Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis un comunicat de presă, în care îl întreabă pe ministrul Toader, dacă are “temă de partid sau de o altă natură în a pune presiune pentru liberarea condiționată în regim de viteză”.
”Pentru că ministrul Justiției se arată îngrijorat pe Facebook de faptul că «majoritatea deținuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată» îi reamintim că sunt foarte mulți oameni liberi care se arată îngrijorați exact de același lucru, perspectiva fiind însă diametral opusă. Victimele infracțiunilor și cetățenii plătitori de impozite, un profesor de drept ar trebui să știe asta, consideră justiția ca fiind extrem de blândă, mai ales atunci când infractorul este om politic sau om de afaceri, de regulă cu statul. Aceasta nu este o majoritate închipuită, precum cea a domnului Toader care a discutat, în total, cu 20 de deținuți”, se arată în comunicat.
Sindicatele consideră că decizia lui Tudorel Toader reprezintă ”un act de nepermisă presiune asupra instanțelor de judecată”, care decid eliberările condiționate.
”Adresăm așadar public o întrebare ministrului Justiției: Aveți, domnule ministru – al Justiției, nu al deținuților-vip – temă de partid sau de o altă natură în a pune presiune pentru liberarea condiționată în regim de viteză?”
Tudorel Toader a cerut hotărârile de amânare a eliberării condiționate pentru toți deținuții
Ministrul Justiției susține că a luat decizia de a examina aceste hotărâri ca urmare a faptului că majoritatea deținuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată.
”Majoritatea deținuților reclamă modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la liberarea condiționată. Prin ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor), am solicitat hotărârile de amânare pentru toți deținuții aflați în penitenciare”, a scris pe Facebook, ministrul Justiției, Tudorel Toader, adăugând că vrea să vadă ”considerentele respectivelor hotărâri”.
”În măsura în care se va constata existența unei practici neunitare, în limitele competențelor legale, vom declanșa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii”, a mai scris Toader.
Tudorel Toader a promis luna trecută că va veni în curând cu un proiect de lege privind remedierea situației.
Nu cumva Ministrul Justitie e ingrijorat ca aia care trebuie sa aplice legea se transforma in legiuitori si interpreti ai legilor, in functie de ce au ei in cap si nu de ce scrie in lege?