (standardul ăla minimal necesar pt. buna funcționare a sistemului educațional), asta înseamnă că alte domenii sunt cele care cauzează deficit, nu cele care sunt subfinanțate

   Reply
   • Radu Craciun

    Domnule Gotiu. Deficitele sunt cauzate de faptul ca raportat la PIB avem cela mai mic buget din Europa. Cei 6% din PIB ar inseamna cam 20% veniturile bugetare. Misiune total imposibila. Tinerii pleaca la studii in Europa pe bani si daca nu i au se imprumuta. Ceilalti invata pe gratis in Romania si pleaca apoi in beneficiul economic ale celorlalte tari. Sistemul de invatamant local ramane subfinantat si slab, tara ramane fara tineri. Vedeti aici un model de succes? Singura solutie este cresterea veniturilor pentru educatie alocarea lor pe baza de performanta: si a studentilor si a profesorilor. E nevoie de idei noi. Asta nu se realizeaza prin imobilism. Din pacate aici si studentii si profesorii par sa isi dea mana.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu Craciun: 1) faptul că ”raportat la PIB avem cela mai mic buget din Europa” înseamnă că avem cea mai mare evaziune din UE, nu că Educația cauzează deficit; 2) ăia care pleacă pe bani (adică le plătesc părinții studiile, nu pleacă cu burse) sunt, în majoritatea cazurilor (fără a generaliza), copii și copile de părinți cărora le datorăm faptul că ”raportat la PIB avem cela mai mic buget din Europa”; 3) și la ora actuală, există sistemul de grade în educație, ceea ce ar trebui să facă diferențe și în funcție de performanțele cadrelor didactice; cum se face că mai toate cadrele didactice își iau gradele maxime? ce vă face să credeți că un alt sistem de diferențiere ar fi mai corect? în scenariul aberant propus de ministrul Bostan, în care părinții ar plăti suplimentar pt. educația copiilor lor știți ce s-ar întâmpla? s-ar pune la punct o altă escrocherie – niște profesori fără scrupule vor plăti să-și ia niște doctorate fictive și/sau își vor cumpăra calificativele ori gradele profesionale; de ce? pentru că în câțiva ani își vor recupera ”investiția„ cu vârf și îndesat; s-ar rezolva așa calitatea educației? singurul efect ar fi să fie și educație de mai proastă calitate, și primită de mai puțini copii;
     nu e dovadă de niciun ”imobilism”, o idee tâmpită și dovedit că e tâmpită de sute de ani la noi și aiurea rămâne o idee tâmpită; e dreptul fiecăruia să susțină aberații și să lanseze dezbateri; dar de la un ministru am câteva pretenții – 1) să aibă o minimă viziune care să-l ajute să facă o proiecție a efectelor unei idei dincolo de primul nivel populist; 2) să respecte Constituția

     Reply
   • AlinaP

    Domnule Gotiu, suntem o tara bogata cu nu popor sarac – stim cu totii acest adevar. Asa saraci cum suntem, putem avea un invatamant de calitate. De fapt, am avut un invatamant de calitate, recunoscut si peste hotare, pana la revolutie. In 25 de ani, am reusit sa distrugem ce s-a creat in mai bine de 100 de ani. Sa o luam de la capat, ce propuneti dumneavoastra pentru a imbunatati sistemul de invatamant in Romania?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *